fbpx
Klaudia Zielinska är ambassadör för globala målen under 2022.
7 oktober, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Klaudia vill arbeta för mänskligheten, fred och planeten

Klaudia Zielinska är vice ordförande i Malmö FN-förening och ordförande i en elevförening på en av FN-förbundets FN-skolor. Klaudia är ambassadör för globala målen under 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Jag har alltid brunnit för mänskliga rättigheter. Redan som barn hade jag bestämt mig för att i framtiden hjälpa speciellt barn och kvinnor. I grundskolan startade jag ett projekt mot sexualbrott på nätet; ”Duärinteensam”. En rörelse mot sexualbrott och för trygghet för unga på nätet och i syfte att öka medvetenhet bland både barn och vuxna kring ämnet. Där jag fick lov att föreläsa och hålla i workshops för de yngre klasserna på min skola.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– När jag började gymnasiet blev jag engagerad och snabbt ansvarig för elev-föreningen där. Jag såg det som min chans att kunna påverka de viktiga frågorna på min skola och mer lokalt. På gymnasiet fick jag åka på mina första träffar och konferenser där jag arbetade hårt med viktiga samhällsfrågor. Det är en unik chans att i så tidig ålder få uppleva stora konferenser samt träffar och möten med makthavare. Idag är jag även vice ordförande i Malmö FN-förening, vilket ger mig ytterligare möjlighet att inte bara arbeta med unga men alla åldrar på lokal nivå. All den fantastiska kompetens som jag möter varje dag tar jag med mig.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag var på min första ungdomsträff i Stockholm och representerade min skola. Där fick jag besöka FN-förbundets kansli och träffa alla fantastiska människor som jobbar där. Jag tror att de uppskattade mina idéer då jag så småningom fick förfrågan om jag möjligtvis skulle vilja ansöka om att bli ambassadör! Utifrån min bakgrund tackade jag genast ja och där började en ny spännande resa.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– Jag brinner främst för FN:s globala mål kring mänskliga rättigheter då jag anser att människan står bakom allt både det goda samt det onda i världen. Mår människan dåligt så kommer inget bli bra. Jag vill jobba med mänskliga rättigheter för att kunna främja människan, hens rättigheter, möjligheter och eventuella skyldigheter i samhället för att skapa bättre levnadsvillkor för alla.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Jag har gjort en massa spännande uppdrag som ambassadör: resor, konferenser, träffar, möten, föreläsningar, workshops och så mycket mer!

Vad har varit roligast hittills? 
– Allt jag har fått vara med om har lärt mig massa nytt. Att välja det roligast är svårt då jag sett fram emot alla mina uppdrag lika mycket för du vet aldrig vem du kommer att stå framför eller vilka frågor du kommer att få, vad du kommer att få uppleva eller hur allt kommer att gå i för väg. 

Vad vill du göra i framtiden? 
– Jag vill solklart fortsätta med detta och jag kommer antagligen att röra mig i diplomatins spår men man vet aldrig vad livet har att erbjuda. Idag vill jag en sak men imorgon träffar jag någon ny som inspirerar mig till annat. En sak är iallafall säker; jag kommer att fortsätta mitt tuffa arbete för mänskligheten, för fred och för vår planet! 

Bli ambassadör du också!

Ansök om att bli ambassadör för globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer