fbpx
Emma och Tilda elever som är med och anordnar Aktion FN mot minor på S:t Eskils gymnasium.
5 april, 2019 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Aktion mot minor på gymnasieskolor

Den internationella dagen mot minor uppmärksammades på FN-skolor runt om i landet under torsdagen. FN-elevföreningarna hade fått aktionspaket från FN-förbundet som innehöll material för att skapa ett imaginärt minfält. En av elevföreningarna som anordnade ”Aktion FN mot minor” var S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

– Jag hoppas att vi kan skapa en diskussion om minor i skolan idag. Drömmen är att fler elever ska engagera sig i viktiga frågor, säger Tilda Thordmark.

Tilda är ordförande för FN-elevföreningen på S:t Eskils gymnasium. Hon och Emma Lindblad, föreningens tidigare ordförande, har satt upp rödvit varningstejp och varningsskyltar för minor i trappuppgången på skolan. På trappstegen ligger svarta, runda lappar där det står ”MINOR” och som på baksidan har information om det stora globala problem som landminors utgör.

”Aktion FN” är ett koncept framtaget av FN-förbundets skolverksamhet. Fyra gånger om året skickas ett kit med material ut som FN-elevföreningarna kan använda för att lyfta olika frågor. Emma tycker att aktionspaketen är ett bra sätt att informera om FN:s arbete.

– Jag visste nästan ingenting om hur stor påverkan minor har på ett samhälles ekonomiska och sociala status. Minor kan bryta ner byar och hela samhällen, säger Emma.

På dagordningen står först en föreläsning om landminor i Tildas klass. Det är Tilda och Signe Andersson, också medlem i elevföreningen, som håller i den. Tjejerna ställer sig inför klassen och berättar självsäkert om att minor finns i 60 länder och påverkar miljontals människor dagligen. Sedan ber de klassen att diskutera ämnet i smågrupper. Tilda är nöjd med föreläsningen.

Fd ordförnade Emma och nuvarande ordförande Tilda på Aktion FN mot minor i S:t Eskils gymnasium under internationella dagen mot minor.

Eleverna sprider information om minor och dess konsekvenser.

Nästa punkt före elevföreningen är att stå utanför matsalen och informera om FN:s arbete med minröjning. Både Tilda och Emma har på sig blå FN-tröjor och stoppar elever som är på väg in i matsalen.

– Vi brukar få positiv respons av både lärare och elever. Lärarna är duktiga på att ge oss beröm för det vi gör, säger Emma och sträcker ut ett papper med information till en elev som går förbi.

Tilda och Emma tycker att det ibland kan vara svårt att få folk att stanna upp och lyssna, men de menar också att det gäller att vara frimodig och våga göra det ändå. Båda tycker att det är viktigt att engagera sig för hjärtefrågor för att kunna göra en skillnad både i världen, Sverige och lokalsamhället.

Efter en stund blir tjejerna avbytta av andra medlemmar i elevföreningen och tar en välförtjänt lunchpaus. Sedan är det Emmas tur att föreläsa inför sin klass och hålla i diskussionen. Eleverna lyssnar och tittar på informationsfilmerna, sedan diskuterar de.

–  Dagen har varit toppenbra tycker jag, även diskussionerna. Det känns givande att ha fått sprida så viktig information, summerar Emma.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer