Den 20 november 2024 markerar 35-årsjubiléet för en global milstolpe för barns rättigheter: FN:s barnkonvention. Genom åren har betydande framsteg gjorts, som förbättrad hälsovård och ökad tillgång till utbildning för barn världen över. Tyvärr har utvecklingen stagnerat på senare år, och i vissa fall har utvecklingen gått tillbaka till följd av pandemier, klimatförändringar samt krig och konflikt.
Av Unicefs årliga rapport ”State of the World’s Children 2024″ framgår att nästan hälften av världens barn, cirka 1 miljard, lever i länder med hög risk för klimat- och miljörelaterade faror. Konflikter och klimatförändringar har allvarlig påverkan på barns rättigheter och hälsa. Extrema väderhändelser som torka och översvämningar leder till vattenbrist, matosäkerhet och spridning av sjukdomar, vilket resulterar i ökad undernäring och tvingar fler barn att fly. Rapporten belyser också att flickor påverkas särskilt. Nästan en av fyra flickor i åldern 15–19 år är inte i skolan, arbete eller utbildning jämfört med en av tio pojkar globalt.
Läs hela på data.unicef.orgUnicef-rapporten fastslår att flickor drabbas särskilt hårt av klimatförändringar och krig och konflikt. Familjer i utsatta områden tvingas ibland till desperata åtgärder som att gifta bort sina barn för att överleva. Tidigare undersökningar visar att en avvikelse i regnfall på 10 procent kan kopplas till en 1-procentig ökning av barnäktenskap, en tydlig påminnelse om hur klimatkrisen förvärrar sociala orättvisor.
Rapportens budskap är klart: världen måste agera. Samordnade internationella insatser krävs för att hantera klimatrelaterade risker och skydda de mest utsatta barnen. Jubileumsrapporten gör det tydligt att arbetet för barns rättigheter är lika angeläget i dag som för 35 år sedan.
Svenska FN-förbundet står tillsammans med FN:s befolkningsfond UNFPA upp för flickors rättigheter genom att stoppa skadliga traditioner som barnäktenskap, som ofta ökar i tider av kris och konflikt. Genom projekt Flicka säkerställer vi att insatser för barn i norra Etiopien fortsätter trots klimatförändringar och andra osäkerheter som hotar flickors framtid. Stå upp för barnkonventionen och flickors rättigheter – bidra till projekt Flicka i dag!
12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer21 februari, 2025 / Nyheter
Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.
Läs mer20 februari, 2025 / Nyheter
FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.
Läs mer20 februari, 2025 / Nyheter
Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!
07 februari, 2025 / Nyheter
Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om
Läs mer