fbpx
15 augusti, 2014 /

Erbjud svensk FN-trupp till Irak

Ett robust ingripande i Irak krävs om inte FN ska upprepa misslyckandet i Syrien. Sverige bör kräva en militär insats och självt erbjuda trupp, säger Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet välkomnar att såväl Sveriges regering som oppositionen vill ha ett skyndsamt agerande i FN:s säkerhetsråd för att stoppa den eskalerande krisen i norra Irak. För att påskynda processen bör Sveriges regering gå före och erbjuda ett truppbidrag till en militär FN-insats, säger förbundet.

– De fem permanenta rådsmedlemmarna behöver känna ett tryck från övriga FN-medlemmar att agera konstruktivt för att undvika att rådet misslyckas så som man har gjort i Syrien. Att såväl stats- och utrikesministern som oppositionen kräver att FN:s säkerhetsråd agerar är välkommet, men man bör också föregå med gott exempel, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Om inte säkerhetsrådet kan enas bör FN:s generalförsamling behandla situationen i Irak, anser FN-förbundet.

– Världens länder har en skyldighet att skydda civila när inte staters regeringar kan eller vill göra det. Om inte rådet kan enas i Irak bör frågan föras till generalförsamlingen som i enlighet med förfarandet samverkan för fred (uniting for peace) kan rekommendera alla FN:s medlemsländer att vidta nödvändiga åtgärder. EU och Sverige bör ha beredskap att ta ett sådant initiativ, säger Aleksander Gabelic.

FN har deklarerat att Irak nu befinner sig i den högsta graden av krisläge. Staden Dohuk nära den turkiska gränsen har tagit emot 150 000 flyktingar. Iraks minoriteter behöver skyndsam hjälp, framhåller FN-förbundet .

– Alla FN:s medlemsländer måste följa FN-chefen Ban Ki-moons uppmaning att ge sitt stöd till Irak. Rapporter om kidnappningar och grovt sexuellt våld mot kvinnor och unga flickor och pojkar understryker allvaret i situationen. Omvärlden måste med alla medel, inklusive militära, visa att den står på de irakiska minoriteternas sida i kampen mot extremisterna, säger Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer