Jane-Anges handledare Goodluck Minja har lärt henne mycket om de globala målen.
22 maj, 2019 / Blogg

Hållbara utmaningar och framsteg

Mitt intresse för Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling väcktes när jag var aktiv inom Svenska FN-förbundet. Eftersom jag ville lära mig mer om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling sökte jag till Svenska FN-förbundets internationella praktikantprogram. Jag har alltid varit intresserad av hur den afrikanska regionen arbetar med utvecklingsfrågor och jag såg prakitken som en chans att lära mig om Tanzanias arbete med genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Nu när det har gått några månader imponeras jag av hur aktiva civilsamhällesorganisationerna i landet är med sitt utvecklingsarbete!

FN-förbundet i Tanzania har jag haft turen att ha Goodluck Minja som handledare. Under fyra månader här har han lärt mig massvis om landets sociala, politiska och kulturella frågor, men framförallt har jag fått ta del av hur det faktiska utvecklingsarbetet ser ut. Ett av mina mål med min praktikperiod var att lära mig om Tanzanias utmaningar när det kommer till implementeringen av Agenda 2030. Jag har därför pratat mycket med Goodluck om några av de utmaningar som finns och om hur situationen kan förbättras.

’’Bristen på data är ett av de största hindren som Tanzania möter vid en implementering av Agenda 2030. Datainsamling är viktigt för att kunna mäta målens framgång och analysera hur vi ska kunna arbeta för att uppnå målen’’, berättar Goodluck.

Utöver datainsamling poängterar Goodluck också att brist på resurser påverkar civilsamhällesorganisationers möjlighet att sprida kunskap om Agenda 2030 och de globala målen.

’’Resurserna räcker tyvärr inte till för att vi civilsamhällesorganisationer ska kunna utföra alla de utbildningar och aktiviteter vi vill. Detta bidrar till att bristen på kunskap om de globala målen inte förbättras.”

Tanzanias olika aktörer måste samarbeta mer, menar Goodluck. Det krävs partnerskap för att utvecklingsarbetet ska gå framåt. Trots att utvecklingen går långsamt så har ökat samarbete mellan den privata och offentliga sektorn visat sig vara effektivt. Exempelvis har FN-förbundet i Tanzania utbildat parlamentariker om Agenda 2030 samt organiserat workshops där har fått ställa krav på regeringen. FN-förbundet är även medlem i ’’Policy Forum’’, en plattform för att representera civilbefolkningen i Tanzania och göra deras röster hörda. Även sociala medier har underlättat kunskapsspridningen och framförallt ungdomar har blivit mer medvetna om hållbarhetsmålen. Det har lett till ett ökat engagemang bland unga och det finns många ungdomsorganisationer som är duktiga på att använda sociala medier för att väcka ett större intresse kring de globala målen bland andra ungdomar.

Goodluck tror att Tanzania har en lång väg att gå innan 2030. Samtidigt har aktörer i landet aldrig varit mer engagerade för att uppnå målen och bevisa att Tanzania är ett land som är redo att jobba för en hållbar utveckling. Efter mina fyra månader här har jag fått se en glimt av hur både civilsamhällesorganisationer och beslutsfattare arbetar för de globala målen. Jag tror att det ligger ett stort ansvar hos samtliga aktörer som arbetar för agendan att se till att inkludera mindre städer och landsbygden i beslutsfattande processer om landet ska kunna implementera målen på ett inkluderande sätt.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer