I anslutning till internationella kvinnodagen nyligen presenterade FN:s särskilda representant mot sexuellt våld i konflikt Pramila Patten en rapport om Hamas attack mot Israel den 7 oktober samt situationen på det ockuperade Västbanken. I ett anförande i FN:s säkerhetsråd den 11 mars sa rapportören att hon och hennes medarbetare hade funnit ”tydlig och övertygande information om att sexuellt våld, inklusive våldtäkt, sexuell tortyr, och grym, inhuman och förnedrande behandling, har begåtts mot gisslan”. Det finns, fortsatte rapportören, ”skäl att misstänka att sådant våld fortfarande kan begås mot de som hålls fångna”. Patten sa i sitt anförande i rådet att hon också var ”förskräckt över det orättvisa dödandet av kvinnor och barn i Gaza”. Rapportören tillbakavisade under mötet också anklagelser om att hennes slutsatser skulle ha tystats ned.
Läs hela på news.un.orgUppgifter om våldsamheter i den långa konflikten mellan Israel och palestinierna, inklusive den senaste våldsspiralen efter Hamas terrorattack den 7 oktober, är ofta föremål för debatt. Också redogörelsen för rapporten från den särskilda representanten mot sexuellt våld i konflikt skapade diskussion i säkerhetsrådet. Flera rådsmedlemmar framhöll vikten av att både fördöma Hamas terrorattack inklusive användandet av sexuellt våld och behovet av att skydda civila i det flera månader långa kriget.
FN:s rapportörer är oberoende experter som arbetar på frivillig basis. De gör ett omfattande och viktigt arbete för att informera FN-medlemmarna om människorättssituationen i kriser och konflikter. Det är avgörande att deras slutsatser kommer omvärlden till del utan att misstänkliggöras. Rapporten från Israel och Västbanken och diskussionen i rådet understryker, vid sidan av behovet att sätta ljuset på sexuellt våld i konflikt, vikten av att såväl FN:s människorättsövervakare som de internationella domstolarna ges tillträde till konfliktområden för att kunna samla bevis för misstänkta krigsbrott så att ansvar för dessa ska kunna utkrävas.
FN:s nyhetssida UN News redogör för måndagens möte i säkerhetsrådet.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer