fbpx
Koll & kommentar
4 juni, 2014 / Okategoriserade

Därför får Soran MR-priset

Den 5 juni tar Soran Ismail emot FN-förbundets nya pris för mänskliga rättigheter. Förbundsordförande Aleksander Gabelic ger en bakgrund.

På torsdag den 5 juni tar komikern Soran Ismail emot Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris för insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset är det första i sitt slag, berättar Aleksander Gabelic som är ordförande i FN-förbundet.

– I Sverige handlar diskussionen ofta om kränkningar av mänskliga rättigheter i andra länder, men det är viktigt att uppmärksamma även brister i vårt eget land. FN-förbundet har identifierat ett behov av ett nationellt pris som går till en person som gör insatser för att försvara och stärka mänskliga rättigheter i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

En av Svenska FN-förbundets huvuduppgifter är att bevaka hur den svenska regeringen följer olika FN-åtaganden som rör mänskliga rättigheter. Förbundet leder bland annat ett nätverk av ett femtiotal organisationer som regelbundet rapporterar till FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

– I vårt rapportarbete får vi många vittnesmål om missförhållanden i Sverige. Det gäller till exempel hatbrott, våld mot kvinnor och utanförskap och diskriminering mot samer och romer, säger Gabelic.

Till FN-förbundets krav på den svenska regeringen hör en nationell institution för mänskliga rättigheter som kan övervaka och stödja till exempel kommunernas antidiskrimineringsarbete. Också FN har efterlyst en sådan institution som redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

– I motiveringen till MR-priset framhåller vi en oro för att främlingsfientligheten breder ut sig i Sverige och Europa, både på gator och i parlament. I det ligger ett krav på de etablerade politiska partierna att motverka diskriminering och utanförskap både i demokratiska processer och på arbetsmarknaden, säger Aleksander Gabelic.

Att ha förebilder i antidiskrimineringsarbetet är viktigt, menar Gabelic, som också ser den förste MR-pristagaren som en sådan.

– Soran Ismail är en offentlig person som tar ställning för alla människors lika värde, både i sin yrkesutövning och som privatperson. MR-priset är ett erkännande för hans insatser och en uppmuntran från den svenska FN-rörelsen, säger Gabelic.

Soran Ismail tar emot utmärkelsen vid en ceremoni på torsdag den 5 juni kl 11.00 på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Ceremonin leds av Aleksander Gabelic och Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inbjudan till torsdagens ceremoni och fullständigt program finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer