fbpx
Koll & kommentar
3 oktober, 2017 / Blogg

Min första månad i Zimbabwe

Jag är helt tagen av mina första fyra veckor här i Zimbabwe! Landet är fantastiskt ur flera perspektiv och de känslor som uppfyller mig mest är glädje, frustration och hoppfullhet. Glädje över att jag aldrig varit i ett land med så otroligt trevliga, vänliga och hjälpsamma människor. Överallt möts jag av hälsningsfraser och människor som mer än gärna bistår med råd, tips och hjälp utan att förvänta sig något i utbyte.

Frustrationen som möter mig är grundad på Zimbabwes svåra situation då de befinner sig i en ekonomisk kris där flera priser är högre än i Sverige. Bristen på kontanter är påtaglig och banksystemet ligger emellanåt nere vilket förhindrar kortbetalning. Samtidigt kämpar landet med hög arbetslöshet och begränsade möjligheter. Landet är dessutom tydligt utsatt för miljöproblem där torka, föroreningar, ohållbara jordbruk, avskogning, jorderosion och oönskad växtlighet ger konsekvenser som försvårar livsuppehället.

Trots dessa omständigheter genomströmmar hoppfullheten mig då Zimbabwes befolkning tycks vara resilienta och ständigt leverera innovativa lösningar på diverse problem som uppstår. Nya lösningar inom mobilbetalning och byteshandel har uppkommit. Drivna invånare syns längs gatorna där de säljer grönsaker, kläder och elektronik. Nya yrken mer anpassade för klimatförändringarna har börjat ta form. Glädje och engagemang tycks bestå hos de människor jag har mött, trots deras stundtals svåra situation.

Jag kunde inte ha fått ett bättre välkomnande utav mina kollegor på FN-förbundet i Zimbabwe! Dessa fantastiska människor har kommit att bli mina vänner och vi arbetar för tillfället med en rad olika projekt för att främja mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred i Zimbabwe. Vi delar drivkraften, viljan och ambitionen att skapa en bättre värld tillsammans, och under hösten ser jag fram emot att återkomma med projektens resultat! Sammanfattningsvis stormtrivs jag i mitt nya hemland och möts varje dag av nya upplevelser där jag lär känna landet bättre!

 

Matilda Lund
Internationell praktikant i Zimbabwe

Foto: Munyaradzi Mark Makura. FN-förbundet i Zimbabwe uppmärksammade Internationella Fredsdagen i september. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer