fbpx
Reuterswärds revolver. Foto: FN-förbundet
17 januari, 2019 / Blogg

Rikskonferensen: Säkerhetspolitisk snöboll med få FN-flingor

Så är årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen över. Det har varit en spännande vistelse bland prominenta gäster där dagsaktuella frågor dryftats. Det var första gången jag medverkade vid konferensen som i vanlig ordning hölls i snöiga och aningen bistra förhållanden.

Första dagens tema var ”Sverige och världen” vilket faller väl inom mitt och vårt intresseområde. I stora drag var huvudpunkterna transatlantiska relationer, EU och Kina. Det sistnämnda fick med all rätt stor uppmärksamhet. Kinas snabba byggande av infrastruktur, hamnar och telekommunikation gör att säkerhetspolitiska aspekter blir högst aktuella. En intressant dag – men var fanns FN-perspektivet? Hade det inte varit för kabinettssekreterare Annika Söder hade FN inte nämnts alls. Det är märkligt, tycker jag, särskilt som Sverige just suttit i säkerhetsrådet.

Dag två ägnades åt försvarsfrågor och mitt intryck är att nordiska samarbeten stod i fokus. Likaså betonades totalförsvarets uppbyggnad och alla medborgares ansvar i händelse av olika extrema situationer. Glädjande var att LSU:s ordförande Rosaline Marbinah nämnde Agenda 2030, liksom FN och ett par resolutioner. Ytterligare en liten världssamfundssnöflinga kramades därmed in i rikskonferensens snöboll. FN-förbundet bidrog med en debattartikel i Aftonbladet.

Sista dagens rubrik var ”Skydd av vår demokrati”. Här talade rikspolis- och Säpochefer samt lyftes artificiell intelligens och klimatförändringar. När dag tre var till ända stod det klart att inte heller kärnvapenhotet med tillhörande fråga belystes eller diskuterades nämnvärt. Även här lyfter vi frågan, denna gång tillsammans med andra organisationer i Svenska Dagbladet.

Sammanfattningsvis var det en bra och givande konferens trots att det politiska läget i Sverige inte tillät alla att medverka som vanligt. Dock kan jag inte låta bli att tänka att Folk och Försvars rikskonferens hade mycket stark betoning på just försvar och väldigt mycket mindre på folk. Civilsamhället skulle med fördel kunna ges större utrymme att ge en kompletterande och mer nyanserad bild av de frågor som är på agendan gällande vårt land – både med nationellt och globalt perspektiv.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer