fbpx
Foto: UNsplash/Yiran Yang
28 december, 2022 / Blogg

Gott nytt 1998!

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många andra konflikter som förmörkats – eller åtminstone inte kommit närmare en lösning – under året. Mali, Centralafrikanska republiken, Syrien och så vidare. 

Det bär mig därför emot att säga ”gott nytt 2023!”. Det ringer falskt helt enkelt. Även om det är en stilla önskan så känns det som att tidsandan redan avgjort att det nya året också kommer att bli tungt och svårt. 

Låt mig i stället önska ett ”gott nytt 1998!”.  

Andra hälften av 1990-talet var en fantastisk tid för framsteg i fredsarbetet. Till exempel uttalade Internationella domstolen den 8 juli 1996 att det generellt sett är förbjudet att hota med kärnvapenkrig och att kärnvapenstaterna är skyldiga att slutföra förhandlingar om avskaffande av sina kärnvapenarsenaler.  

Året därpå kulminerade en folkrörelsekampanjs ansträngningar för att förbjuda personminor i en konvention mot dessa och ett Nobelpris till oss som kampanjade. 

1998 utmynnade en annan folkrörelsekampanj i att stadgarna för en permanent internationell krigsförbrytardomstol, International Criminal Court (ICC) kunde antas av diplomater vid en konferens i Rom den 17 juli. 

Inom loppet av lite styvt två år togs alltså avgörande steg för att vi skulle få en värld utan kärnvapen, utan personminor och utan krigsförbrytelser. En fantastisk tid! 

2022 lever vi i stället i en tid när Ryssland hotar med kärnvapenkrig, använder personminor och begår krigsförbrytelser i Ukraina. 

Problemet, som så ofta i FN:s värld, är att vi inte lyckats få alla stater att ansluta sig till – och strikt följa – avtal, normer och överenskommelser. Detta är förstås inte FN:s fel utan skulden måste läggas på de stater som envist sätter nationellt egenintresse framför multilateral nytta. 

Sakta men säkert kommer dock historien att visa vilka stater som agerat rättfärdigt och vilka som får stå med skammen. När vi nu går in i det nya året tycker jag därför att det finns skäl att göra det till jubileumsår för de goda krafterna och ett år då krigsförbrytare ställs till ansvar.  

Ett kvarts sekel har passerat sedan 1998. Den 17 juli firar Internationella brottmålsdomstolen (ICC) sin 25-årsdag. Den 9 december har också tre kvarts sekel passerat sedan folkmordskonventionen skrevs under 1948. Det tar tid, men vi fixar det här! ”Gott nytt 2023!”, trots allt. 

Jens Petersson 
Senior rådgivare i fredsfrågor 

PS. En nyårsgåva till arbetet mot personminor är aldrig fel! Skänk en gåva på www.fn.se/minor.    

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer