Koll & kommentar
6 februari, 2020 / Blogg

Just du kan vara en livlina

Hur kommer det sig? Hur i hela friden fungerar vi människor? Lite då och då ställer jag mig dessa frågor. Historiskt sett har en rad kulturer och civilisationer tillämpat våld, tortyr, offer och olika typer av skadliga sedvänjor. Även i vårt land har ohyggliga övergrepp och hemskheter förekommit som en del av samhället. Tack och lov har utveckling skett, och idag har vi i Sverige ett system där individer skyddas på ett helt annat sätt. Men trots detta förekommer fruktansvärda övergrepp även i vårt land. Den stora merparten av just det jag har i åtanke sker dock utanför våra gränser. Jag talar om kvinnlig könsstympning.

Idag den 6 februari är det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Denna skadliga sedvänja, med flertusenåriga rötter, praktiseras över hela världen. Från Colombia i Latinamerika, till ett stort antal länder i Afrika och vidare till Indonesien i Asien. Det är känt att människor med bakgrund i dessa kulturer som bor i Sverige utför övergreppet bakom stängda dörrar eller för sina döttrar utomlands för att få det gjort. Enligt Socialstyrelsen beräknas 38 000 flickor och kvinnor bosatta i Sverige i dag vara könsstympade.

FN:s befolkningsfond UNFPA uppskattar att cirka fyra miljoner små flickor varje år utsätts för detta inhumana övergrepp. Det sker ofta utan bedövning – barnet hålls fast och delar av hennes könsorgan skärs bort med en glasskärva, en vass metallbit eller något annat tillhygge. Blotta tanken gör mig så illa berörd. Detta måste få ett slut!

Världens länder har genom Agenda 2030 och de globala målen deklarerat att kvinnlig könsstympning ska vara utrotat om tio år. Men tio år är en lång tid. Trots att många länder har förbjudit kvinnlig könsstympning lever traditionen kvar. Lagstiftning är inte nog – det handlar i mångt och mycket om att ändra människors värderingar och attityder. Det handlar om att informera och upplysa. Det handlar om påverkansarbete. Detta tar tid, men förändring är möjlig! Vårt projekt Flicka är ett fint exempel på det. Under de år vi drivit projektet har cirka 10 000 flickor räddats från könsstympning eller barnäktenskap. Det är fantastiskt och jag känner en enorm tacksamhet och stolthet för vad vår folkrörelse åstadkommit. Men det finns många små tjejer kvar som behöver hjälp. Just du kan vara livlinan för en liten tjej. Ge gärna en gåva till vårt arbete idag på FN-dagen mot kvinnlig könsstympning. Tillsammans står vi upp för flickor!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Stöd Projekt Flicka

Bidra till vårt arbete mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer