fbpx
Foto: UNsplash/Yiran Yang
28 december, 2022 / Blogg

Gott nytt 1998!

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många andra konflikter som förmörkats – eller åtminstone inte kommit närmare en lösning – under året. Mali, Centralafrikanska republiken, Syrien och så vidare. 

Det bär mig därför emot att säga ”gott nytt 2023!”. Det ringer falskt helt enkelt. Även om det är en stilla önskan så känns det som att tidsandan redan avgjort att det nya året också kommer att bli tungt och svårt. 

Låt mig i stället önska ett ”gott nytt 1998!”.  

Andra hälften av 1990-talet var en fantastisk tid för framsteg i fredsarbetet. Till exempel uttalade Internationella domstolen den 8 juli 1996 att det generellt sett är förbjudet att hota med kärnvapenkrig och att kärnvapenstaterna är skyldiga att slutföra förhandlingar om avskaffande av sina kärnvapenarsenaler.  

Året därpå kulminerade en folkrörelsekampanjs ansträngningar för att förbjuda personminor i en konvention mot dessa och ett Nobelpris till oss som kampanjade. 

1998 utmynnade en annan folkrörelsekampanj i att stadgarna för en permanent internationell krigsförbrytardomstol, International Criminal Court (ICC) kunde antas av diplomater vid en konferens i Rom den 17 juli. 

Inom loppet av lite styvt två år togs alltså avgörande steg för att vi skulle få en värld utan kärnvapen, utan personminor och utan krigsförbrytelser. En fantastisk tid! 

2022 lever vi i stället i en tid när Ryssland hotar med kärnvapenkrig, använder personminor och begår krigsförbrytelser i Ukraina. 

Problemet, som så ofta i FN:s värld, är att vi inte lyckats få alla stater att ansluta sig till – och strikt följa – avtal, normer och överenskommelser. Detta är förstås inte FN:s fel utan skulden måste läggas på de stater som envist sätter nationellt egenintresse framför multilateral nytta. 

Sakta men säkert kommer dock historien att visa vilka stater som agerat rättfärdigt och vilka som får stå med skammen. När vi nu går in i det nya året tycker jag därför att det finns skäl att göra det till jubileumsår för de goda krafterna och ett år då krigsförbrytare ställs till ansvar.  

Ett kvarts sekel har passerat sedan 1998. Den 17 juli firar Internationella brottmålsdomstolen (ICC) sin 25-årsdag. Den 9 december har också tre kvarts sekel passerat sedan folkmordskonventionen skrevs under 1948. Det tar tid, men vi fixar det här! ”Gott nytt 2023!”, trots allt. 

Jens Petersson 
Senior rådgivare i fredsfrågor 

PS. En nyårsgåva till arbetet mot personminor är aldrig fel! Skänk en gåva på www.fn.se/minor.    

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer