fbpx
20 november, 2020 / Blogg

Värdet av en PET-flaska

Det blåser storm här i Göteborg, och regnet öser ner när jag vaknar. Jag väcker mina små för morgonrutiner innan det bär av till dagis och skola. Jag tittar ut i rusket och känner tacksamhet. Mat på bordet, rent vatten i kranen, kläder, skola, sjukvård, fritidsaktiviteter, föräldrar och förebilder. Hur många av alla jordens barn har allt detta?

Jag är smärtsamt medveten om att verkligheten för mängder av barn är helt annorlunda. Låt mig ge ett exempel. För exakt ett år sedan var jag i Nairobi och deltog i en stor FN-konferens. På väg från hotellet till konferenslokalen första dagen möttes jag av en mamma med tom blick som satt på trottoaren. Hennes två små barn var iklädda trasor som aldrig såg ut att ha tvättats. På vägen hem möttes jag av små pojkar i lågstadieåldern som var höga på att sniffa lim i påsar. De bad om pengar. Mitt hjärta gick sönder.

I spåren av corona blir allt fler barn försatta i svåra förhållanden. Skolgången för 1,6 miljarder barn och unga påverkas, och det är just i skolan som många får sitt enda ordentliga mål mat om dagen. Hungern ökar dramatiskt, och FN:s livsmedelsprogram WFP räknar med att behöva bistå 270 miljoner hungriga människor innan året är slut. Samtidigt som den globala ekonomin krymper, så ökar behoven. Barn drabbas ofta extra hårt, och många riskerar nu att inte få vaccin, sjukvård, skolgång och mat för dagen.

Hjälp oss att hjälpa! Bara några kronor gör skillnad. Värdet av panten på en PET-plaska, 2 kronor, blir till en måltid för en hungrig liten flicka eller pojke i Etiopien. Swisha gärna en slant om du kan till vårt projekt Skolmat. Varmt tack för ditt bidrag!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer