fbpx
En av höstens praktikanter, Pauline af Ekenstam, är nu på plats i Georgien.
13 september, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ett land i mellanförskap

Södra Kaukasien kan beskrivas som en region i ett mellanförskap. Regionen ligger inklämd mellan Svarta och Kaspiska havet, Europa och Asien, Ryssland och Mellanöstern. Den slits mellan olika religioner och mellan demokrati och diktatur. Georgien har, tillsammans med sina grannländer Armenien och Azerbajdzjan, alltid befunnit sig i ett mellanförskap mellan olika kulturer och politiska system.

Så börjar även min vistelse i landet som bland nyfikna turister är känt för sitt vin, sina bergslandskap och sin gästfrihet. 

Fruktstånd längs Tbilisis huvudgator.

Mitt bland stressade bilister, ändlösa antal fruktstånd och byggarbetsplatser ligger Georgiens FN-förbund, UNAG. Tillsammans med andra lokala civilsamhällesorganisationer fyller FN-förbundet en viktig funktion i att arbeta för en mer inkluderande och hållbar samhällsutveckling i regionen.

Stadsvy från Tbilisis utkanter i kvällssol.

En av organisationens största utmaningar – tillika ett av dess mest betydande uppdrag – är att stärka kapaciteten hos lokala partners och samhällsmedborgare i att granska desinformation. 

“Georgiska medborgare är ständigt utsatta för aggressiva desinformationskampanjer, ofta från pro-ryska separatistiska grupper”, säger Tamta Khutsishvili, programansvarig på UNAG. 

Å andra sidan har landets media rankats som friast i den Kaukasiska regionen av Reporters Without Borders globala index år 2021. 

Ett av UNAG:s flaggskeppsprojekt är deras webbtidning Civil.ge. Plattformen publicerar dagligen nationella och regionala nyheter på georgiska, ryska och engelska, och med dess 1 750 000 aktiva läsare utgör tidningen en av landets främsta informationsplattformar. 

Namnbricka för det Georgiska FN-förbundets huvudkontor i Tbilisi.

Min tid i landet har bara tagit sin början. Medan jag ser fram emot att både öka mina kunskaper om lokal kultur, politik och utvecklingsfrågor, samt konsten att självsäkert beställa ostfyllda bröd på georgiska, ser jag redan nu hur UNAG:s arbete bidrar till genomförandet av Agenda 2030

Pauline af Ekenstam, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer