fbpx
Pressfriheten har försämrats allvarligt i flera länder det senaste årtiondet. Foto: Andrew Medhat/Unsplash
3 maj, 2020 / Blogg

Hotet mot pressfriheten är globalt

I flera länder har pressfriheten försämrats allvarligt det senaste årtiondet. Det är tydligt inte bara i länder där grundläggande fri- och rättigheter hotas på grund av långvariga konflikter eller kriser eller där diktatur råder. I några av de mest öppna och demokratiska samhällena gör populistiska ledare samordnade och strategiska försök att strypa oberoende medier. Det senaste pandemiutbrottet, covid-19, belyser och förstärker hotet mot rätten till fri, oberoende och pålitlig rapportering och information.

Hotet mot den globala pressfriheten påverkar mer än bara rätten till åsiktsfrihet och information. Särskilt allvarlig är påverkan på upprätthållandet av demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Tyvärr är inskränkningen av pressfriheten relaterad till den negativa demokratiutveckling som vi ser världen över. Tillbakagången bör förstås som både ett symptom på och en bidragande orsak till nedbrytningen av demokratiska institutioner och principer. Det är just detta som är särskilt oroväckande.

Flera internationella organisationer larmar om nya former av repression i både öppna och auktoritära stater – och det sker närmare än vad vi vill tro. Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden mest akut i det Europa som under lång tid har utgjort ett fäste för grundläggande friheter. I Viktor Orbáns Ungern och Aleksandar Vucics Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Både Ungerns och Serbiens ledare har lagt media i sina egna händer för att försäkra sig om att regeringsmaktens sanning når allmänheten och för att möjliggöra smutskastning av potentiella opponenter. Deras metoder banar väg för andra populistiska krafter i Europa.

I ett av världens ledande demokratiska länder, USA, har pressfriheten försämrats på kort tid. President Donald Trump har försvagat medias roll genom att gång på gång hota att stärka skadeståndslagar, återkalla licenser för vissa medieföretag och skada medieägarnas intressen. Presidentens kritiska inställning till pressfrihet påverkar också det globala landskapet för fri och oberoende media. Journalister runt om i världen vittnar om att de har mindre förtroende för att Washingtonadministration kommer stå upp för deras grundläggande rättigheter. Fäster vi blicken längre bort är läget kritiskt även i Asien och Mellanöstern där många av världens diktaturer har sitt säte och under lång tid har hållit pressen i hårt grepp.

Om demokratiska krafter upphör att stödja mediers självständighet på hemmaplan och inte reagerar mot restriktioner i andra delar av världen riskerar pressfriheten att utrotas. Trots den dystra situationen kan vi dock konstatera att människors önskan om demokratiska friheter, i vilken tillgång till oberoende och pålitlig journalistik ingår, inte kan släckas. Det har flera erfarenheter genom historien illustrerat. Det är aldrig för sent att kräva att dessa rättigheter ska respekteras till fullo.

Ellie Al-Kahwati
Rådgivare för mänskliga rättigheter

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer