fbpx
6 februari, 2020 / Blogg

Just du kan vara en livlina

Hur kommer det sig? Hur i hela friden fungerar vi människor? Lite då och då ställer jag mig dessa frågor. Historiskt sett har en rad kulturer och civilisationer tillämpat våld, tortyr, offer och olika typer av skadliga sedvänjor. Även i vårt land har ohyggliga övergrepp och hemskheter förekommit som en del av samhället. Tack och lov har utveckling skett, och idag har vi i Sverige ett system där individer skyddas på ett helt annat sätt. Men trots detta förekommer fruktansvärda övergrepp även i vårt land. Den stora merparten av just det jag har i åtanke sker dock utanför våra gränser. Jag talar om kvinnlig könsstympning.

Idag den 6 februari är det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Denna skadliga sedvänja, med flertusenåriga rötter, praktiseras över hela världen. Från Colombia i Latinamerika, till ett stort antal länder i Afrika och vidare till Indonesien i Asien. Det är känt att människor med bakgrund i dessa kulturer som bor i Sverige utför övergreppet bakom stängda dörrar eller för sina döttrar utomlands för att få det gjort. Enligt Socialstyrelsen beräknas 38 000 flickor och kvinnor bosatta i Sverige i dag vara könsstympade.

FN:s befolkningsfond UNFPA uppskattar att cirka fyra miljoner små flickor varje år utsätts för detta inhumana övergrepp. Det sker ofta utan bedövning – barnet hålls fast och delar av hennes könsorgan skärs bort med en glasskärva, en vass metallbit eller något annat tillhygge. Blotta tanken gör mig så illa berörd. Detta måste få ett slut!

Världens länder har genom Agenda 2030 och de globala målen deklarerat att kvinnlig könsstympning ska vara utrotat om tio år. Men tio år är en lång tid. Trots att många länder har förbjudit kvinnlig könsstympning lever traditionen kvar. Lagstiftning är inte nog – det handlar i mångt och mycket om att ändra människors värderingar och attityder. Det handlar om att informera och upplysa. Det handlar om påverkansarbete. Detta tar tid, men förändring är möjlig! Vårt projekt Flicka är ett fint exempel på det. Under de år vi drivit projektet har cirka 10 000 flickor räddats från könsstympning eller barnäktenskap. Det är fantastiskt och jag känner en enorm tacksamhet och stolthet för vad vår folkrörelse åstadkommit. Men det finns många små tjejer kvar som behöver hjälp. Just du kan vara livlinan för en liten tjej. Ge gärna en gåva till vårt arbete idag på FN-dagen mot kvinnlig könsstympning. Tillsammans står vi upp för flickor!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Stöd Projekt Flicka

Bidra till vårt arbete mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer