fbpx
I Georgien upplevs mens som skamfullt, menar Vide Wassberg som är en av Svenska FN-förbundets internationella praktikanter.
28 maj, 2020 / Blogg

Mens – skamfyllt och tabubelagt

Som kille kan jag inte föreställa mig att något naturligt som händer med min kropp beläggs med samma värderingar som flickors och kvinnors menstruation. Myter, ritualer, pseudovetenskap och tabu – mens är tyvärr förknippat med mycket mer än dess biologiska funktion. I Georgien, där jag gör min utlandspraktik, är mensen kontroversiell och inte något som diskuteras öppet.

Social stigmatisering och isolering kopplat till mens är rotat i samhällens generella patriarkala strukturer, könsdiskriminering och okunskap. Det påverkar kvinnor och flickors rättigheter till arbete och inkomster, säkerhet, utbildning, mänsklig värdighet, ickediskriminering och jämställdhet.

Stigmatisering och marginalisering av menstruation finns över hela världen, frånkopplat samhällens generella utvecklingsnivå. Medan försäljningen av mensskydd i vissa stater i Amerika fortfarande beskattas som lyxartiklar ses exempelvis mens i vissa urfolkssamhällen i Nordamerika som en tid för reflektion, meditation, ledighet och stärkande av kvinnors egenmakt.

I Georgien upplevs menstruation generellt som skamfullt och det är svårt att finna information om ämnet på georgiska. Myter florerar fortfarande om hygien vid mens. Ett uppmärksammat exempel var när ett fitnesscenter i Tbilisi inte tillät kvinnor tillträde till deras pool om de hade mens. Som i många andra kulturer ses flickor som får sin första mens som “riktiga kvinnor”, vilket kan ha betydelse för barnäktenskap som fortfarande förekommer i vissa etniska minoriteter i Georgien. I och med att de får mens kan flickor ses som redo för äktenskap och barnafödsel, även om de kroppsligt och mentalt inte är det. Brist på utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är generellt den huvudsakliga orsaken till problemet, men ses även som en del av lösningen.

Enligt kollegor på det georgiska FN-förbundet (UNAG) är SRHR-utbildning inte prioriterat, varken inom skolan eller politiken. Skollärare hoppar ofta över lektioner som rör ämnet då det är tabubelagt, och politiken är påverkad av konservativa religiösa värderingar. Däremot har Georgiens unga tagit saken i egna händer och driver frågan. Sociala medier används som en plattform för dialog och har blivit den viktigaste källan till information och utbyte av erfarenheter. Dock är internet inte alltid tillgängligt i mindre byar och samhällen.

UNAG:s program Fostering Inclusive Democracy ger unga i regionen kunskap och möjlighet att driva frågor som de själva tycker är viktiga. Under förra året hölls SRHR-utbildningar av en deltagare i programmet för unga tjejer i Georgiens bergsområden, de första i sitt slag. Svenska FN-förbundets projekt Flicka bidrar till att säkra flickors rätt till utbildning och frihet från barnäktenskap och könsstympning. I kombination med främjandet av en bred samhällsdebatt är aktiviteter som dessa grundläggande för att säkerställa människors rätt till kontroll över sina egna kroppar.

Vide Wassberg
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer