fbpx
Reuterswärds revolver. Foto: FN-förbundet
17 januari, 2019 / Blogg

Rikskonferensen: Säkerhetspolitisk snöboll med få FN-flingor

Så är årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen över. Det har varit en spännande vistelse bland prominenta gäster där dagsaktuella frågor dryftats. Det var första gången jag medverkade vid konferensen som i vanlig ordning hölls i snöiga och aningen bistra förhållanden.

Första dagens tema var ”Sverige och världen” vilket faller väl inom mitt och vårt intresseområde. I stora drag var huvudpunkterna transatlantiska relationer, EU och Kina. Det sistnämnda fick med all rätt stor uppmärksamhet. Kinas snabba byggande av infrastruktur, hamnar och telekommunikation gör att säkerhetspolitiska aspekter blir högst aktuella. En intressant dag – men var fanns FN-perspektivet? Hade det inte varit för kabinettssekreterare Annika Söder hade FN inte nämnts alls. Det är märkligt, tycker jag, särskilt som Sverige just suttit i säkerhetsrådet.

Dag två ägnades åt försvarsfrågor och mitt intryck är att nordiska samarbeten stod i fokus. Likaså betonades totalförsvarets uppbyggnad och alla medborgares ansvar i händelse av olika extrema situationer. Glädjande var att LSU:s ordförande Rosaline Marbinah nämnde Agenda 2030, liksom FN och ett par resolutioner. Ytterligare en liten världssamfundssnöflinga kramades därmed in i rikskonferensens snöboll. FN-förbundet bidrog med en debattartikel i Aftonbladet.

Sista dagens rubrik var ”Skydd av vår demokrati”. Här talade rikspolis- och Säpochefer samt lyftes artificiell intelligens och klimatförändringar. När dag tre var till ända stod det klart att inte heller kärnvapenhotet med tillhörande fråga belystes eller diskuterades nämnvärt. Även här lyfter vi frågan, denna gång tillsammans med andra organisationer i Svenska Dagbladet.

Sammanfattningsvis var det en bra och givande konferens trots att det politiska läget i Sverige inte tillät alla att medverka som vanligt. Dock kan jag inte låta bli att tänka att Folk och Försvars rikskonferens hade mycket stark betoning på just försvar och väldigt mycket mindre på folk. Civilsamhället skulle med fördel kunna ges större utrymme att ge en kompletterande och mer nyanserad bild av de frågor som är på agendan gällande vårt land – både med nationellt och globalt perspektiv.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer