fbpx
Vår praktikant Linn representerar svenska FN-förbundet i Tanzania
10 oktober, 2019 / Blogg

Globala målen visar vägen för Tanzanias flickor

Den 11 oktober är det internationella flick-dagen. När jag skriver det här befinner jag mig i Tanzania, långt ifrån min hemstad Nyköping. Och jag tänker på hur det var att växa upp som flicka där.

Jag älskade att gå i skolan, svenska var mitt favoritämne. Jag tyckte mycket om att läsa och plöjde igenom Harry Potter-böcker om kvällarna. Från lågstadiet gick jag vidare till mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet och slutligen till universitetet. Genom min uppväxt har jag haft obehindrad tillgång till utbildning.

Under min praktik i Tanzania har jag fått veta att det i vissa delar av landet finns en tradition av att prioritera pojkars utbildning framför flickors. Det grundar sig bland annat i att föräldrar betraktar utbildning som en ekonomisk investering som de förväntar sig att få något tillbaka av. En pojkes utbildning gynnar familjen då han har ansvar för att försörja sina föräldrar när de blir äldre, medan en flickas utbildning gynnar den familj vars son hon gifter sig med. Flickor anses även göra stor nytta hemma då de förväntas hjälpa till med att sköta hushållet.

När jag gick på högstadiet besökte min klass en ungdomsmottagning och vi fick lära oss om preventivmedel och könssjukdomar. När jag var 16 år träffade jag min första pojkvän och gick till apoteket och hämtade ut p-piller. Jag erbjöds med andra ord både sexualundervisning och preventivmedel.

Det gör mig ledsen att läsa att antalet tonårsgraviditeter i Tanzania har ökat under senare år och begränsar därmed flickors tillgång till utbildning. I regionerna Katavi och Tabora i västra Tanzania blir över 40 procent av alla tonårsflickor gravida. Fattigdom och traditionella värderingar är två av flera faktorer som ligger bakom. Sedan 2016 är grundskolan i Tanzania avgiftsfri, men det skolmaterial som behövs för att gå i skolan behöver studenten själv införskaffa. När föräldrar inte har råd med, eller prioriterar bort, skolmaterial som exempelvis skoluniform och skolböcker försätts flickor i en sårbar position. Äldre män utnyttjar ofta denna utsatta situation genom löften om pengar och skolmaterial. Maktrelationen innebär i många fall att flickan blir gravid, då det är osannolikt att kondom eller annat preventivmedel används. En ond cirkel uppstår som innebär att flickan berövas sin utbildning.

En av tre flickor i Tanzania gifter sig innan sin 18-årsdag. Tanzanias lagstiftning tillåter en flicka att gifta sig vid 14 års ålder med föräldrarnas samtycke. Jag har fått berättat för mig att detta är ännu ett hinder för att få flickor att fullfölja sin utbildning. FN-förbundet i Tanzania har tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer i landet spelat en viktig roll i att uppmana regeringen att se över lagstiftningen.

Utbildning, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är viktiga globala frågor som är starkt kopplade till de globala målen – särskilt mål fem: Jämställdhet, och mål tre: Hälsa och Välbefinnande. FN-förbundet i Tanzania har en stark ambition att jobba mer med dessa mål i hopp om en framtid där alla flickor i Tanzania får växa upp med samma självklara rättigheter som jag hade. Med de globala målen som vägvisare för världens utveckling är jag optimistisk inför framtiden!

Linn Lövgren, Internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Vi erbjuder möjlighet till internationell praktik hos systerförbund i flera länder.

Läs mer >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer