fbpx
Pressfriheten har försämrats allvarligt i flera länder det senaste årtiondet. Foto: Andrew Medhat/Unsplash
3 maj, 2020 / Blogg

Hotet mot pressfriheten är globalt

I flera länder har pressfriheten försämrats allvarligt det senaste årtiondet. Det är tydligt inte bara i länder där grundläggande fri- och rättigheter hotas på grund av långvariga konflikter eller kriser eller där diktatur råder. I några av de mest öppna och demokratiska samhällena gör populistiska ledare samordnade och strategiska försök att strypa oberoende medier. Det senaste pandemiutbrottet, covid-19, belyser och förstärker hotet mot rätten till fri, oberoende och pålitlig rapportering och information.

Hotet mot den globala pressfriheten påverkar mer än bara rätten till åsiktsfrihet och information. Särskilt allvarlig är påverkan på upprätthållandet av demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Tyvärr är inskränkningen av pressfriheten relaterad till den negativa demokratiutveckling som vi ser världen över. Tillbakagången bör förstås som både ett symptom på och en bidragande orsak till nedbrytningen av demokratiska institutioner och principer. Det är just detta som är särskilt oroväckande.

Flera internationella organisationer larmar om nya former av repression i både öppna och auktoritära stater – och det sker närmare än vad vi vill tro. Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden mest akut i det Europa som under lång tid har utgjort ett fäste för grundläggande friheter. I Viktor Orbáns Ungern och Aleksandar Vucics Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Både Ungerns och Serbiens ledare har lagt media i sina egna händer för att försäkra sig om att regeringsmaktens sanning når allmänheten och för att möjliggöra smutskastning av potentiella opponenter. Deras metoder banar väg för andra populistiska krafter i Europa.

I ett av världens ledande demokratiska länder, USA, har pressfriheten försämrats på kort tid. President Donald Trump har försvagat medias roll genom att gång på gång hota att stärka skadeståndslagar, återkalla licenser för vissa medieföretag och skada medieägarnas intressen. Presidentens kritiska inställning till pressfrihet påverkar också det globala landskapet för fri och oberoende media. Journalister runt om i världen vittnar om att de har mindre förtroende för att Washingtonadministration kommer stå upp för deras grundläggande rättigheter. Fäster vi blicken längre bort är läget kritiskt även i Asien och Mellanöstern där många av världens diktaturer har sitt säte och under lång tid har hållit pressen i hårt grepp.

Om demokratiska krafter upphör att stödja mediers självständighet på hemmaplan och inte reagerar mot restriktioner i andra delar av världen riskerar pressfriheten att utrotas. Trots den dystra situationen kan vi dock konstatera att människors önskan om demokratiska friheter, i vilken tillgång till oberoende och pålitlig journalistik ingår, inte kan släckas. Det har flera erfarenheter genom historien illustrerat. Det är aldrig för sent att kräva att dessa rättigheter ska respekteras till fullo.

Ellie Al-Kahwati
Rådgivare för mänskliga rättigheter

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer