fbpx
4 juni, 2024 /

Världens länder måste komma samman om Gaza

Den senaste veckans attacker från Israel mot Rafah väcker starka reaktioner världen över. I söndags dödades minst 45 personer i ett tältläger utanför Rafah i ett israeliskt anfall.

Premiärminister Netanyahu svarade och beskrev Israels angrepp som ett ”tragiskt misstag”. Enligt Israel var två Hamasledare mål för attacken, men elden spred sig till tältlägret vilket resulterade i att minst 45 personer omkom.

På tisdagen sammankallades FN:s säkerhetsråd till ett krismöte på begäran av Algeriet. Rådet har tidigare mötts flera gånger för att diskutera den pågående krisen.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde på X Israels attack. Den 27 maj skrev FN-chefen: ”Denna attack dödade otaliga oskyldiga civila som bara sökte skydd från denna dödliga konflikt. Det finns inga säkra platser kvar i Gaza. Den här skräcken måste få ett slut.”

Likt FN:s generalsekreterare har flera medlemsstater fördömt Israels agerande. Spanien, Slovenien, Norge och Irland har erkänt Palestina som självständig stat. Brasilien har dessutom kallat tillbaka sin ambassadör från Israel och Mexiko försöker ansluta sig till det rättsmål som inletts av Sydafrika mot Israel om brott mot FN:s folkmordskonvention under kriget i Gaza.

Den 29 maj upprepades kravet på återgång till förhandlingar, frigivning av gisslan och humanitärt eldupphör av FN:s särskilde samordnare för fredsprocessen i Mellanöstern, Tor Wennesland.

Bara några dagar innan den israeliska attacken mot tältlägret hade Internationella domstolen (ICJ) beordrat Israel att omedelbart avsluta offensiven i Rafah. Domstolen utfärdade ordern som en provisorisk åtgärd i det pågående målet om brott mot folkmordskonventionen.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) begärde den 20 maj en arresteringsorder för Hamasledare och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Oavsett om tältområdet inte var målet för söndagens attack står det klart att Israel inte tar tillräcklig hänsyn till civila under kriget i Gaza. Ända sedan Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel slagit mot sjukhus och skolor, platser som ska vara skyddade enligt folkrätten.

Samtidigt som bomberna fortsätter att falla växer de humanitära utmaningarna. Enligt FN nådde i genomsnitt 58 hjälplastbilar dagligen Gaza mellan den 7 och 28 maj jämfört med april månad då i genomsnitt 176 lastbilar anlände varje dag. Det motsvarar en minskning på 67 procent. Minskningen beror på att israeliska trupper har stängt gränsen vid Rafah, vilket har hindrat humanitärt bistånd från att nå området. Som en följd har många kök, kliniker och sjukhus tvingats stänga.

Att medvetet svälta en befolkning är oacceptabelt och ett brott mot internationell humanitär rätt. Det har både Internationella domstolen (ICJ) och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) uppmärksammat i sina senaste uttalanden. Domstolarnas senaste redogörelser för händelserna under Gazakriget belyser det stora humanitära lidandet som civila på båda sidor i konflikten har utsatts för sedan den oktober 2023.

Det internationella samfundet har länge krävt omedelbara åtgärder för att stoppa våldet och lindra nöden. Trots det förvärras situationen för varje dag som går och det blir alltmer uppenbart att Israel inte lyssnar på omvärldens kritik, FN:s säkerhetsråd eller de internationella domstolarna. Det gör heller inte terrorstämplade Hamas som trots nya raketbeskjutningar mot Tel Aviv nyligen har en framskjuten position som förhandlingspart.

Det är högt tid att världens länder kommer samman om Gaza. USA har hittills lagt sitt veto mot säkerhetsrådsresolutioner som saknar ett fördömande av Hamas. Ryssland och Kina har på motsvarande sätt använt sina veton mot resolutioner som innehåller ett fördömande. Om denna stötesten kan övervinnas – och det är högst rimligt att världens länder även i FN fördömer terrorhandlingar – skulle möjligheten kunna öppnas för nya diskussioner om FN-linjen om en tvåstatslösning med säkra och erkända gränser för både Israel och Palestina. Till så sker riskerar civila att förbli offer för dels hårdföra politiska och militära ledare på båda sidorna i konflikten, dels fortsatta motsättningar mellan de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer