fbpx
Emma och Tilda elever som är med och anordnar Aktion FN mot minor på S:t Eskils gymnasium.
5 april, 2019 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Aktion mot minor på gymnasieskolor

Den internationella dagen mot minor uppmärksammades på FN-skolor runt om i landet under torsdagen. FN-elevföreningarna hade fått aktionspaket från FN-förbundet som innehöll material för att skapa ett imaginärt minfält. En av elevföreningarna som anordnade ”Aktion FN mot minor” var S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

– Jag hoppas att vi kan skapa en diskussion om minor i skolan idag. Drömmen är att fler elever ska engagera sig i viktiga frågor, säger Tilda Thordmark.

Tilda är ordförande för FN-elevföreningen på S:t Eskils gymnasium. Hon och Emma Lindblad, föreningens tidigare ordförande, har satt upp rödvit varningstejp och varningsskyltar för minor i trappuppgången på skolan. På trappstegen ligger svarta, runda lappar där det står ”MINOR” och som på baksidan har information om det stora globala problem som landminors utgör.

”Aktion FN” är ett koncept framtaget av FN-förbundets skolverksamhet. Fyra gånger om året skickas ett kit med material ut som FN-elevföreningarna kan använda för att lyfta olika frågor. Emma tycker att aktionspaketen är ett bra sätt att informera om FN:s arbete.

– Jag visste nästan ingenting om hur stor påverkan minor har på ett samhälles ekonomiska och sociala status. Minor kan bryta ner byar och hela samhällen, säger Emma.

På dagordningen står först en föreläsning om landminor i Tildas klass. Det är Tilda och Signe Andersson, också medlem i elevföreningen, som håller i den. Tjejerna ställer sig inför klassen och berättar självsäkert om att minor finns i 60 länder och påverkar miljontals människor dagligen. Sedan ber de klassen att diskutera ämnet i smågrupper. Tilda är nöjd med föreläsningen.

Fd ordförnade Emma och nuvarande ordförande Tilda på Aktion FN mot minor i S:t Eskils gymnasium under internationella dagen mot minor.

Eleverna sprider information om minor och dess konsekvenser.

Nästa punkt före elevföreningen är att stå utanför matsalen och informera om FN:s arbete med minröjning. Både Tilda och Emma har på sig blå FN-tröjor och stoppar elever som är på väg in i matsalen.

– Vi brukar få positiv respons av både lärare och elever. Lärarna är duktiga på att ge oss beröm för det vi gör, säger Emma och sträcker ut ett papper med information till en elev som går förbi.

Tilda och Emma tycker att det ibland kan vara svårt att få folk att stanna upp och lyssna, men de menar också att det gäller att vara frimodig och våga göra det ändå. Båda tycker att det är viktigt att engagera sig för hjärtefrågor för att kunna göra en skillnad både i världen, Sverige och lokalsamhället.

Efter en stund blir tjejerna avbytta av andra medlemmar i elevföreningen och tar en välförtjänt lunchpaus. Sedan är det Emmas tur att föreläsa inför sin klass och hålla i diskussionen. Eleverna lyssnar och tittar på informationsfilmerna, sedan diskuterar de.

–  Dagen har varit toppenbra tycker jag, även diskussionerna. Det känns givande att ha fått sprida så viktig information, summerar Emma.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer