3 oktober, 2017 / Blogg

Min första månad i Zimbabwe

Jag är helt tagen av mina första fyra veckor här i Zimbabwe! Landet är fantastiskt ur flera perspektiv och de känslor som uppfyller mig mest är glädje, frustration och hoppfullhet. Glädje över att jag aldrig varit i ett land med så otroligt trevliga, vänliga och hjälpsamma människor. Överallt möts jag av hälsningsfraser och människor som mer än gärna bistår med råd, tips och hjälp utan att förvänta sig något i utbyte.

Frustrationen som möter mig är grundad på Zimbabwes svåra situation då de befinner sig i en ekonomisk kris där flera priser är högre än i Sverige. Bristen på kontanter är påtaglig och banksystemet ligger emellanåt nere vilket förhindrar kortbetalning. Samtidigt kämpar landet med hög arbetslöshet och begränsade möjligheter. Landet är dessutom tydligt utsatt för miljöproblem där torka, föroreningar, ohållbara jordbruk, avskogning, jorderosion och oönskad växtlighet ger konsekvenser som försvårar livsuppehället.

Trots dessa omständigheter genomströmmar hoppfullheten mig då Zimbabwes befolkning tycks vara resilienta och ständigt leverera innovativa lösningar på diverse problem som uppstår. Nya lösningar inom mobilbetalning och byteshandel har uppkommit. Drivna invånare syns längs gatorna där de säljer grönsaker, kläder och elektronik. Nya yrken mer anpassade för klimatförändringarna har börjat ta form. Glädje och engagemang tycks bestå hos de människor jag har mött, trots deras stundtals svåra situation.

Jag kunde inte ha fått ett bättre välkomnande utav mina kollegor på FN-förbundet i Zimbabwe! Dessa fantastiska människor har kommit att bli mina vänner och vi arbetar för tillfället med en rad olika projekt för att främja mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred i Zimbabwe. Vi delar drivkraften, viljan och ambitionen att skapa en bättre värld tillsammans, och under hösten ser jag fram emot att återkomma med projektens resultat! Sammanfattningsvis stormtrivs jag i mitt nya hemland och möts varje dag av nya upplevelser där jag lär känna landet bättre!

 

Matilda Lund
Internationell praktikant i Zimbabwe

Foto: Munyaradzi Mark Makura. FN-förbundet i Zimbabwe uppmärksammade Internationella Fredsdagen i september. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer