fbpx
26 mars, 2024 /

FN:s säkerhetsråd har röstat ja till vapenvila i Gaza  

Måndagen den 25 mars röstade FN:s säkerhetsråd för första gången för en resolution som kräver “omedelbar och bestående” vapenvila i Gaza. Resolutionen kräver också att Hamas ska frige gisslan och att den humanitära hjälpen till Gaza ska utökas. Fjorton av femton rådsmedlemmar röstade för resolutionen och USA, som tre gånger tidigare invänt mot liknande resolutioner, la ner sin röst. Resolutionstexten uppmanar till vapenvila under ramadan som slutar den 9 april.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tvittrar om vikten av att resolutionen implementeras.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Svenska FN-förbundet har sedan oktober 2023 stöttat FN-chefen Guterres vädjan om humanitär vapenvila i Gaza och vi välkomnade omedelbart måndagens resolution.

Resolutioner i säkerhetsrådet är juridiskt bindande, men det återstår att se hur måndagens beslut kommer att implementeras. Det är inte säkert att Israel kommer att acceptera resolutionen eller att Hamas kommer att släppa gisslan. Omvärlden måste sätta press på parterna. Om resolutionen implementeras korrekt kan det leda till att cirka 2 miljoner människor i Gaza får tillgång till humanitär hjälp.

Storbritannien levererade i natt 10 ton nödhjälp från luften till Gaza. Leveransen bestod av vatten och mat i form av ris, matolja, mjöl, konserver och modersmjölksersättning. Det är avgörande för Gazas befolkning att FN och andra organisationer kan leverera humanitärt bistånd även landvägen.

Säkerhetsrådets krav på vapenvila är varmt välkommet och USA:s nedlagda röst är ett steg i rätt riktning. Det är dock häpnadsväckande och oroande att USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield kallar resolutionen ”icke-bindande” med tanke på att rådsresolutioner är juridiskt bindande för alla FN-medlemmar. Vapenvilan måste i enlighet med resolutionstexten leda till varaktig och hållbar vapenvila, frisläppande av gisslan och humanitärt tillträde.

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer