fbpx
10 november, 2023 /

Nya domare utsedda till ICJ

Internationella domstolen (International Court of Justice, ICJ) har fått nya domare. Vart tredje år sker val till fem av de femton domarposterna i domstolen, som är ett av FN:s huvudorgan.

De nu valda blev; Hilary Charlesworth (Australien, omval), Bogdan-Lucian Aurescu (Rumänien), Sarah Hull Cleveland (USA), Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexiko) och Dire Tladi (Sydafrika). De fyra sistnämnda är nyval.

En sittande domare som inte blev omvald var Kirill Gevorgian från Ryssland.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

ICJ kan t ex lösa konflikter mellan stater och besluta i t ex gränsdragningstvister. Detta kräver dock att de inblandade staterna väljer att ge ICJ beslutanderätt antingen i det enskilda fallet eller generellt. Endast 73 stater har hittills givit ICJ den generella rätten.

Domarna utses i en komplicerad process av FN:s generalförsamling och säkerhetsråd. Domarna ska utses för sina kvalifikationer och inte sin nationalitet. De ska i sin roll i ICJ också vara internationella tjänstepersoner och inte företräda sina länder. Att en rysk kandidat inte blir omvald i nuläget känns ändå rätt naturligt, i synnerhet som domaren i fråga tidigare varit Rysslands ambassadör i Haag.

ICJ ska inte förväxlas med Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC). Medan ICJ kan hålla stater till svars så är ICC ett verktyg för att hålla individer ansvariga för t ex misstänkta krigsförbrytelser. ICC:s statspartsmöte kommer att välja några nya domare till den domstolen i december.

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer