fbpx
Pressfriheten har försämrats allvarligt i flera länder det senaste årtiondet. Foto: Andrew Medhat/Unsplash
3 maj, 2020 / Blogg

Hotet mot pressfriheten är globalt

I flera länder har pressfriheten försämrats allvarligt det senaste årtiondet. Det är tydligt inte bara i länder där grundläggande fri- och rättigheter hotas på grund av långvariga konflikter eller kriser eller där diktatur råder. I några av de mest öppna och demokratiska samhällena gör populistiska ledare samordnade och strategiska försök att strypa oberoende medier. Det senaste pandemiutbrottet, covid-19, belyser och förstärker hotet mot rätten till fri, oberoende och pålitlig rapportering och information.

Hotet mot den globala pressfriheten påverkar mer än bara rätten till åsiktsfrihet och information. Särskilt allvarlig är påverkan på upprätthållandet av demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Tyvärr är inskränkningen av pressfriheten relaterad till den negativa demokratiutveckling som vi ser världen över. Tillbakagången bör förstås som både ett symptom på och en bidragande orsak till nedbrytningen av demokratiska institutioner och principer. Det är just detta som är särskilt oroväckande.

Flera internationella organisationer larmar om nya former av repression i både öppna och auktoritära stater – och det sker närmare än vad vi vill tro. Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden mest akut i det Europa som under lång tid har utgjort ett fäste för grundläggande friheter. I Viktor Orbáns Ungern och Aleksandar Vucics Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Både Ungerns och Serbiens ledare har lagt media i sina egna händer för att försäkra sig om att regeringsmaktens sanning når allmänheten och för att möjliggöra smutskastning av potentiella opponenter. Deras metoder banar väg för andra populistiska krafter i Europa.

I ett av världens ledande demokratiska länder, USA, har pressfriheten försämrats på kort tid. President Donald Trump har försvagat medias roll genom att gång på gång hota att stärka skadeståndslagar, återkalla licenser för vissa medieföretag och skada medieägarnas intressen. Presidentens kritiska inställning till pressfrihet påverkar också det globala landskapet för fri och oberoende media. Journalister runt om i världen vittnar om att de har mindre förtroende för att Washingtonadministration kommer stå upp för deras grundläggande rättigheter. Fäster vi blicken längre bort är läget kritiskt även i Asien och Mellanöstern där många av världens diktaturer har sitt säte och under lång tid har hållit pressen i hårt grepp.

Om demokratiska krafter upphör att stödja mediers självständighet på hemmaplan och inte reagerar mot restriktioner i andra delar av världen riskerar pressfriheten att utrotas. Trots den dystra situationen kan vi dock konstatera att människors önskan om demokratiska friheter, i vilken tillgång till oberoende och pålitlig journalistik ingår, inte kan släckas. Det har flera erfarenheter genom historien illustrerat. Det är aldrig för sent att kräva att dessa rättigheter ska respekteras till fullo.

Ellie Al-Kahwati
Rådgivare för mänskliga rättigheter

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer