Valet att överge försvarets internationella inriktning var fel, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Dala-Demokraten inför Folk och Försvars rikskonferens.
Nationell försvars- och säkerhetspolitik debatteras vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, men internationella insatser borde ges större tyngd i såväl försvarsbudgeten som i debatten. Framför allt måste säkerhetspolitiken utformas med människors behov i centrum.
Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Fyra kriser – Syrien, Irak, Jemen och Sydsudan – finns på FN:s lista över de mest akuta situationerna. Mali, Burundi, Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo är andra oroshärdar med övergrepp, stort mänskligt lidande och flyktingskap som följd.
Utvecklingen visar att vägen tillbaka till ett ensidigt fokus på ett nationellt försvar är stängd. De många konflikterna, flyktingsituationen och den internationella terrorismen visar en gång för alla att vi är beroende av vad som sker i vår omvärld. Sveriges säkerhet förutsätter internationell säkerhet. Trots det har anslaget till internationella insatser mer än halverats – från 2,5 miljarder kronor 2010 till 1,2 miljarder 2016.
Sveriges enda mer omfattande internationella truppbidrag i dag är 251 personer i den FN-ledda fredsfrämjande insatsen i Mali. Fler initiativ krävs. Som i Mali bör framtidens svenska engagemang bygga på civilt och militärt ansvarstagande med specialistkompetens och ett jämställdhetsperspektiv. Ett annat mervärde är helhetsperspektivet med breda kontakter med civilsamhället, FN-organisationer och andra aktörer. Säkerhet och utveckling hör ihop.
Valet att överge försvarets internationella inriktning var fel. Det försämrar vår egen försvarsförmåga och minskar utsikten att andra hjälper oss vid behov. Regering och myndigheter måste återgå till en svensk försvarspolitik som i samarbete med andra sätter mänsklig säkerhet i centrum.
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer