fbpx
Reuterswärds revolver. Foto: FN-förbundet
17 januari, 2019 / Blogg

Rikskonferensen: Säkerhetspolitisk snöboll med få FN-flingor

Så är årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen över. Det har varit en spännande vistelse bland prominenta gäster där dagsaktuella frågor dryftats. Det var första gången jag medverkade vid konferensen som i vanlig ordning hölls i snöiga och aningen bistra förhållanden.

Första dagens tema var ”Sverige och världen” vilket faller väl inom mitt och vårt intresseområde. I stora drag var huvudpunkterna transatlantiska relationer, EU och Kina. Det sistnämnda fick med all rätt stor uppmärksamhet. Kinas snabba byggande av infrastruktur, hamnar och telekommunikation gör att säkerhetspolitiska aspekter blir högst aktuella. En intressant dag – men var fanns FN-perspektivet? Hade det inte varit för kabinettssekreterare Annika Söder hade FN inte nämnts alls. Det är märkligt, tycker jag, särskilt som Sverige just suttit i säkerhetsrådet.

Dag två ägnades åt försvarsfrågor och mitt intryck är att nordiska samarbeten stod i fokus. Likaså betonades totalförsvarets uppbyggnad och alla medborgares ansvar i händelse av olika extrema situationer. Glädjande var att LSU:s ordförande Rosaline Marbinah nämnde Agenda 2030, liksom FN och ett par resolutioner. Ytterligare en liten världssamfundssnöflinga kramades därmed in i rikskonferensens snöboll. FN-förbundet bidrog med en debattartikel i Aftonbladet.

Sista dagens rubrik var ”Skydd av vår demokrati”. Här talade rikspolis- och Säpochefer samt lyftes artificiell intelligens och klimatförändringar. När dag tre var till ända stod det klart att inte heller kärnvapenhotet med tillhörande fråga belystes eller diskuterades nämnvärt. Även här lyfter vi frågan, denna gång tillsammans med andra organisationer i Svenska Dagbladet.

Sammanfattningsvis var det en bra och givande konferens trots att det politiska läget i Sverige inte tillät alla att medverka som vanligt. Dock kan jag inte låta bli att tänka att Folk och Försvars rikskonferens hade mycket stark betoning på just försvar och väldigt mycket mindre på folk. Civilsamhället skulle med fördel kunna ges större utrymme att ge en kompletterande och mer nyanserad bild av de frågor som är på agendan gällande vårt land – både med nationellt och globalt perspektiv.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer