Koll & kommentar
Foto: UNAT
15 maj, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Ny biståndspolitik påverkar civilsamhället

Som vårens internationella praktikant i Tanzania har jag nu bott i Dar es Salaam i några veckor och börjar vänja mig vid mina nya rutiner; att ta min malariatablett varje dag, att beställa en ‘bajaji’ (trehjuling) till kontoret på morgonen, och hälsa ‘mambo!’ till grannarna. Andra saker är svårare att vänja sig vid. Den här tiden på året är det något svalare i Tanzania, men temperaturer runt 30 grader och luftfuktigheten känns otroligt varm och förvånar mig fortfarande lika mycket varje dag.

Jag imponeras ständigt av det tanzaniska civilsamhället och mina kollegors arbete på min nya praktikplats på FN-förbundet i Tanzania. Här pågår arbetet för ett demokratiskt, rättvist och hållbart samhälle för fullt. FN-förbundet i Tanzania jobbar för att stärka civilsamhället och lyfta civilbefolkningens röster, speciellt med fokus på marginaliserade grupper. Man fokuserar särskilt på att stärka kvinnor, unga och personer med funktionsvariationer, samt implementeringen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Foto: UNAT

Redan under min första dag på kontoret hörde jag hur kollegorna diskuterade nedskärningarna i deras verksamhet, och flera bad mig att berätta om förändringarna i budgeten från ett svenskt perspektiv. FN-förbundet i Tanzania samarbetar med Svenska FN-förbundet, och finansernas bland annat av Sida, Sveriges biståndsmyndighet, genom den svenska civilsamhällsorganisationen ForumCiv.

Nedskärningarna beror på att den nya svenska regeringen beslutat om omfattande förändringar och omprioriteringar i den svenska biståndsbudgeten. Målet att en procent av Sveriges BNP ska gå till bistånd har nu skrotats, vilket påverkar civilsamhällsorganisationer och det internationella biståndet. FN-förbundet i Tanzania påverkas hårt.

Goodluck Willy, min handledare som är programansvarig för de globala målen och mänskliga rättigheter, berättar att nedskärningarna i budgeten får effekter för FN-förbundet i Tanzania som organisation, för deras aktiviteter och för civilsamhället i Tanzania. Flera av programmen och projekten som FN-förbundet genomför påverkas genom att aktiviteter kortas ner tidsmässigt eller i omfång.

Foto: UNAT

Goodluck exemplifierar med ett program som genomförs i samarbete med Svenska FN-förbundet som heter ‘Enhanced influence of CSOs and youth for effective implementation, monitoring and reporting of the SDGs in Tanzania’. Som namnet beskriver går programmet ut på att stödja civilsamhällets och ungas inflytande i implementeringen, bevakningen och rapporteringen av de globala målen på lokal nivå, genom ett mer inkluderande beslutsfattande där alla röster ska höras.

Som en del av programmet har FN-förbundet i Tanzania startat en parlamentarisk grupp som syftar till att få parlamentariker, som tidigare saknat vissa kunskaper och information om hållbar utveckling och de globala målen, att lära sig mer och utbyta idéer. Syftet är att snabba på implementeringen av globala målen. Goodluck berättar att programmet hittills varit framgångsrikt, och resulterat i att parlamentariker nu har verktyg för att kunna koppla utmaningar i Tanzania till de globala målen, och att diskussionerna som hållits reflekteras i nya styrdokument.

Foto: UNAT

“Till följd av nedskärningarna kommer den parlamentariska gruppen påverkas. Vi kommer fortsätta med aktiviteten, men vi kommer inte ha möjlighet att bjuda in lika många parlamentariker, vilket kommer försämra diskussionerna. Som följd kommer det att fördröja implementeringen av de globala målen i Tanzania” förklarar Goodluck.

Fortsättningsvis kommer mina kollegor lägga mer tid på att leta efter finansiering från andra håll, men de är medvetna om att förändringarna i budgeten kommer påverka verksamheten och deras möjlighet till att stödja civilsamhället de kommande åren. För civilsamhället i Tanzania innebär omprioriteringarna att hållbarhetsarbetet kommer sakta ner.

“Vi måste fortsätta jobba hårt, och arbeta med de resurser vi har. Om vi inte gör det, finns det inget påverkansarbete, vilket verkligen behövs för en rättvis och hållbar utveckling där allas röster räknas med, och ingen lämnas utanför”, avslutar Goodluck.

Louise Christiansson, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer