fbpx
Jane-Ange och kollegan Iddy utanför UNA Tanzanias kontor.

Mambo, naitwa Jane-Ange och jag är vårterminens internationella praktikant på FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania).

Snart har jag bott i Dar es Salaam en vecka. Jag har hittills lärt mig att räkna, beställa mat och att introducera mig på swahili, mambo, naitwa Jane-Ange. Utöver grundläggande swahilikunskaper var det första jag fick lära mig om Tanzania att det är ett land byggt på gemenskap mellan olika kulturer. Mina kollegor på FN-förbundet i Tanzania har alla förklarat för mig att varken ursprung eller religion spelar någon roll i landet utan att gemenskap är något som värderas högt. Eftersom UNA Tanzania jobbar mycket med globala målen blev jag tillfrågad om vilket som är mitt favoritmål. Jag svarade mål tio, minskad ojämlikhet, eftersom jag anser att jämlikhet i samhället är det första steget för en bättre värld.

Under min andra visade min kollega Lilly mig runt i staden. En av platserna vi besökte var Dar es Salaams universitet. Universitet grundades år 1970 och på campus kryllade det av både nationella och internationella studenter. Lilly, som studerar på universitetet, förklarade för mig att i populära kurser som exempelvis sociologi och internationella relationer kan det vara minst 200 och upp till 800 studenter på en föreläsning, med bara en professor.  Anledningen till det stora antalet studenter är för att de populära programmen ibland tar in fler studenter än vad universitetet egentligen har resurser för och till slut har stora klasser blivit standard.

Min första kulturkrock upplevde jag på universitetet och jag roas fortfarande av tanken. Iklädd en grå klänning som slutar strax vid knäna traskade jag runt på campusområdet. Av de blickar jag fick noterade jag att mitt klädval den dagen faktiskt hade kunnat bestå av snäppet mer tyg. Trots att det var mer än 30 C gick studenterna runt i antingen jeans eller klänningar som täckte både armar och ben. De få studenter som bar skoluniform hade en svart långkjol och vit t-shirt. Lilly berättade att det är frivilligt med skoluniform här men att vissa andra universitet i landet kräver skoluniform.

Precis innan vi skulle lämna universitetet blev jag stoppad av en nunna. Hon gav mig en lång blick innan hon med vänlig röst gav mig modetips och föreslog att jag till nästa gång skulle bära en klänning som åtminstone sträcker sig ner över knäna. Pole sana, förlåt, sa jag. Senare samma kväll drog Lilly med mig till en klädmarknad i området Mwenge. Det stående skämtet mellan mig och Lilly är nu min kulturkrock på Dar es Salaams universitetsområde.

Att byta Sverige mot Tanzania är både utmanande och exalterande. Det jag ser fram emot mest är att lära mig om de utmaningar som landet har när det kommer till en implementering av Agenda 2030. Dessutom är jag nu helt redo för att ta mig an framtida kulturkrockar.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer