fbpx
3 maj, 2019 / Glokala Sverige

Efter påskhelgen: Örebro, Laxå, Ale och Mark

Projektteamet drog västerut efter påsk och besökte Örebro län och Västra Götaland. Förutom utbildningsinsatsen och grupparbetena så frågar många efter exempel på hur andra jobbar med Agenda 2030. Och nu finns kontaktuppgifter till alla projektdeltagare här på webbplatsen.

Agendan kan integreras i kommunens styrning på olika sätt. I Ale kommun finns målen med i verksamhetsplan och budget och kommunen använder verktyget ”Stratsys” för att följa upp resultatet. I publikationen ”Alesamhällets utveckling ” beskrivs hur Alesamhället ligger till i förhållande till Agenda 2030.

Ale har också arbetat med planerad medborgardialog för att få bidrag till och engagemang för sina långsiktiga mål.

– Vi har intervjuat över 200 personer med frågor som ”Vad är viktigt för dig?”. Projektet har lett fram till 13 olika områden som är viktiga och vid ett öppet möte röstades tre områden fram som särskilt intressanta att arbeta vidare med, berättar Maria Palm, utvecklingsledare i Ale kommun och kontaktperson för Glokala Sverige.

I Örebro kommun pågår arbetet med att ta fram kommunens första sammanhållna hållbarhetsprogram och under Glokala Sveriges utbildningstillfälle höll kommunen en workshop där deltagarna fick komma med synpunkter på de föreslagna målsättningarna i det kommande hållbarhetsprogrammet.

– För mig handlar Agenda 2030 om att se möjligheterna, dels genom att se vad vi redan gör, dels se vad vi kan göra framåt. En möjliggörare även om vissa steg kan vara tuffa att ta, svarar Per-Åke Sörman, (C), kommunalråd och kontaktpolitiker för Glokala Sverige i Örebro kommun på frågan om hur han ser på Agenda 2030.

Här hittar du kontaktlänkar till alla projektdeltagare, om du vill veta mer om hur andra kommuner och regioner jobbar med Agenda 2030.

Läs fler nyheter om Glokala Sverige

Till Glokala Sveriges nyheter >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer