Internationella domstolen (International Court of Justice, ICJ) har fått nya domare. Vart tredje år sker val till fem av de femton domarposterna i domstolen, som är ett av FN:s huvudorgan.
De nu valda blev; Hilary Charlesworth (Australien, omval), Bogdan-Lucian Aurescu (Rumänien), Sarah Hull Cleveland (USA), Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexiko) och Dire Tladi (Sydafrika). De fyra sistnämnda är nyval.
En sittande domare som inte blev omvald var Kirill Gevorgian från Ryssland.
Läs hela på news.un.orgICJ kan t ex lösa konflikter mellan stater och besluta i t ex gränsdragningstvister. Detta kräver dock att de inblandade staterna väljer att ge ICJ beslutanderätt antingen i det enskilda fallet eller generellt. Endast 73 stater har hittills givit ICJ den generella rätten.
Domarna utses i en komplicerad process av FN:s generalförsamling och säkerhetsråd. Domarna ska utses för sina kvalifikationer och inte sin nationalitet. De ska i sin roll i ICJ också vara internationella tjänstepersoner och inte företräda sina länder. Att en rysk kandidat inte blir omvald i nuläget känns ändå rätt naturligt, i synnerhet som domaren i fråga tidigare varit Rysslands ambassadör i Haag.
ICJ ska inte förväxlas med Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC). Medan ICJ kan hålla stater till svars så är ICC ett verktyg för att hålla individer ansvariga för t ex misstänkta krigsförbrytelser. ICC:s statspartsmöte kommer att välja några nya domare till den domstolen i december.
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer