fbpx
Pressfriheten har försämrats allvarligt i flera länder det senaste årtiondet. Foto: Andrew Medhat/Unsplash
3 maj, 2020 / Blogg

Hotet mot pressfriheten är globalt

I flera länder har pressfriheten försämrats allvarligt det senaste årtiondet. Det är tydligt inte bara i länder där grundläggande fri- och rättigheter hotas på grund av långvariga konflikter eller kriser eller där diktatur råder. I några av de mest öppna och demokratiska samhällena gör populistiska ledare samordnade och strategiska försök att strypa oberoende medier. Det senaste pandemiutbrottet, covid-19, belyser och förstärker hotet mot rätten till fri, oberoende och pålitlig rapportering och information.

Hotet mot den globala pressfriheten påverkar mer än bara rätten till åsiktsfrihet och information. Särskilt allvarlig är påverkan på upprätthållandet av demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Tyvärr är inskränkningen av pressfriheten relaterad till den negativa demokratiutveckling som vi ser världen över. Tillbakagången bör förstås som både ett symptom på och en bidragande orsak till nedbrytningen av demokratiska institutioner och principer. Det är just detta som är särskilt oroväckande.

Flera internationella organisationer larmar om nya former av repression i både öppna och auktoritära stater – och det sker närmare än vad vi vill tro. Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden mest akut i det Europa som under lång tid har utgjort ett fäste för grundläggande friheter. I Viktor Orbáns Ungern och Aleksandar Vucics Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Både Ungerns och Serbiens ledare har lagt media i sina egna händer för att försäkra sig om att regeringsmaktens sanning når allmänheten och för att möjliggöra smutskastning av potentiella opponenter. Deras metoder banar väg för andra populistiska krafter i Europa.

I ett av världens ledande demokratiska länder, USA, har pressfriheten försämrats på kort tid. President Donald Trump har försvagat medias roll genom att gång på gång hota att stärka skadeståndslagar, återkalla licenser för vissa medieföretag och skada medieägarnas intressen. Presidentens kritiska inställning till pressfrihet påverkar också det globala landskapet för fri och oberoende media. Journalister runt om i världen vittnar om att de har mindre förtroende för att Washingtonadministration kommer stå upp för deras grundläggande rättigheter. Fäster vi blicken längre bort är läget kritiskt även i Asien och Mellanöstern där många av världens diktaturer har sitt säte och under lång tid har hållit pressen i hårt grepp.

Om demokratiska krafter upphör att stödja mediers självständighet på hemmaplan och inte reagerar mot restriktioner i andra delar av världen riskerar pressfriheten att utrotas. Trots den dystra situationen kan vi dock konstatera att människors önskan om demokratiska friheter, i vilken tillgång till oberoende och pålitlig journalistik ingår, inte kan släckas. Det har flera erfarenheter genom historien illustrerat. Det är aldrig för sent att kräva att dessa rättigheter ska respekteras till fullo.

Ellie Al-Kahwati
Rådgivare för mänskliga rättigheter

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer