fbpx
Klaudia Zielinska är ambassadör för globala målen under 2022.
7 oktober, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Klaudia vill arbeta för mänskligheten, fred och planeten

Klaudia Zielinska är vice ordförande i Malmö FN-förening och ordförande i en elevförening på en av FN-förbundets FN-skolor. Klaudia är ambassadör för globala målen under 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Jag har alltid brunnit för mänskliga rättigheter. Redan som barn hade jag bestämt mig för att i framtiden hjälpa speciellt barn och kvinnor. I grundskolan startade jag ett projekt mot sexualbrott på nätet; ”Duärinteensam”. En rörelse mot sexualbrott och för trygghet för unga på nätet och i syfte att öka medvetenhet bland både barn och vuxna kring ämnet. Där jag fick lov att föreläsa och hålla i workshops för de yngre klasserna på min skola.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– När jag började gymnasiet blev jag engagerad och snabbt ansvarig för elev-föreningen där. Jag såg det som min chans att kunna påverka de viktiga frågorna på min skola och mer lokalt. På gymnasiet fick jag åka på mina första träffar och konferenser där jag arbetade hårt med viktiga samhällsfrågor. Det är en unik chans att i så tidig ålder få uppleva stora konferenser samt träffar och möten med makthavare. Idag är jag även vice ordförande i Malmö FN-förening, vilket ger mig ytterligare möjlighet att inte bara arbeta med unga men alla åldrar på lokal nivå. All den fantastiska kompetens som jag möter varje dag tar jag med mig.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag var på min första ungdomsträff i Stockholm och representerade min skola. Där fick jag besöka FN-förbundets kansli och träffa alla fantastiska människor som jobbar där. Jag tror att de uppskattade mina idéer då jag så småningom fick förfrågan om jag möjligtvis skulle vilja ansöka om att bli ambassadör! Utifrån min bakgrund tackade jag genast ja och där började en ny spännande resa.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– Jag brinner främst för FN:s globala mål kring mänskliga rättigheter då jag anser att människan står bakom allt både det goda samt det onda i världen. Mår människan dåligt så kommer inget bli bra. Jag vill jobba med mänskliga rättigheter för att kunna främja människan, hens rättigheter, möjligheter och eventuella skyldigheter i samhället för att skapa bättre levnadsvillkor för alla.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Jag har gjort en massa spännande uppdrag som ambassadör: resor, konferenser, träffar, möten, föreläsningar, workshops och så mycket mer!

Vad har varit roligast hittills? 
– Allt jag har fått vara med om har lärt mig massa nytt. Att välja det roligast är svårt då jag sett fram emot alla mina uppdrag lika mycket för du vet aldrig vem du kommer att stå framför eller vilka frågor du kommer att få, vad du kommer att få uppleva eller hur allt kommer att gå i för väg. 

Vad vill du göra i framtiden? 
– Jag vill solklart fortsätta med detta och jag kommer antagligen att röra mig i diplomatins spår men man vet aldrig vad livet har att erbjuda. Idag vill jag en sak men imorgon träffar jag någon ny som inspirerar mig till annat. En sak är iallafall säker; jag kommer att fortsätta mitt tuffa arbete för mänskligheten, för fred och för vår planet! 

Bli ambassadör du också!

Ansök om att bli ambassadör för globala målen

Ansök här >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer