fbpx
Jane-Ange och kollegan Iddy utanför UNA Tanzanias kontor.
20 februari, 2019 / Blogg

Kulturkrockar och tips från ett oväntat håll

Mambo, naitwa Jane-Ange och jag är vårterminens internationella praktikant på FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania).

Snart har jag bott i Dar es Salaam en vecka. Jag har hittills lärt mig att räkna, beställa mat och att introducera mig på swahili, mambo, naitwa Jane-Ange. Utöver grundläggande swahilikunskaper var det första jag fick lära mig om Tanzania att det är ett land byggt på gemenskap mellan olika kulturer. Mina kollegor på FN-förbundet i Tanzania har alla förklarat för mig att varken ursprung eller religion spelar någon roll i landet utan att gemenskap är något som värderas högt. Eftersom UNA Tanzania jobbar mycket med globala målen blev jag tillfrågad om vilket som är mitt favoritmål. Jag svarade mål tio, minskad ojämlikhet, eftersom jag anser att jämlikhet i samhället är det första steget för en bättre värld.

Under min andra visade min kollega Lilly mig runt i staden. En av platserna vi besökte var Dar es Salaams universitet. Universitet grundades år 1970 och på campus kryllade det av både nationella och internationella studenter. Lilly, som studerar på universitetet, förklarade för mig att i populära kurser som exempelvis sociologi och internationella relationer kan det vara minst 200 och upp till 800 studenter på en föreläsning, med bara en professor.  Anledningen till det stora antalet studenter är för att de populära programmen ibland tar in fler studenter än vad universitetet egentligen har resurser för och till slut har stora klasser blivit standard.

Min första kulturkrock upplevde jag på universitetet och jag roas fortfarande av tanken. Iklädd en grå klänning som slutar strax vid knäna traskade jag runt på campusområdet. Av de blickar jag fick noterade jag att mitt klädval den dagen faktiskt hade kunnat bestå av snäppet mer tyg. Trots att det var mer än 30 C gick studenterna runt i antingen jeans eller klänningar som täckte både armar och ben. De få studenter som bar skoluniform hade en svart långkjol och vit t-shirt. Lilly berättade att det är frivilligt med skoluniform här men att vissa andra universitet i landet kräver skoluniform.

Precis innan vi skulle lämna universitetet blev jag stoppad av en nunna. Hon gav mig en lång blick innan hon med vänlig röst gav mig modetips och föreslog att jag till nästa gång skulle bära en klänning som åtminstone sträcker sig ner över knäna. Pole sana, förlåt, sa jag. Senare samma kväll drog Lilly med mig till en klädmarknad i området Mwenge. Det stående skämtet mellan mig och Lilly är nu min kulturkrock på Dar es Salaams universitetsområde.

Att byta Sverige mot Tanzania är både utmanande och exalterande. Det jag ser fram emot mest är att lära mig om de utmaningar som landet har när det kommer till en implementering av Agenda 2030. Dessutom är jag nu helt redo för att ta mig an framtida kulturkrockar.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer