fbpx
En av höstens praktikanter, Pauline af Ekenstam, är nu på plats i Georgien.
13 september, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ett land i mellanförskap

Södra Kaukasien kan beskrivas som en region i ett mellanförskap. Regionen ligger inklämd mellan Svarta och Kaspiska havet, Europa och Asien, Ryssland och Mellanöstern. Den slits mellan olika religioner och mellan demokrati och diktatur. Georgien har, tillsammans med sina grannländer Armenien och Azerbajdzjan, alltid befunnit sig i ett mellanförskap mellan olika kulturer och politiska system.

Så börjar även min vistelse i landet som bland nyfikna turister är känt för sitt vin, sina bergslandskap och sin gästfrihet. 

Fruktstånd längs Tbilisis huvudgator.

Mitt bland stressade bilister, ändlösa antal fruktstånd och byggarbetsplatser ligger Georgiens FN-förbund, UNAG. Tillsammans med andra lokala civilsamhällesorganisationer fyller FN-förbundet en viktig funktion i att arbeta för en mer inkluderande och hållbar samhällsutveckling i regionen.

Stadsvy från Tbilisis utkanter i kvällssol.

En av organisationens största utmaningar – tillika ett av dess mest betydande uppdrag – är att stärka kapaciteten hos lokala partners och samhällsmedborgare i att granska desinformation. 

“Georgiska medborgare är ständigt utsatta för aggressiva desinformationskampanjer, ofta från pro-ryska separatistiska grupper”, säger Tamta Khutsishvili, programansvarig på UNAG. 

Å andra sidan har landets media rankats som friast i den Kaukasiska regionen av Reporters Without Borders globala index år 2021. 

Ett av UNAG:s flaggskeppsprojekt är deras webbtidning Civil.ge. Plattformen publicerar dagligen nationella och regionala nyheter på georgiska, ryska och engelska, och med dess 1 750 000 aktiva läsare utgör tidningen en av landets främsta informationsplattformar. 

Namnbricka för det Georgiska FN-förbundets huvudkontor i Tbilisi.

Min tid i landet har bara tagit sin början. Medan jag ser fram emot att både öka mina kunskaper om lokal kultur, politik och utvecklingsfrågor, samt konsten att självsäkert beställa ostfyllda bröd på georgiska, ser jag redan nu hur UNAG:s arbete bidrar till genomförandet av Agenda 2030

Pauline af Ekenstam, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer