fbpx
FN-stadgan. Foto: UN Photo,
26 juni, 2020 / Blogg

Vi, de förenade nationernas folk

I dag för 75 år sedan hände något som har kommit att få stor betydelse för mänskligheten. Efter två fruktansvärda världskrig med outsägligt lidande kom statsmakters ledare samman i San Francisco för att underteckna den stadga som skulle utgöra grunden för Förenta Nationerna. Trots tuffa förhandlingar, kompromisser och mycket stötande och blötande lyckades man mejsla fram ett dokument. Beslutsamheten var stor, och det som låg i allas gemensamma intresse formulerades tydligt och uttalat: att rädda kommande släktled undan kriget gissel, att värna mänskliga rättigheter, jämställdhet, bättre levnadsvillkor och internationell rätt. Man var trött på krigets fasor och ville leva i fred.

Den 26 juni 1945 var en högtidlig dag på många sätt. Då öppnades FN-stadgan för undertecknande och världens folk kunde hoppas och för första gången på länge andas optimism och framtidstro. Femtio stater anslöt sig direkt. Den 24 oktober, som vi sedan dess firar som FN-dagen, hade en majoritet av undertecknarna samt alla de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet ratificerat stadgan vilket innebar att den kunde träda i kraft. Därefter har ytterligare 142 länder tillkommit. Förenta Nationerna kom att bli en världsomspännande organisation, och är än i dag, 75 år senare, den enda i sitt slag.

FN har haft stor betydelse under dessa år, FN har stor betydelse även nu och det står klart att FN kommer att behövas också i framtiden. Att bilda FN i dag hade, mot bakgrund av de motsättningar som råder, förmodligen inte varit möjligt. Vi behöver därför vårda och värna denna organisation, stå upp för FN-tanken och arbeta för att FN får tillräckliga resurser och mandat.

Avslutningsvis vill jag, dagen till ära, avsluta med några tänkvärda ord av den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjöld: ”The UN wasn’t created to take mankind into paradise, but rather, to save humanity from hell”. Hammarskjöld påminner oss såväl om en central uppgift för FN som om vikten av att ha realistiska förväntningar på vad FN kan åstadkomma. Vi behöver alla, världen över, också påminna om och uppmärksamma FN-stadgan, liksom anledningen till att detta unika dokument en gång formulerades.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer