fbpx
Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
28 april, 2023 / Blogg

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Sverige är som bekant ordförandeland i EU till och med juni. Som en del i detta arrangerades nyligen en högnivåkonferens på temat mänskliga rättigheter. Den sammanhållande rubriken för de två dagarnas samtal och föredrag var ”Institutional protection of fundamental rights in times of crises”. Omkring 100 delegater från ett tjugotal länder deltog och flera paneler berörde frågor kopplade till temat. Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg var värd och deltog under konferensen som hölls i Lund, kanske för att Institutet för mänskliga rättigheter nyligen etablerades där – något som många på konferensen uttryckte stor uppskattning över.

Jag tar med mig flera intryck från dessa dagar. Vad gäller de föredrag och diskussioner jag deltog i, så är den ökande spridningen av desinformation och den snabba utvecklingen av AI två fenomen som oroar särskilt. FN:s särskilda rapportör för åsikts- och yttrandefrihet, Irene Khan, pekade på bristande tillit hos allmänheten och att olika uppfattningar råder om vad som de facto är desinformation. Utvecklingen av AI är en utmaning, men information manipuleras inte av teknologin utan av människan. Standarder, gemensamma ramverk och lagstiftning behövs. Vi kan slå tillbaka desinformation genom att använda yttrandefriheten, menade FN-rapportören.

Samtidigt som konferensen hölls, och samtidigt som Sverige fick beröm av andra medlemsländer för inrättandet av MR-institutet, kom politiska krav på nedläggning av institutet. Dag två meddelade jämställdhetsministern i nyheterna att hon inte kunde ge besked om dess fortsatta existens. FN-förbundet har genom åren höjt stämman för att en oberoende MR-institution ska inrättas i enlighet med FN:s så kallade Parisprinciper. Att Sverige inte haft en MR-institution har lett till återkommande kritik från FN och många medlemsländer när Sverige granskats om efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

I januari förra året inrättades äntligen Institutet för mänskliga rättigheter men nu höjs alltså röster för att det ska läggas ner. Temat för Sveriges högnivåkonferens ter sig plötsligt märkligt. Nog går det åter att konstatera att vi lever i en besynnerlig tid.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer