fbpx
3 oktober, 2017 / Blogg

Min första månad i Zimbabwe

Jag är helt tagen av mina första fyra veckor här i Zimbabwe! Landet är fantastiskt ur flera perspektiv och de känslor som uppfyller mig mest är glädje, frustration och hoppfullhet. Glädje över att jag aldrig varit i ett land med så otroligt trevliga, vänliga och hjälpsamma människor. Överallt möts jag av hälsningsfraser och människor som mer än gärna bistår med råd, tips och hjälp utan att förvänta sig något i utbyte.

Frustrationen som möter mig är grundad på Zimbabwes svåra situation då de befinner sig i en ekonomisk kris där flera priser är högre än i Sverige. Bristen på kontanter är påtaglig och banksystemet ligger emellanåt nere vilket förhindrar kortbetalning. Samtidigt kämpar landet med hög arbetslöshet och begränsade möjligheter. Landet är dessutom tydligt utsatt för miljöproblem där torka, föroreningar, ohållbara jordbruk, avskogning, jorderosion och oönskad växtlighet ger konsekvenser som försvårar livsuppehället.

Trots dessa omständigheter genomströmmar hoppfullheten mig då Zimbabwes befolkning tycks vara resilienta och ständigt leverera innovativa lösningar på diverse problem som uppstår. Nya lösningar inom mobilbetalning och byteshandel har uppkommit. Drivna invånare syns längs gatorna där de säljer grönsaker, kläder och elektronik. Nya yrken mer anpassade för klimatförändringarna har börjat ta form. Glädje och engagemang tycks bestå hos de människor jag har mött, trots deras stundtals svåra situation.

Jag kunde inte ha fått ett bättre välkomnande utav mina kollegor på FN-förbundet i Zimbabwe! Dessa fantastiska människor har kommit att bli mina vänner och vi arbetar för tillfället med en rad olika projekt för att främja mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred i Zimbabwe. Vi delar drivkraften, viljan och ambitionen att skapa en bättre värld tillsammans, och under hösten ser jag fram emot att återkomma med projektens resultat! Sammanfattningsvis stormtrivs jag i mitt nya hemland och möts varje dag av nya upplevelser där jag lär känna landet bättre!

 

Matilda Lund
Internationell praktikant i Zimbabwe

Foto: Munyaradzi Mark Makura. FN-förbundet i Zimbabwe uppmärksammade Internationella Fredsdagen i september. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer