fbpx
Ismail Abdullahi är en av Svenska FN-förbundets ambassadörer för globala målen. Foto: Bernhardina Hörnstein
30 september, 2022 / Intervjuer med våra ambassadörer

Ismail vill väcka ungas nyfikenhet för globala frågor

Ismail Abdullahi är snart 23 år och bor i Jönköping där han tog examen i globala studier sommaren 2022. Tidigare bodde han i Västerås där han var aktiv i FN-föreningen, bland annat som ordförande. Ismail är FN-förbundets ambassadör för de globala målen sedan januari 2022.

Hur väcktes ditt intresse och engagemang för FN? 
– Jag har alltid varit intresserad av internationella frågor. Jag kommer från Somaliland och jag fick redan som litet barn ett intresse för internationella frågor när jag läste om FN och andra organisationer i skolan.

Hur blev du engagerad i FN-rörelsen? 
– När jag gick gymnasiet träffade jag några som engagerade sig i FN-föreningen i Västerås och där kom jag i kontakt med föreningen. Jag var aktiv medlem i några år, först som elev, styrelseledamot och ungdomsansvarig. Senare blev jag ordförande i FN-föreningen i Västerås, fram till 2019. Jag har också suttit i referensgruppen för ungdomskonferensen UNg. Nu är jag medlem i Jönköpings förening. När man har intresse för globala frågor är FN-förbundet en självklart aktör att gå med i.

Hur kom det sig att du ansökte om att bli ungdomsambassadör? 
– Jag sökte för att bidra till att vi når de globala målen. För mig är det ett sätt att sprida kunskap om globala målen till fler.

Vilka FN-frågor är viktigast för dig och varför? 
– Jag tycker att de globala målen sammanfattar det FN-förbundet gör. Alla målen är viktiga, men de målen jag brinner extra för är mål 5 jämställdhet, mål 10 minskad ojämlikhet, mål 13 klimatförändringarna och mål 4 utbildning. Det är viktigt att ha samma förutsättningar oavsett vem man är. Jag har systrar som jag också tänker på, de ska ha samma möjligheter som jag. Att se till att minska ojämlikheten mellan länder och inom länder är också viktigt. Och att bekämpa klimatförändringarna är självklart. Vi står inför en katastrof och vi måste jobba för att förändra klimatförändringarna för att kunna leva. Till sist utbildning, alla ska kunna gå i skolan och utbilda sig. De frågorna ligger mig nära om hjärtat.

Vad har du gjort under din tid som ambassadör? 
– Jag blev ambassadör under pandemin och den digitala världen är kvar även efter pandemin. Jag har framförallt föreläst, till exempel om globala målen på ett gymnasium i Vimmerby. Det är roligt att träffa de unga eleverna, se att de är intresserade av frågorna. Jag har också föreläst om socialt entreprenörskap och socialt företagande. 

Vad har varit roligast hittills? 
– Att träffa människor i olika sammanhang, när man ser att ungdomar lär sig mer om de frågorna man brinner för. Att de tar in det man har sagt och blir nyfikna på frågorna.

Vad vill du göra i framtiden? 
– Just nu jobbar jag på ett socialt företag som främjar cirkulär hållbarhet som Junior hållbarhetskonsult  samt projektledare på ett medborgarservice hus I Jönköping. I framtiden vill jag och jag kommer att jobba med hållbarhet, det är det som jag brinner för. Jag vill sprida min kunskap till fler och bidra med att de globala hållbarhetsmålen(17 globala målen) ska uppnås år 2030 och ett hållbarare värld för alla.

Bli ambassadör

Ansök om att bli ambassadör för de globala målen

Läs mer >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer