8 september, 2018 / Intervjuer med internationella praktikanter

Intervju med Nairi Moosakhanian

Nairi var praktikant på det internationella praktikantprogrammet i Armenien 2018.

Varför sökte du praktik?
Jag sökte till utlandspraktik med Svenska FN-förbundet för att lära mig mer om FN-arbetets principer, värderingar, och idéer. Jag ville också lära mig om svenskt utvecklingssamarbete.

Varför ville du praktisera i Armenien?
Jag valde att åka till Armenien för att det är ett intressant geopolitiskt område och på många sätt en unik kontext som skiljer sig från Sverige. Armenien är ett litet land vars historia och idéer har påverkats av stormakter fram till idag.

Vad har du fått göra?
En vanlig dag kunde handla om allt från att korrekturläsa engelska texter till att åka ut och hålla i workshops om exempelvis mänskliga rättigheter med ungdomsgrupper i små byar vid gränsen. Det har varit spännande att följa hur det armeniska FN-förbundet jobbar med ungdomar och utvecklingsfrågor.

Jag fick även chansen att genomföra ett eget projekt som bestod i att bygga upp och hålla i en workshop på temat unga och jämställdhet. Syftet med min workshop var att öka medvetenheten om jämställdhet genom att analysera skillnader och kritiskt ifrågasätta hur olika kön behandlas olika. Workshopen var byggd runt diskussioner mellan deltagarna, där min uppgift var att facilitera dialogen. Jag ville inte enbart föreläsa om jämställdhet utifrån mina egna upplevelser i Sverige utan snarare utgå från den armeniska kontexten. Deltagarna på workshopen delade med sig av sina egna erfarenheten och tankar. Tillsammans diskuterade vi exempelvis vilka normer om manligt och kvinnligt som finns i Armenien. Efter varje workshop pratade vi om vad vi lärt oss och generellt har det varit väldigt positiv feedback. Jag minns speciellt en ung kille som berättade att workshopen gett honom ett tillfälle att reda ut och förstå konceptet jämställdhet, vilket han ansåg vara grundläggande för att kunna verka aktivt för det i vardagen.

Vad har du lärt dig om landet?
Genom att bo och leva en längre tid i ett land har jag sett och upplevt mycket som turister kanske inte tar del av på samma sätt. Sverige och Armenien är två väldigt olika länder på många sätt. I Sverige är vi i grunden individualistiska tillskillnad från Armenien där människor är mer kollektivistiska. Även om Armenien är i en förändringsprocess mot ett mer individualistiskt samhälle märks kollektivismen av.

Ett självupplevt exempel är alla bussresor jag gjort i Armenien. Om det är fullt på bussen och du tvingas stå med en tung väska kommer någon garanterat hjälpa dig med väskan. Detta av den enkla anledningen att om du måste stå upp på en buss ska du inte behöva bära på din väska också. Detta gäller inte bara väskor utan även påsar och bebisar. Det är normalt att dela på bördor och det är fullt vedertaget att dela ett säte med en människa du inte känner.

Jag har fått en bättre förståelse för orsakerna till problem som existerar i vissa områden- vilket är grundläggande för att hitta lösningar till problemen i just den specifika kontexten. Något som jag har lärt mig om utvecklingsarbete är att det inte går att använda sig av en lösning på ett problem bara för att det fungerat tidigare, utan hur viktigt det är att alltid anpassa sin strategi till kontexten. Ett projekt i Sverige som har varit framgångsrikt kommer inte alls nödvändigtvis lyckas i ett annat land.

Vilka råd har du till framtida praktikanter?
Tänk på vad du vill få ut. Du formar mycket av din praktik själv. Fyra månader går väldigt snabbt så passa på och upptäck så mycket som möjligt. Ta initiativ både professionellt och personligt. Om du vill ha kontakt med en organisation ta kontakt så fort som möjligt. Om du vill upptäcka kulturen gör det- så fort som möjligt.

Vill du också göra internationell praktik? Läs mer om vårt internationella praktikprogram här.

Bli medlem

Som medlem kan du söka till våra internationella praktikantprogram.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer