fbpx
Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
28 april, 2023 / Blogg

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Sverige är som bekant ordförandeland i EU till och med juni. Som en del i detta arrangerades nyligen en högnivåkonferens på temat mänskliga rättigheter. Den sammanhållande rubriken för de två dagarnas samtal och föredrag var ”Institutional protection of fundamental rights in times of crises”. Omkring 100 delegater från ett tjugotal länder deltog och flera paneler berörde frågor kopplade till temat. Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg var värd och deltog under konferensen som hölls i Lund, kanske för att Institutet för mänskliga rättigheter nyligen etablerades där – något som många på konferensen uttryckte stor uppskattning över.

Jag tar med mig flera intryck från dessa dagar. Vad gäller de föredrag och diskussioner jag deltog i, så är den ökande spridningen av desinformation och den snabba utvecklingen av AI två fenomen som oroar särskilt. FN:s särskilda rapportör för åsikts- och yttrandefrihet, Irene Khan, pekade på bristande tillit hos allmänheten och att olika uppfattningar råder om vad som de facto är desinformation. Utvecklingen av AI är en utmaning, men information manipuleras inte av teknologin utan av människan. Standarder, gemensamma ramverk och lagstiftning behövs. Vi kan slå tillbaka desinformation genom att använda yttrandefriheten, menade FN-rapportören.

Samtidigt som konferensen hölls, och samtidigt som Sverige fick beröm av andra medlemsländer för inrättandet av MR-institutet, kom politiska krav på nedläggning av institutet. Dag två meddelade jämställdhetsministern i nyheterna att hon inte kunde ge besked om dess fortsatta existens. FN-förbundet har genom åren höjt stämman för att en oberoende MR-institution ska inrättas i enlighet med FN:s så kallade Parisprinciper. Att Sverige inte haft en MR-institution har lett till återkommande kritik från FN och många medlemsländer när Sverige granskats om efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

I januari förra året inrättades äntligen Institutet för mänskliga rättigheter men nu höjs alltså röster för att det ska läggas ner. Temat för Sveriges högnivåkonferens ter sig plötsligt märkligt. Nog går det åter att konstatera att vi lever i en besynnerlig tid.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer