29 oktober, 2018 / Blogg

Från trendig stad till fattig landsbygd

Nu har hälften av min tid i Georgien passerat. Jag har vant mig vid den avslappnade tidsuppfattningen, blivit stammis på ett bageri där jag köper khachapuri (ett slags bröd fyllt med ost och ägg) till lunch och reflekterar knappt längre över att jag måste spatsera rätt ut i den tunga biltrafiken när jag behöver korsa en väg. Den tunga trafiken och bristen på övergångsställen gör det rätt svårt att promenera mellan stadsdelarna. Luften är tung av föroreningar och Tbilisi är en av världens mest förorenade städer.

Kontrasterna mellan Tbilisi och den georgiska landsbygden är kolossala. Tbilisi beskrevs nyligen av tidningen Forbes som ”det nya Berlin”. Det är en modern och livfull stad som tydligt distanserat sig från sitt postsovjetiska förflutna och riktar blicken framåt. Hus som är hundratals år gamla står sida vid sida med helt nybyggda. Allt fler flyttar hit och det är en trendig stad som det händer mycket i.

Livet på den georgiska landsbygden ser helt annorlunda ut. Många av de reformer som har drivits igenom har ännu inte nått landsbygden. Hälften av befolkningen bor på landsbygden, ändå står de för enbart tio procent av Georgiens BNP. Kvinnor  på landsbygden samt småbönder är allra mest utsatta för fattigdom i Georgien. Många överlever genom traditionellt självhushållsjordbruk. Möjligheten att ta sig ur fattigdomen är liten, det är i Tbilisi som jobben och de flesta universiteten finns. På landsbygden är utbildningsnivån låg, liksom integrationen och den sociala rörligheten. Behovet av satsningar på utbildning, sjukvård och infrastruktur är stort.

Genom FN-förbundet i Georgiens projekt Fostering Inclusive Democracy (FID) kan unga ansöka om stipendier för att driva ett eget projekt om ett ämne de brinner för. En del väljer att driva sitt projekt på landsbygden. Där har tidigare projekt bland annat fokuserat på att uppmärksamma internflyktingars situation och främja deras integrering, våld och könsojämlikheter, utbildningsmöjligheter samt CV-skrivande, förbättring av bibliotek och miljöfrågor. FID är onekligen ett väldigt viktigt projekt som leder till konkreta förbättringar och förändringar. För Georgiens utveckling är det väldigt viktigt att dess demokrati blir mer utbredd och inkluderande. Just FID finansieras delvis av Svenska FN-förbundet, som på så sätt stöttar civil aktivism och inkluderande demokrati i Georgien.

Trots utmaningarna är jag väldigt tacksam att jag har fått komma hit  och har från dag ett känt mig otroligt välkomnad. Att söka FN-förbundets praktikplats är ett av de bästa besluten jag någonsin tagit. Har du chansen att söka praktik i Georgien – gör det!

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer