En av höstens praktikanter, Pauline af Ekenstam, är nu på plats i Georgien.
13 september, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ett land i mellanförskap

Södra Kaukasien kan beskrivas som en region i ett mellanförskap. Regionen ligger inklämd mellan Svarta och Kaspiska havet, Europa och Asien, Ryssland och Mellanöstern. Den slits mellan olika religioner och mellan demokrati och diktatur. Georgien har, tillsammans med sina grannländer Armenien och Azerbajdzjan, alltid befunnit sig i ett mellanförskap mellan olika kulturer och politiska system.

Så börjar även min vistelse i landet som bland nyfikna turister är känt för sitt vin, sina bergslandskap och sin gästfrihet. 

Fruktstånd längs Tbilisis huvudgator.

Mitt bland stressade bilister, ändlösa antal fruktstånd och byggarbetsplatser ligger Georgiens FN-förbund, UNAG. Tillsammans med andra lokala civilsamhällesorganisationer fyller FN-förbundet en viktig funktion i att arbeta för en mer inkluderande och hållbar samhällsutveckling i regionen.

Stadsvy från Tbilisis utkanter i kvällssol.

En av organisationens största utmaningar – tillika ett av dess mest betydande uppdrag – är att stärka kapaciteten hos lokala partners och samhällsmedborgare i att granska desinformation. 

“Georgiska medborgare är ständigt utsatta för aggressiva desinformationskampanjer, ofta från pro-ryska separatistiska grupper”, säger Tamta Khutsishvili, programansvarig på UNAG. 

Å andra sidan har landets media rankats som friast i den Kaukasiska regionen av Reporters Without Borders globala index år 2021. 

Ett av UNAG:s flaggskeppsprojekt är deras webbtidning Civil.ge. Plattformen publicerar dagligen nationella och regionala nyheter på georgiska, ryska och engelska, och med dess 1 750 000 aktiva läsare utgör tidningen en av landets främsta informationsplattformar. 

Namnbricka för det Georgiska FN-förbundets huvudkontor i Tbilisi.

Min tid i landet har bara tagit sin början. Medan jag ser fram emot att både öka mina kunskaper om lokal kultur, politik och utvecklingsfrågor, samt konsten att självsäkert beställa ostfyllda bröd på georgiska, ser jag redan nu hur UNAG:s arbete bidrar till genomförandet av Agenda 2030

Pauline af Ekenstam, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

05 oktober, 2022 / Nyheter

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Hallå där!

05 oktober, 2022 / Världshorisont

Stefan Löfven, tidigare statminister, som tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf från Liberia leder FN:s högnivåpanel för effektivare multilateralism.

Läs mer

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer