fbpx
3 maj, 2019 / Glokala Sverige

Efter påskhelgen: Örebro, Laxå, Ale och Mark

Projektteamet drog västerut efter påsk och besökte Örebro län och Västra Götaland. Förutom utbildningsinsatsen och grupparbetena så frågar många efter exempel på hur andra jobbar med Agenda 2030. Och nu finns kontaktuppgifter till alla projektdeltagare här på webbplatsen.

Agendan kan integreras i kommunens styrning på olika sätt. I Ale kommun finns målen med i verksamhetsplan och budget och kommunen använder verktyget ”Stratsys” för att följa upp resultatet. I publikationen ”Alesamhällets utveckling ” beskrivs hur Alesamhället ligger till i förhållande till Agenda 2030.

Ale har också arbetat med planerad medborgardialog för att få bidrag till och engagemang för sina långsiktiga mål.

– Vi har intervjuat över 200 personer med frågor som ”Vad är viktigt för dig?”. Projektet har lett fram till 13 olika områden som är viktiga och vid ett öppet möte röstades tre områden fram som särskilt intressanta att arbeta vidare med, berättar Maria Palm, utvecklingsledare i Ale kommun och kontaktperson för Glokala Sverige.

I Örebro kommun pågår arbetet med att ta fram kommunens första sammanhållna hållbarhetsprogram och under Glokala Sveriges utbildningstillfälle höll kommunen en workshop där deltagarna fick komma med synpunkter på de föreslagna målsättningarna i det kommande hållbarhetsprogrammet.

– För mig handlar Agenda 2030 om att se möjligheterna, dels genom att se vad vi redan gör, dels se vad vi kan göra framåt. En möjliggörare även om vissa steg kan vara tuffa att ta, svarar Per-Åke Sörman, (C), kommunalråd och kontaktpolitiker för Glokala Sverige i Örebro kommun på frågan om hur han ser på Agenda 2030.

Här hittar du kontaktlänkar till alla projektdeltagare, om du vill veta mer om hur andra kommuner och regioner jobbar med Agenda 2030.

Läs fler nyheter om Glokala Sverige

Till Glokala Sveriges nyheter >

Senaste nytt

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer