fbpx
Jane-Anges handledare Goodluck Minja har lärt henne mycket om de globala målen.
22 maj, 2019 / Blogg

Hållbara utmaningar och framsteg

Mitt intresse för Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling väcktes när jag var aktiv inom Svenska FN-förbundet. Eftersom jag ville lära mig mer om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling sökte jag till Svenska FN-förbundets internationella praktikantprogram. Jag har alltid varit intresserad av hur den afrikanska regionen arbetar med utvecklingsfrågor och jag såg prakitken som en chans att lära mig om Tanzanias arbete med genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Nu när det har gått några månader imponeras jag av hur aktiva civilsamhällesorganisationerna i landet är med sitt utvecklingsarbete!

FN-förbundet i Tanzania har jag haft turen att ha Goodluck Minja som handledare. Under fyra månader här har han lärt mig massvis om landets sociala, politiska och kulturella frågor, men framförallt har jag fått ta del av hur det faktiska utvecklingsarbetet ser ut. Ett av mina mål med min praktikperiod var att lära mig om Tanzanias utmaningar när det kommer till implementeringen av Agenda 2030. Jag har därför pratat mycket med Goodluck om några av de utmaningar som finns och om hur situationen kan förbättras.

’’Bristen på data är ett av de största hindren som Tanzania möter vid en implementering av Agenda 2030. Datainsamling är viktigt för att kunna mäta målens framgång och analysera hur vi ska kunna arbeta för att uppnå målen’’, berättar Goodluck.

Utöver datainsamling poängterar Goodluck också att brist på resurser påverkar civilsamhällesorganisationers möjlighet att sprida kunskap om Agenda 2030 och de globala målen.

’’Resurserna räcker tyvärr inte till för att vi civilsamhällesorganisationer ska kunna utföra alla de utbildningar och aktiviteter vi vill. Detta bidrar till att bristen på kunskap om de globala målen inte förbättras.”

Tanzanias olika aktörer måste samarbeta mer, menar Goodluck. Det krävs partnerskap för att utvecklingsarbetet ska gå framåt. Trots att utvecklingen går långsamt så har ökat samarbete mellan den privata och offentliga sektorn visat sig vara effektivt. Exempelvis har FN-förbundet i Tanzania utbildat parlamentariker om Agenda 2030 samt organiserat workshops där har fått ställa krav på regeringen. FN-förbundet är även medlem i ’’Policy Forum’’, en plattform för att representera civilbefolkningen i Tanzania och göra deras röster hörda. Även sociala medier har underlättat kunskapsspridningen och framförallt ungdomar har blivit mer medvetna om hållbarhetsmålen. Det har lett till ett ökat engagemang bland unga och det finns många ungdomsorganisationer som är duktiga på att använda sociala medier för att väcka ett större intresse kring de globala målen bland andra ungdomar.

Goodluck tror att Tanzania har en lång väg att gå innan 2030. Samtidigt har aktörer i landet aldrig varit mer engagerade för att uppnå målen och bevisa att Tanzania är ett land som är redo att jobba för en hållbar utveckling. Efter mina fyra månader här har jag fått se en glimt av hur både civilsamhällesorganisationer och beslutsfattare arbetar för de globala målen. Jag tror att det ligger ett stort ansvar hos samtliga aktörer som arbetar för agendan att se till att inkludera mindre städer och landsbygden i beslutsfattande processer om landet ska kunna implementera målen på ett inkluderande sätt.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer