Måndagen den 25 mars röstade FN:s säkerhetsråd för första gången för en resolution som kräver “omedelbar och bestående” vapenvila i Gaza. Resolutionen kräver också att Hamas ska frige gisslan och att den humanitära hjälpen till Gaza ska utökas. Fjorton av femton rådsmedlemmar röstade för resolutionen och USA, som tre gånger tidigare invänt mot liknande resolutioner, la ner sin röst. Resolutionstexten uppmanar till vapenvila under ramadan som slutar den 9 april.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tvittrar om vikten av att resolutionen implementeras.
Läs hela på news.un.orgSvenska FN-förbundet har sedan oktober 2023 stöttat FN-chefen Guterres vädjan om humanitär vapenvila i Gaza och vi välkomnade omedelbart måndagens resolution.
Resolutioner i säkerhetsrådet är juridiskt bindande, men det återstår att se hur måndagens beslut kommer att implementeras. Det är inte säkert att Israel kommer att acceptera resolutionen eller att Hamas kommer att släppa gisslan. Omvärlden måste sätta press på parterna. Om resolutionen implementeras korrekt kan det leda till att cirka 2 miljoner människor i Gaza får tillgång till humanitär hjälp.
Storbritannien levererade i natt 10 ton nödhjälp från luften till Gaza. Leveransen bestod av vatten och mat i form av ris, matolja, mjöl, konserver och modersmjölksersättning. Det är avgörande för Gazas befolkning att FN och andra organisationer kan leverera humanitärt bistånd även landvägen.
Säkerhetsrådets krav på vapenvila är varmt välkommet och USA:s nedlagda röst är ett steg i rätt riktning. Det är dock häpnadsväckande och oroande att USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield kallar resolutionen ”icke-bindande” med tanke på att rådsresolutioner är juridiskt bindande för alla FN-medlemmar. Vapenvilan måste i enlighet med resolutionstexten leda till varaktig och hållbar vapenvila, frisläppande av gisslan och humanitärt tillträde.
05 november, 2024 / Nyheter
Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.
Läs mer04 november, 2024 / Nyheter
Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut
Läs mer01 november, 2024 / Nyheter
Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i
Läs mer30 oktober, 2024 / Världshorisont
Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,
Läs mer24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden
Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen.
Läs mer23 oktober, 2024 / Debattartiklar
Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.
Läs mer22 oktober, 2024 / Nyheter
FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med
Läs mer17 oktober, 2024 / Nyheter
Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!
Läs mer14 oktober, 2024 / Världshorisont
Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.
Läs mer