fbpx
25 november, 2014 / Debattartiklar

Låt världens flickor göra egna livsval

På internationella dagen mot våld mot kvinnor skriver Svenska FN-förbundet och ett antal partnerföretag i Veckans Affärer om flickors rättigheter.

Nästan 2 miljarder av världens invånare är mellan 10 och 24 år gamla. Den rekordstora ungdomsgenerationen har förutsättningar att bidra till en mer välmående värld för sig själv och sin omgivning – om den bara ges förutsättningar. Det konstaterar FN:s befolkningsfond i sin årsrapport för 2014 som lanserades nyligen.

Tyvärr finns en rad hinder på vägen. Miljoner unga saknar tillgång till hälsovård, utbildning och arbete. Många saknar arbete eller går inte i skolan. Mer än en halv miljard unga lever i fattigdom. Unga är ofta förhindrade att delta i beslutsprocesser som berör dem.

Allra svårast är situationen för världens flickor och unga kvinnor. 39 000 flickor under 18 år gifts bort runt om i världen – varje dag. Det leder till att de tvingas sluta skolan och blir gravida tidigt. Det är i sig en livsfara. Bland flickor i åldern 15-19 år i utvecklingsländer är komplikationer i samband med graviditet och förlossning den vanligaste dödsorsaken.

För första gången i historien skrivs nu lika många flickor som pojkar in i skolan. Det är ett stort framsteg men dessvärre hotas flickorna ständigt av att få sluta skolan. Fattiga familjer anser att de behöver sina döttrar i hemmet och i värsta fall blir de tidigt bortlovade som barnbrudar.

I årsrapporten från FN:s befolkningsfond uppmanas världens regeringar att investera i utbildningssystem och arbetstillfällen för att ta vara på den kapacitet som unga har. Det är också nödvändigt för att få en uthållig demografisk utveckling där både födelsetalen och barnadödligheten minskar. Det förutsätter i sin tur att unga får sexuell upplysning, tillgång till preventivmedel, familjeplanering och tillgång till säker abort. Framför allt flickors rätt till utbildning och möjlighet att välja om, när och hur många barn de ska skaffa är avgörande för både deras egen och deras samhällens utveckling.

Sverige och några likasinnade länder driver frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i det internationella samarbetet, men motståndet är hårt både i delar av EU-kretsen och bland flera FN-medlemmar. I dag på internationella dagen mot våld mot kvinnor höjer människor i hela världen sin röst för en mer jämställd värld där alla unga och särskilt flickor får möjlighet att göra sina egna livsval. I dag startar också FN:s sexton dagar mot våld mot kvinnor som kulminerar på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

Sexuellt våld i konflikter, en undanskymd plats i utvecklingsarbetet, barnäktenskap och könsstympning – våld och diskriminering drabbar flickor och kvinnor i både krig och fred. Debatt och kunskapsspridning kan bidra till att fler regeringar inser vilken kapacitet som går förlorad som en följd av bristande jämställdhet. Det handlar om mer än hälften av världens befolkning. Det har vi inte råd med – varken mänskligt eller ekonomiskt.

Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Björn Almér, grundare av Barista Fair Trade Coffee
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension
Anders Jonsson, partner SNÖ of Sweden
Cecilia Sahlin, General Manager, The Body Shop Sweden & Denmark

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer