Ett robust ingripande i Irak krävs om inte FN ska upprepa misslyckandet i Syrien. Sverige bör kräva en militär insats och självt erbjuda trupp, säger Svenska FN-förbundet.
Svenska FN-förbundet välkomnar att såväl Sveriges regering som oppositionen vill ha ett skyndsamt agerande i FN:s säkerhetsråd för att stoppa den eskalerande krisen i norra Irak. För att påskynda processen bör Sveriges regering gå före och erbjuda ett truppbidrag till en militär FN-insats, säger förbundet.
– De fem permanenta rådsmedlemmarna behöver känna ett tryck från övriga FN-medlemmar att agera konstruktivt för att undvika att rådet misslyckas så som man har gjort i Syrien. Att såväl stats- och utrikesministern som oppositionen kräver att FN:s säkerhetsråd agerar är välkommet, men man bör också föregå med gott exempel, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Om inte säkerhetsrådet kan enas bör FN:s generalförsamling behandla situationen i Irak, anser FN-förbundet.
– Världens länder har en skyldighet att skydda civila när inte staters regeringar kan eller vill göra det. Om inte rådet kan enas i Irak bör frågan föras till generalförsamlingen som i enlighet med förfarandet samverkan för fred (uniting for peace) kan rekommendera alla FN:s medlemsländer att vidta nödvändiga åtgärder. EU och Sverige bör ha beredskap att ta ett sådant initiativ, säger Aleksander Gabelic.
FN har deklarerat att Irak nu befinner sig i den högsta graden av krisläge. Staden Dohuk nära den turkiska gränsen har tagit emot 150 000 flyktingar. Iraks minoriteter behöver skyndsam hjälp, framhåller FN-förbundet .
– Alla FN:s medlemsländer måste följa FN-chefen Ban Ki-moons uppmaning att ge sitt stöd till Irak. Rapporter om kidnappningar och grovt sexuellt våld mot kvinnor och unga flickor och pojkar understryker allvaret i situationen. Omvärlden måste med alla medel, inklusive militära, visa att den står på de irakiska minoriteternas sida i kampen mot extremisterna, säger Gabelic.
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer