fbpx
Gruppfoto av deltagarna. Foto: Lupyana Mbembati, WatuKonekt
21 september, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Kizwalo Simbila kämpar för att stärka mental hälsa

“Jag har upplevt ångest”. “Jag vet vad jag ska göra när jag känner ångestkänslor”. “Jag har pratat med någon om min ångest”.

Post-it lappar som visar ordet “Yes” eller “No” hålls upp av ett 40-tal unga personer efter varje påstående. De som vill delar med sig av sina tankar om mental hälsa och andra ger tips på hur man kan hantera sin ångest.

Den 1 maj, dagen som inledde Mental Health Awareness Month, vandrade vi i den fantastiskt vackra nationalparken Pugu som ligger en timme utanför Dar es Salaam i Tanzania. Eftersom temat för årets Mental Health Awareness Month var ångest, fokuserade dagens aktivitet på det.

Vandringen organiserades av civilsamhällsorganisationen WatuKonekt, som jobbar för att främja mental hälsa i Tanzania. Uppe på ett berg med utsikt över Dar es Salaam hölls en workshop där representanter från WatuKonekt förberett olika påståenden kopplade till mental hälsa och ångest. Efter den ganska intensiva vandringen i hettan var det skönt att få sitta ner, dricka vatten, prata, lyssna och reflektera.

Efter vandringen satte jag mig ner och intervjuade Kizwalo Simbila som grundat WatuKonekt.

– Mental ohälsa är ett allvarligt problem i Tanzania. Till skillnad från andra kulturer, som i väst, tar man inte saker så seriöst här i Tanzania. Vi delar inte med oss av våra problem. Men vi har problem här också. Vi behöver förespråkare av mental hälsa som kan vända trenden, berättar Kizwalo.

Utsikt över Dar es Salaam. Foto: Louise Christiansson.

Kizwalo berättar om olika problem som finns i Tanzania:

– Det finns problem som självmord, depression, stress, nedstämdhet och ångest. Till exempel ensamstående mödrar som kämpar, föräldrar som gått bort, arbetslöshet, förhållanden, svårigheter med att betala hyran. Att inte kunna betala av sina lån och skolavgifter. Det finns många olika saker som leder till mental ohälsa i Tanzania.

– Att prata om mental hälsa är viktigt eftersom vi behöver skapa så mycket kunskap som möjligt. Många i Tanzania känner inte till mental hälsa, så genom att prata om det kan vi hjälpa de som upplever mental ohälsa. Det är viktigt att skapa medvetenhet. Jag grundade WatuKonekt av en anledning: för att kunna hjälpa personer med mental ohälsa i Tanzania, att se hur vi kan främja mental hälsa och hjälpa samhället i Tanzania. Jag fick idén under Covid-19 pandemin. Innan pandemin visste jag inte vad mental ohälsa var. Jag insåg att vi i Tanzania inte har personal som kan hjälpa personer med mental ohälsa.

Kizwalo var tidigare aktiv i den lokala FN-föreningen på Mwanza University, som ligger i norra Tanzania.

– Genom att engagera mig i FN-föreningen lärde jag mig mycket om hur föreningar fungerar. Det fick mig att bli mer aktiv och att förstå kraften som ett community kan ha – hur anknytningen som vi skapar kan skapa nya möjligheter. När jag startade WatuKonekt kunde jag använda mig av mina kunskaper och erfarenheter från FN-föreningen.

Vandringen i Pugu är den första aktiviteten som sker i naturen.

– Vi ville arrangera en aktivitet som integrerar natur, motion och mental hälsa. Tidigare har vi mest haft träffar på restauranger, det här är första gången vi gör något i naturen. Senare kommer vi att campa. Jag har insett att naturen får personer att koppla bort från allt annat ett tag och prata – inget jobb, inga telefoner, inget internet. Man är bara sig själv. Det är en bra miljö att slappna av i, utan stress, berättar Kizwalo.

‘Watu’ betyder ‘folk’ på swahili. Och att folk att ‘konekt’ är ett av organisationens syften.

– Vi vill organisera olika aktiviteter som kan skapa ett community, få personer att knyta an till varandra. Vandringen i Pugu var ett bra sätt att både motionera och umgås på samma gång, vilket är bra för mental hälsa. Att vara ute i naturen är också bra för att främja mental hälsa. Så vi tyckte att vandringen i Pugu var perfekt – att motionera, lära känna varandra, och prata om ångest, säger Kizwalo.

Kizwalo Simbila. Foto: Lupyana Mbembati, WatuKonekt

Kizwalo reflekterar över framtiden för mental hälsa och låter hoppfull när han tänker på WatuKonekts framtid.

– I framtiden hoppas jag att mental hälsa kommer stärkas i Tanzania. Att fler är medvetna. För till skillnad från andra länder så går personer här inte i terapi eller pratar med psykologer, eftersom vi inte tar mental hälsa så seriöst.

– Vårt community växer. Vi ser att personer är väldigt positiva och det motiverar oss. Vi trodde aldrig att vi skulle komma så här långt. Vi försöker verkligen att lösa problemen i våra samhällen. Vi älskar att skaffa nya kompisar. Vi kommer göra fler aktiviteter och har en podcast på gång. Stay tuned!

Följ Watukonekt på instagram: @watukonekt

Louise Christiansson, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer