fbpx
4 juni, 2014 / Okategoriserade

Därför får Soran MR-priset

Den 5 juni tar Soran Ismail emot FN-förbundets nya pris för mänskliga rättigheter. Förbundsordförande Aleksander Gabelic ger en bakgrund.

På torsdag den 5 juni tar komikern Soran Ismail emot Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris för insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset är det första i sitt slag, berättar Aleksander Gabelic som är ordförande i FN-förbundet.

– I Sverige handlar diskussionen ofta om kränkningar av mänskliga rättigheter i andra länder, men det är viktigt att uppmärksamma även brister i vårt eget land. FN-förbundet har identifierat ett behov av ett nationellt pris som går till en person som gör insatser för att försvara och stärka mänskliga rättigheter i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

En av Svenska FN-förbundets huvuduppgifter är att bevaka hur den svenska regeringen följer olika FN-åtaganden som rör mänskliga rättigheter. Förbundet leder bland annat ett nätverk av ett femtiotal organisationer som regelbundet rapporterar till FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

– I vårt rapportarbete får vi många vittnesmål om missförhållanden i Sverige. Det gäller till exempel hatbrott, våld mot kvinnor och utanförskap och diskriminering mot samer och romer, säger Gabelic.

Till FN-förbundets krav på den svenska regeringen hör en nationell institution för mänskliga rättigheter som kan övervaka och stödja till exempel kommunernas antidiskrimineringsarbete. Också FN har efterlyst en sådan institution som redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

– I motiveringen till MR-priset framhåller vi en oro för att främlingsfientligheten breder ut sig i Sverige och Europa, både på gator och i parlament. I det ligger ett krav på de etablerade politiska partierna att motverka diskriminering och utanförskap både i demokratiska processer och på arbetsmarknaden, säger Aleksander Gabelic.

Att ha förebilder i antidiskrimineringsarbetet är viktigt, menar Gabelic, som också ser den förste MR-pristagaren som en sådan.

– Soran Ismail är en offentlig person som tar ställning för alla människors lika värde, både i sin yrkesutövning och som privatperson. MR-priset är ett erkännande för hans insatser och en uppmuntran från den svenska FN-rörelsen, säger Gabelic.

Soran Ismail tar emot utmärkelsen vid en ceremoni på torsdag den 5 juni kl 11.00 på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Ceremonin leds av Aleksander Gabelic och Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inbjudan till torsdagens ceremoni och fullständigt program finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer