Reuterswärds revolver. Foto: FN-förbundet
17 januari, 2019 / Blogg

Rikskonferensen: Säkerhetspolitisk snöboll med få FN-flingor

Så är årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen över. Det har varit en spännande vistelse bland prominenta gäster där dagsaktuella frågor dryftats. Det var första gången jag medverkade vid konferensen som i vanlig ordning hölls i snöiga och aningen bistra förhållanden.

Första dagens tema var ”Sverige och världen” vilket faller väl inom mitt och vårt intresseområde. I stora drag var huvudpunkterna transatlantiska relationer, EU och Kina. Det sistnämnda fick med all rätt stor uppmärksamhet. Kinas snabba byggande av infrastruktur, hamnar och telekommunikation gör att säkerhetspolitiska aspekter blir högst aktuella. En intressant dag – men var fanns FN-perspektivet? Hade det inte varit för kabinettssekreterare Annika Söder hade FN inte nämnts alls. Det är märkligt, tycker jag, särskilt som Sverige just suttit i säkerhetsrådet.

Dag två ägnades åt försvarsfrågor och mitt intryck är att nordiska samarbeten stod i fokus. Likaså betonades totalförsvarets uppbyggnad och alla medborgares ansvar i händelse av olika extrema situationer. Glädjande var att LSU:s ordförande Rosaline Marbinah nämnde Agenda 2030, liksom FN och ett par resolutioner. Ytterligare en liten världssamfundssnöflinga kramades därmed in i rikskonferensens snöboll. FN-förbundet bidrog med en debattartikel i Aftonbladet.

Sista dagens rubrik var ”Skydd av vår demokrati”. Här talade rikspolis- och Säpochefer samt lyftes artificiell intelligens och klimatförändringar. När dag tre var till ända stod det klart att inte heller kärnvapenhotet med tillhörande fråga belystes eller diskuterades nämnvärt. Även här lyfter vi frågan, denna gång tillsammans med andra organisationer i Svenska Dagbladet.

Sammanfattningsvis var det en bra och givande konferens trots att det politiska läget i Sverige inte tillät alla att medverka som vanligt. Dock kan jag inte låta bli att tänka att Folk och Försvars rikskonferens hade mycket stark betoning på just försvar och väldigt mycket mindre på folk. Civilsamhället skulle med fördel kunna ges större utrymme att ge en kompletterande och mer nyanserad bild av de frågor som är på agendan gällande vårt land – både med nationellt och globalt perspektiv.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer