fbpx
Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
28 april, 2023 / Blogg

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Sverige är som bekant ordförandeland i EU till och med juni. Som en del i detta arrangerades nyligen en högnivåkonferens på temat mänskliga rättigheter. Den sammanhållande rubriken för de två dagarnas samtal och föredrag var ”Institutional protection of fundamental rights in times of crises”. Omkring 100 delegater från ett tjugotal länder deltog och flera paneler berörde frågor kopplade till temat. Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg var värd och deltog under konferensen som hölls i Lund, kanske för att Institutet för mänskliga rättigheter nyligen etablerades där – något som många på konferensen uttryckte stor uppskattning över.

Jag tar med mig flera intryck från dessa dagar. Vad gäller de föredrag och diskussioner jag deltog i, så är den ökande spridningen av desinformation och den snabba utvecklingen av AI två fenomen som oroar särskilt. FN:s särskilda rapportör för åsikts- och yttrandefrihet, Irene Khan, pekade på bristande tillit hos allmänheten och att olika uppfattningar råder om vad som de facto är desinformation. Utvecklingen av AI är en utmaning, men information manipuleras inte av teknologin utan av människan. Standarder, gemensamma ramverk och lagstiftning behövs. Vi kan slå tillbaka desinformation genom att använda yttrandefriheten, menade FN-rapportören.

Samtidigt som konferensen hölls, och samtidigt som Sverige fick beröm av andra medlemsländer för inrättandet av MR-institutet, kom politiska krav på nedläggning av institutet. Dag två meddelade jämställdhetsministern i nyheterna att hon inte kunde ge besked om dess fortsatta existens. FN-förbundet har genom åren höjt stämman för att en oberoende MR-institution ska inrättas i enlighet med FN:s så kallade Parisprinciper. Att Sverige inte haft en MR-institution har lett till återkommande kritik från FN och många medlemsländer när Sverige granskats om efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

I januari förra året inrättades äntligen Institutet för mänskliga rättigheter men nu höjs alltså röster för att det ska läggas ner. Temat för Sveriges högnivåkonferens ter sig plötsligt märkligt. Nog går det åter att konstatera att vi lever i en besynnerlig tid.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer