4 juni, 2014 / Okategoriserade

Därför får Soran MR-priset

Den 5 juni tar Soran Ismail emot FN-förbundets nya pris för mänskliga rättigheter. Förbundsordförande Aleksander Gabelic ger en bakgrund.

På torsdag den 5 juni tar komikern Soran Ismail emot Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris för insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset är det första i sitt slag, berättar Aleksander Gabelic som är ordförande i FN-förbundet.

– I Sverige handlar diskussionen ofta om kränkningar av mänskliga rättigheter i andra länder, men det är viktigt att uppmärksamma även brister i vårt eget land. FN-förbundet har identifierat ett behov av ett nationellt pris som går till en person som gör insatser för att försvara och stärka mänskliga rättigheter i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

En av Svenska FN-förbundets huvuduppgifter är att bevaka hur den svenska regeringen följer olika FN-åtaganden som rör mänskliga rättigheter. Förbundet leder bland annat ett nätverk av ett femtiotal organisationer som regelbundet rapporterar till FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

– I vårt rapportarbete får vi många vittnesmål om missförhållanden i Sverige. Det gäller till exempel hatbrott, våld mot kvinnor och utanförskap och diskriminering mot samer och romer, säger Gabelic.

Till FN-förbundets krav på den svenska regeringen hör en nationell institution för mänskliga rättigheter som kan övervaka och stödja till exempel kommunernas antidiskrimineringsarbete. Också FN har efterlyst en sådan institution som redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

– I motiveringen till MR-priset framhåller vi en oro för att främlingsfientligheten breder ut sig i Sverige och Europa, både på gator och i parlament. I det ligger ett krav på de etablerade politiska partierna att motverka diskriminering och utanförskap både i demokratiska processer och på arbetsmarknaden, säger Aleksander Gabelic.

Att ha förebilder i antidiskrimineringsarbetet är viktigt, menar Gabelic, som också ser den förste MR-pristagaren som en sådan.

– Soran Ismail är en offentlig person som tar ställning för alla människors lika värde, både i sin yrkesutövning och som privatperson. MR-priset är ett erkännande för hans insatser och en uppmuntran från den svenska FN-rörelsen, säger Gabelic.

Soran Ismail tar emot utmärkelsen vid en ceremoni på torsdag den 5 juni kl 11.00 på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Ceremonin leds av Aleksander Gabelic och Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inbjudan till torsdagens ceremoni och fullständigt program finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer