fbpx
A-bomb Terror. Foto: UN Photo/Mitsugu Kishida
6 augusti, 2019 / Blogg

Minns Hiroshima och säg ja till kärnvapenförbudet

— Kom ihåg Pearl Harbor! fräser den äldre amerikanske herren i skrikig skjorta.

Hans ilska är riktad mot mig och mina punkkompisar som uppmärksammar årsdagen av atombombningen av den japanska staden Hiroshima mot andra världskrigets slut. Året är 1985 och det kalla kriget är fortsatt kallt. Den som tror att vi var säkra under 80-talets terrorbalans kan gärna läsa författaren och historikern Peter Englunds krönika här.

Nu blev dock lyckligtvis slutet på kalla kriget just lyckligt och den 8 december 1987 undertecknade presidenterna Reagan och Gorbatjov INF-avtalet, som satte stopp för de farliga medeldistanskärnvapnen som åren tidigare placerats ut i Europa. I dagarna har detta avtal nu upphört att gälla. Presidenterna Trump och Putin meddelade i nämnd ordning i vintras att de lämnar avtalet och nu är uppsägningstiden passerad. Vi har fått ännu ett illavarslande tecken om vart vi är på väg. Inom ett par år löper också det s k START-avtalet mellan USA och Ryssland ut och därmed är den rustningskontroll som byggdes upp efter kalla krigets slut avvecklad.

Den sjätte och nionde augusti uppmärksammas åter årsdagen atombombningen av Hiroshima och Nagasaki. Till de äldre herrar som, numera i kommentarsfält på sociala medier, kommer att fräsa ”kom ihåg Pearl Harbor!” behöver vi alla säga att Japans bombning av Pearl Harbor, hur fruktansvärd den än var, faktiskt ändå inte är jämförbar med atombombningar. Kärnvapen är vapen vars humanitära konsekvenser för civilbefolkningen är så extrema att vi måste få dem totalförbjudna.

I juli meddelade regeringen att den i nuläget inte tänker stödja en svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud TPNW. Det är ett dåligt beslut som dock innehåller den lilla öppningen att det kan omprövas om vi inte nästa vår får se nya åtaganden om nedrustning från kärnvapenstaternas sida. Vi är många som kommer att bevaka att den omprövningen görs, för tyvärr finns få tecken på att Trump och Putin kommer att dra frågan åt rätt håll åt oss.

Till dess: minns gärna Hiroshima och Nagasaki. Du kan uppmärksamma dagen på din egen kammare genom att lyssna på en av de överlevande, Setsuko Thurlow, på YouTube. Sedan kan du läsa om samma kvinnas reaktion på den svenska regeringens linje. Slutligen kan du själv agera genom att signera FN-förbundets namninsamling Nej till kärnvapen.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor på Svenska FN-förbundet 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer