fbpx
15 mars, 2024 /

Obeskrivligt våld mot civila

I anslutning till internationella kvinnodagen nyligen presenterade FN:s särskilda representant mot sexuellt våld i konflikt Pramila Patten en rapport om Hamas attack mot Israel den 7 oktober samt situationen på det ockuperade Västbanken. I ett anförande i FN:s säkerhetsråd den 11 mars sa rapportören att hon och hennes medarbetare hade funnit ”tydlig och övertygande information om att sexuellt våld, inklusive våldtäkt, sexuell tortyr, och grym, inhuman och förnedrande behandling, har begåtts mot gisslan”. Det finns, fortsatte rapportören, ”skäl att misstänka att sådant våld fortfarande kan begås mot de som hålls fångna”. Patten sa i sitt anförande i rådet att hon också var ”förskräckt över det orättvisa dödandet av kvinnor och barn i Gaza”. Rapportören tillbakavisade under mötet också anklagelser om att hennes slutsatser skulle ha tystats ned.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Uppgifter om våldsamheter i den långa konflikten mellan Israel och palestinierna, inklusive den senaste våldsspiralen efter Hamas terrorattack den 7 oktober, är ofta föremål för debatt. Också redogörelsen för rapporten från den särskilda representanten mot sexuellt våld i konflikt skapade diskussion i säkerhetsrådet. Flera rådsmedlemmar framhöll vikten av att både fördöma Hamas terrorattack inklusive användandet av sexuellt våld och behovet av att skydda civila i det flera månader långa kriget.

FN:s rapportörer är oberoende experter som arbetar på frivillig basis. De gör ett omfattande och viktigt arbete för att informera FN-medlemmarna om människorättssituationen i kriser och konflikter. Det är avgörande att deras slutsatser kommer omvärlden till del utan att misstänkliggöras. Rapporten från Israel och Västbanken och diskussionen i rådet understryker, vid sidan av behovet att sätta ljuset på sexuellt våld i konflikt, vikten av att såväl FN:s människorättsövervakare som de internationella domstolarna ges tillträde till konfliktområden för att kunna samla bevis för misstänkta krigsbrott så att ansvar för dessa ska kunna utkrävas.

FN:s nyhetssida UN News redogör för måndagens möte i säkerhetsrådet.

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer