Svenska FN-förbundet och nätverket mot barnäktenskap efterlyser på SvD Debatt effektivare åtgärder mot barnäktenskap.
Vi som undertecknar den här artikeln är medlemmar i ett nätverk lett av Svenska FN-förbundet som har arbetat mot barnäktenskap och tvångsäktenskap sedan regeringen lät utreda frågan 2010-2012. Vårt budskap har hela tiden varit glasklart: unga som bor i Sverige ska ha samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap oavsett bakgrund. Något annat vore oacceptabelt med tanke på Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.
Vi varnade när den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap infördes den 1 juli 2014 för att många unga fortfarande riskerar att stå utan skydd. Utvecklingen ger oss dessvärre rätt. Inte ett enda fall av barnäktenskap har lett till åtal. Fortfarande inträffar det att svenska myndigheter registrerar barn som gifta. Många unga, särskilt i förortsområden, känner fortfarande att de inte kan välja vem de ska gifta sig med.
Den senaste tidens debatt om nyanlända barn som är gifta är ytterligare ett exempel på bristerna i hanteringen av barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Landets kommuner kan välja om de vill låta nyanlända gifta barn bo med sin respektive. Att låta barn över 15 år bo med sin partner är ett indirekt erkännande av giftermålet.
Den nya lagstiftningen förbjuder inte bara barnäktenskap, utan också resor utomlands för att gifta bort sitt barn för att sedan återvända till Sverige. Att godkänna ett barnäktenskap bara för att det ingicks innan barnet kom till Sverige innebär dubbla standarder och sänder felaktiga budskap.
Som Barnombudsmannen har påpekat kan inte barnäktenskap betraktas som frivilliga. De är tvärtom ofta kopplade till våld, utnyttjande och press från familjen. Ett barn som har ingått äktenskap, ofta flickor som tvingats gifta sig med äldre män, befinner sig i en position som gör det omöjligt att gå emot familjen och dess traditioner. Barn på flykt är dessutom i en särskilt utsatt situation.
Just barns säkerhet och rätten till en barndom glöms ibland i debatten. FN:s barnkonvention säger tydligt att barn har rätt att vara barn tills de fyller 18 år. Enligt artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är äktenskap något som endast vuxna har rätt att ingå. Att ens diskutera barnets mognadsgrad och en bedömningsskala för barn mellan 15 och 18 år är därför just det svek mot barnen som vi har varnat för.
Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnérs inlägg (SvD Debatt den 10 februari) är välmenande men saknar konkretion. Inte med ett ord berör hon avsaknaden av effekter av den nya lagen. Om ministern menar allvar med sin ambition att bekämpa barnäktenskap där de tillämpas kan hon börja i Örebro, Eskilstuna och Göteborg – eller vilken svensk stad som helst där många ungdomar inte kan styra över sitt val av partner.
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Najla Ahmed, ordförande, Somaya kvinno- och tjejjour
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension
Anna Bergendahl, artist och goodwillambassadör för FN-förbundet
Talin Davidian, ordförande TRIS – Tjejers rätt i samhället
Anders Jonsson, partner Snö of Sweden
Heidi Knorn, ordförande Kvinnojouren Stina i Järfälla
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU
Sara Mohammad, ordförande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
Olga Persson, generalsekreterare Unizon
Zinat Piradeh, författare och goodwillambassadör för FN-förbundet
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer