fbpx
Ismail Abdullahi är en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för globala målen. Foto: Bernhardina Hörnstein
30 september, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Ismail vill väcka ungas nyfikenhet för globala frågor

Ismail Abdullahi är snart 23 år och bor i Jönköping där han tog examen i globala studier sommaren 2022. Tidigare bodde han i Västerås där han var aktiv i FN-föreningen, bland annat som ordförande. Ismail är FN-förbundets ambassadör för de globala målen sedan januari 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Jag har alltid varit intresserad av internationella frågor. Jag kommer från Somaliland och jag fick redan som litet barn ett intresse för internationella frågor när jag läste om FN och andra organisationer i skolan.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– När jag gick gymnasiet träffade jag några som engagerade sig i FN-föreningen i Västerås och där kom jag i kontakt med föreningen. Jag var aktiv medlem i några år, först som elev, styrelseledamot och ungdomsansvarig. Senare blev jag ordförande i FN-föreningen i Västerås, fram till 2019. Jag har också suttit i referensgruppen för ungdomskonferensen UNg. Nu är jag medlem i Jönköpings förening. När man har intresse för globala frågor är FN-förbundet en självklart aktör att gå med i.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag sökte för att bidra till att vi når de globala målen. För mig är det ett sätt att sprida kunskap om globala målen till fler.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– Jag tycker att de globala målen sammanfattar det FN-förbundet gör. Alla målen är viktiga, men de målen jag brinner extra för är mål 5 jämställdhet, mål 10 minskad ojämlikhet, mål 13 klimatförändringarna och mål 4 utbildning. Det är viktigt att ha samma förutsättningar oavsett vem man är. Jag har systrar som jag också tänker på, de ska ha samma möjligheter som jag. Att se till att minska ojämlikheten mellan länder och inom länder är också viktigt. Och att bekämpa klimatförändringarna är självklart. Vi står inför en katastrof och vi måste jobba för att förändra klimatförändringarna för att kunna leva. Till sist utbildning, alla ska kunna gå i skolan och utbilda sig. De frågorna ligger mig nära om hjärtat.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Jag blev ambassadör under pandemin och den digitala världen är kvar även efter pandemin. Jag har framförallt föreläst, till exempel om globala målen på ett gymnasium i Vimmerby. Det är roligt att träffa de unga eleverna, se att de är intresserade av frågorna. Jag har också föreläst om socialt entreprenörskap och socialt företagande. 

Vad har varit roligast hittills? 
– Att träffa människor i olika sammanhang, när man ser att ungdomar lär sig mer om de frågorna man brinner för. Att de tar in det man har sagt och blir nyfikna på frågorna.

Vad vill du göra i framtiden? 
– Just nu jobbar jag på ett socialt företag som främjar cirkulär hållbarhet som Junior hållbarhetskonsult  samt projektledare på ett medborgarservice hus I Jönköping. I framtiden vill jag och jag kommer att jobba med hållbarhet, det är det som jag brinner för. Jag vill sprida min kunskap till fler och bidra med att de globala hållbarhetsmålen(17 globala målen) ska uppnås år 2030 och ett hållbarare värld för alla.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Läs mer >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer