fbpx
15 augusti, 2014 /

Erbjud svensk FN-trupp till Irak

Ett robust ingripande i Irak krävs om inte FN ska upprepa misslyckandet i Syrien. Sverige bör kräva en militär insats och självt erbjuda trupp, säger Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet välkomnar att såväl Sveriges regering som oppositionen vill ha ett skyndsamt agerande i FN:s säkerhetsråd för att stoppa den eskalerande krisen i norra Irak. För att påskynda processen bör Sveriges regering gå före och erbjuda ett truppbidrag till en militär FN-insats, säger förbundet.

– De fem permanenta rådsmedlemmarna behöver känna ett tryck från övriga FN-medlemmar att agera konstruktivt för att undvika att rådet misslyckas så som man har gjort i Syrien. Att såväl stats- och utrikesministern som oppositionen kräver att FN:s säkerhetsråd agerar är välkommet, men man bör också föregå med gott exempel, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Om inte säkerhetsrådet kan enas bör FN:s generalförsamling behandla situationen i Irak, anser FN-förbundet.

– Världens länder har en skyldighet att skydda civila när inte staters regeringar kan eller vill göra det. Om inte rådet kan enas i Irak bör frågan föras till generalförsamlingen som i enlighet med förfarandet samverkan för fred (uniting for peace) kan rekommendera alla FN:s medlemsländer att vidta nödvändiga åtgärder. EU och Sverige bör ha beredskap att ta ett sådant initiativ, säger Aleksander Gabelic.

FN har deklarerat att Irak nu befinner sig i den högsta graden av krisläge. Staden Dohuk nära den turkiska gränsen har tagit emot 150 000 flyktingar. Iraks minoriteter behöver skyndsam hjälp, framhåller FN-förbundet .

– Alla FN:s medlemsländer måste följa FN-chefen Ban Ki-moons uppmaning att ge sitt stöd till Irak. Rapporter om kidnappningar och grovt sexuellt våld mot kvinnor och unga flickor och pojkar understryker allvaret i situationen. Omvärlden måste med alla medel, inklusive militära, visa att den står på de irakiska minoriteternas sida i kampen mot extremisterna, säger Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer