Koll & kommentar
Åsa på sin praktikplats i Tbilisi, Georgien.
18 september, 2019 / Blogg

Vägen till demokrati – en dans på rosor?

Det har gått två veckor sedan jag landade i Georgien för att göra praktik på det georgiska FN-förbundet (UNAG). Med ett år kvar till Georgiens nästa parlamentsval och pågående demonstrationer (som startade på grund av att en rysk ledamot valde att hålla ett tal från talmannens stol) är det en spännande tid att vara här.

Georgien är en ung demokrati som på många sätt fortfarande söker sin identitet som land efter Sovjetunionens fall 1991. Hittills har jag haft många intressanta samtal om hur det är att växa upp och leva i en ny demokrati. Att demokratin i Georgien är så pass ung gör projekt för att stärka civilsamhället extra viktiga.

Redan på flyget ner till Georgien mötte jag en man som berättade om hur det varit att leva under sovjettiden. Han var bara ett barn 1991 men mindes fortfarande fattigdomen och bristen på elektricitet innan Sovjetunionen föll. Väl på plats i huvudstaden Tbilisi fascineras jag över att så mycket kan förändras under en så pass kort tid.

Senare mötte jag några georgier som berättade om Ros-revolutionen (2003) och Dans-revolutionen (2018). Dessa så kallade revolutioner hade helt olika politiska budskap men visar tydligt på att fredliga demonstrationer är fungerande verktyg för att utveckla demokratin. Under Ros-revolutionen lämnade tusentals georgier rosor utanför parlamentet för att markera att de ville ha nyval. Denna händelse, som ledde till att den dåvarande presidenten avgick och att det blev nyval, ses som betydande för Georgiens demokratiska utveckling. Dans-demonstrationen startade efter att några poliser anklagades för polisbrutalitet i och med en räd på en populär nattklubb. Tusentals unga georgier dansade utanför parlamentet för att fördöma polisernas våld.

De berättelser jag fått höra om Georgiens historia, och de intryck jag fått av dagens vardagsliv, gör mina förväntningar på höstens praktik höga. Det känns väldigt spännande att få ta del av hur det georgiska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen. Det projekt jag främst kommer vara involverad i kallas Fostering inclusive democracy (FID). FID-projektet fokuserar inte bara på utvecklingen i Georgien utan även grannländerna Azerbajdzjan och Armenien. Ungdomar från alla tre länder bjuds in till projektledningskurser för att själva kunna starta projekt i sina lokalområden. Det förekommer mycket fördomar och spänningar mellan de tre grannländerna och för att skapa vänskapliga relationer är det viktigt att ungdomar från alla tre länder bjuds in. Det ska bli väldigt spännande att vara en del av detta viktiga arbete och jag ser fram emot en händelserik praktikhöst!

Åsa Setterquist
Internationell praktikant i Georgien

Internationell praktik

Vårt internationella praktikprogram erbjuder praktik i bland annat Georgien.

Läs mer >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer