fbpx
Årets FN-lärare Kathryn Boyer i Trollhättan inspireras av kreativa och engagerade elever. Foto: Emma Dahlskog.
20 maj, 2020 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Brinnande engagemang hos Årets FN-lärare

Kathryn Boyer från Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan fick i maj Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare. För henne blev ett FN-rollspel på skolan startskottet för att kunna lyfta viktiga samhällsfrågor även utanför klassrummet. ”Det var inspirerande att se eleverna bli kreativa och engagerade på ett sätt som passade dem”, säger hon.

Kathryn Boyer är historielärare och har arbetat på skolan sedan 2001. För ett antal år sedan höll skolan sitt första FN-rollspel och för Kathryn gav det inspiration till att börja arbeta på ett nytt sätt med sina elever.

– Vi såg hur mycket det gav eleverna och hur de använde kunskapen från rollspelet i sitt ordinarie skolarbete. FN-frågorna går att koppla ihop med många ämnen som samhällskunskap, naturvetenskap, religion, historia och geografi.

Kathryn säger att skolan ofta använder material från Svenska FN-förbundet men då gärna med en twist som passar dem. Hon berättar om en utställning som arrangerades i november i samband med den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Utställningen visades i både skolan och på Trollhättans stadsbibliotek som är beläget i samma hus.

– Vi samarbetade med en organisation som heter Vänersborgs Zontaklubb som ger stöd till projekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter, ofta i samarbete med olika FN-organ. I utställningen hängde vi upp bh:ar bredvid bilder på kvinnor som blivit mördade av en närstående. Behån symboliserade något de inte längre behövde eftersom de var döda. Bredvid bilden fanns också en text om varje kvinna.

– Vi var rädda att vissa elever skulle larva sig för att det hängde bh:ar i skolan men det blev tvärtom väldigt lyckat och skapade intressanta diskussioner.

Vidare berättar Kathryn om en annan utställning de arrangerade inför den internationella dagen till minne av förintelsen. Även den arrangerades tillsammans med elever från skolan.

– Några av våra elever har tidigare besökt Auschwitz-Birkenau och de bidrog med foton och texter som de skrivit.

Eleverna har också fått delta i Fridays for Future och sedan arbetat med frågor som handlar om klimatet. Kathryn vill också att fler elever ska engagera sig utanför skolan och har därför skapat en plattform tillsammans med skolans FN-elevförening där de tipsar om olika aktiviteter.

Enligt henne har det här året fungerat särkilt bra eftersom fler lärare har haft möjlighet att engagera sig i de olika FN-projekten.

– Utan stödet från mina kollegor hade arbetet med FN-frågorna varit mycket svårare att genomföra.

Kathryn säger också att utnämningen till Årets FN-lärare gett ny inspiration.

– Det känns underbart och jag har fått ny energi! Nu vill jag anstränga mig ännu mer för att fortsätta förtjäna titeln!

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli en FN-skola

Släpp in världen i er gymnasieskola

Bli FN-skola >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer