fbpx
Koll & kommentar
26 oktober, 2023 /

Dödläge i säkerhetsrådet om Gaza

UN News rapporterar om det senaste dygnets förhandlingar i FN:s säkerhetsråd om läget i Israel och Gaza (se länk nedan). Det får sägas råda ett dödläge med oenighet runt små, men viktiga, ordval. Ska det ställas krav på en ”humanitär vapenvila” eller på ”humanitär paus”? Ska Israels rätt att försvara sig mot Hamas övergrepp nämnas eller ej? Olika förslag möts med veton från olika håll.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Medan säkerhetsrådet är satt i detta dödläge kommer FN:s generalförsamling i dag och i morgon att hålla en så kallad Emergency Special Session (ESS) om konflikten.

ESS:er är ett verktyg som härstammar från 1950-talets generalförsamlingsresolution 377 (V), kallad  ”Uniting for peace”. En ESS kan sammankallas när säkerhetsrådet är oförmöget att leva upp till sitt uppdrag att skapa fred. Till skillnad från säkerhetsrådsbeslut är dock inte de beslut som fattas vid ESS:en bindande för alla FN:s medlemsstater, men de bär ändå med sig en politisk och moralisk tyngd och måste antas med tvåtredjedelars majoritet av de röstande i generalförsamlingen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch FN-expert Louis Charbonneau ger mer bakgrund och kommer med förslag på vad ESS:en bör besluta i en artikel på HRW:s hemsida. Likt HRW tycker vi i FN-förbundet bl a att stater skulle kunna lyfta fram Internationella brottmålsdomstolens roll i att opartiskt skipa rättvisa.

FN-förbundet har tidigare uppmärksammat 2022 års unika beslut att inrätta en ESS rörande Rysslands övergrepp mot Ukraina. Den fick ordningsnummer 11 och var den första på mycket länge som väcktes av en majoritet av FN:s säkerhetsrådsmedlemmar.

ESS:en om Israel/Palestina har ordningsnummer 10, men logiken bakom det är att den tillkom redan 1997, men har varit ajournerad i omgångar. Här finns mer om tidigare förhandlingar i ESS10.

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer