fbpx
Ismail Abdullahi är en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för globala målen. Foto: Bernhardina Hörnstein
30 september, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Ismail vill väcka ungas nyfikenhet för globala frågor

Ismail Abdullahi är snart 23 år och bor i Jönköping där han tog examen i globala studier sommaren 2022. Tidigare bodde han i Västerås där han var aktiv i FN-föreningen, bland annat som ordförande. Ismail är FN-förbundets ambassadör för de globala målen sedan januari 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Jag har alltid varit intresserad av internationella frågor. Jag kommer från Somaliland och jag fick redan som litet barn ett intresse för internationella frågor när jag läste om FN och andra organisationer i skolan.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– När jag gick gymnasiet träffade jag några som engagerade sig i FN-föreningen i Västerås och där kom jag i kontakt med föreningen. Jag var aktiv medlem i några år, först som elev, styrelseledamot och ungdomsansvarig. Senare blev jag ordförande i FN-föreningen i Västerås, fram till 2019. Jag har också suttit i referensgruppen för ungdomskonferensen UNg. Nu är jag medlem i Jönköpings förening. När man har intresse för globala frågor är FN-förbundet en självklart aktör att gå med i.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag sökte för att bidra till att vi når de globala målen. För mig är det ett sätt att sprida kunskap om globala målen till fler.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– Jag tycker att de globala målen sammanfattar det FN-förbundet gör. Alla målen är viktiga, men de målen jag brinner extra för är mål 5 jämställdhet, mål 10 minskad ojämlikhet, mål 13 klimatförändringarna och mål 4 utbildning. Det är viktigt att ha samma förutsättningar oavsett vem man är. Jag har systrar som jag också tänker på, de ska ha samma möjligheter som jag. Att se till att minska ojämlikheten mellan länder och inom länder är också viktigt. Och att bekämpa klimatförändringarna är självklart. Vi står inför en katastrof och vi måste jobba för att förändra klimatförändringarna för att kunna leva. Till sist utbildning, alla ska kunna gå i skolan och utbilda sig. De frågorna ligger mig nära om hjärtat.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Jag blev ambassadör under pandemin och den digitala världen är kvar även efter pandemin. Jag har framförallt föreläst, till exempel om globala målen på ett gymnasium i Vimmerby. Det är roligt att träffa de unga eleverna, se att de är intresserade av frågorna. Jag har också föreläst om socialt entreprenörskap och socialt företagande. 

Vad har varit roligast hittills? 
– Att träffa människor i olika sammanhang, när man ser att ungdomar lär sig mer om de frågorna man brinner för. Att de tar in det man har sagt och blir nyfikna på frågorna.

Vad vill du göra i framtiden? 
– Just nu jobbar jag på ett socialt företag som främjar cirkulär hållbarhet som Junior hållbarhetskonsult  samt projektledare på ett medborgarservice hus I Jönköping. I framtiden vill jag och jag kommer att jobba med hållbarhet, det är det som jag brinner för. Jag vill sprida min kunskap till fler och bidra med att de globala hållbarhetsmålen(17 globala målen) ska uppnås år 2030 och ett hållbarare värld för alla.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Läs mer >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer