fbpx
Reuterswärds revolver. Foto: FN-förbundet
17 januari, 2019 / Blogg

Rikskonferensen: Säkerhetspolitisk snöboll med få FN-flingor

Så är årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen över. Det har varit en spännande vistelse bland prominenta gäster där dagsaktuella frågor dryftats. Det var första gången jag medverkade vid konferensen som i vanlig ordning hölls i snöiga och aningen bistra förhållanden.

Första dagens tema var ”Sverige och världen” vilket faller väl inom mitt och vårt intresseområde. I stora drag var huvudpunkterna transatlantiska relationer, EU och Kina. Det sistnämnda fick med all rätt stor uppmärksamhet. Kinas snabba byggande av infrastruktur, hamnar och telekommunikation gör att säkerhetspolitiska aspekter blir högst aktuella. En intressant dag – men var fanns FN-perspektivet? Hade det inte varit för kabinettssekreterare Annika Söder hade FN inte nämnts alls. Det är märkligt, tycker jag, särskilt som Sverige just suttit i säkerhetsrådet.

Dag två ägnades åt försvarsfrågor och mitt intryck är att nordiska samarbeten stod i fokus. Likaså betonades totalförsvarets uppbyggnad och alla medborgares ansvar i händelse av olika extrema situationer. Glädjande var att LSU:s ordförande Rosaline Marbinah nämnde Agenda 2030, liksom FN och ett par resolutioner. Ytterligare en liten världssamfundssnöflinga kramades därmed in i rikskonferensens snöboll. FN-förbundet bidrog med en debattartikel i Aftonbladet.

Sista dagens rubrik var ”Skydd av vår demokrati”. Här talade rikspolis- och Säpochefer samt lyftes artificiell intelligens och klimatförändringar. När dag tre var till ända stod det klart att inte heller kärnvapenhotet med tillhörande fråga belystes eller diskuterades nämnvärt. Även här lyfter vi frågan, denna gång tillsammans med andra organisationer i Svenska Dagbladet.

Sammanfattningsvis var det en bra och givande konferens trots att det politiska läget i Sverige inte tillät alla att medverka som vanligt. Dock kan jag inte låta bli att tänka att Folk och Försvars rikskonferens hade mycket stark betoning på just försvar och väldigt mycket mindre på folk. Civilsamhället skulle med fördel kunna ges större utrymme att ge en kompletterande och mer nyanserad bild av de frågor som är på agendan gällande vårt land – både med nationellt och globalt perspektiv.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer