Adelaide och Linn utanför UNA Tanzanias kontor. Foto: Fredrika Sweno
13 september, 2019 / Blogg

Första veckan i mitt nya land

Karibu sana, varmt välkomna! Det var orden jag och min praktikantkollega Fredrika möttes av på flygplatsen i Dar es Salaam, Tanzania. Det kryllade av människor och hettan var minst sagt påtaglig. Framför oss låg ett ännu okänt äventyr!

Jag heter Linn och jag är en av de internationella praktikanterna hos FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) i höst. I ungefär en vecka har jag befunnit mig i storstaden Dar es Salaam som har en befolkning på strax över fem miljoner. Jag och Fredrika har trevande försökt att navigera oss fram i vår nya hemstad, vilket till stor del handlar om att lära känna och anpassa sig till en ny kultur. Hittills har vi fått uppleva att äta utan bestick, bytt ut tunnelbanan mot den trehjuliga taxin bajaj och lärt oss att säga tack, hur mår du och vi ses imorgon på swahili.

Redan från start har vi träffat fantastiska människor som har hjälpt oss att komma tillrätta och undvika onödiga kulturkrockar. En av dem är Adelaide Mkwawa, som också gör praktik hos UNA Tanzania. Adelaide är 22 år gammal och född och uppvuxen i Dar es Salaam. Hon studerar datavetenskap på distans via ett amerikanskt universitet.

UNA Tanzania arbetar omfattande med implementeringen av de globala målen med fokus på fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Adelaides favorit bland de 17 målen är mål nummer fyra: God utbildning för alla. “Jag vill att alla barn i Afrika ska ha tillgång till en jämlik utbildning av god kvalité till ett skäligt pris”, säger Adelaide. Hon tycker också att mål nummer 13, att bekämpa klimatförändringarna, är avgörande för Tanzanias ekonomiska utveckling eftersom landets ekonomi är väldigt beroende av jordbruk.

Vår nya vän Adelaide vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare. “Tänk dig, första afrikanska kvinnan att leda FN! Det är mitt mål”. Att få jobba med inspirerande personer som Adelaide i höst känns otroligt spännande. Jag ser fram emot att fördjupa mig i arbetet med de globala målen och att lära känna Tanzania!

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikprogram.

Läs mer >

Senaste nytt

Mitt nya land och en inspirerande kollega

21 februari, 2020 / Blogg

Vår praktikant Orfeas har landat i Tanzania och slängts direkt in i arbetet med de globala målen. En kollega som särskilt inspirerat är Godfrida som brinner för jämställdhet.

Läs mer

”Sverige kan spela viktig roll för samsyn i FN”

20 februari, 2020 / Världshorisont

Anna Karin Eneströms är Sveriges nya FN-ambassadör. Efter många års arbete med multilaterala frågor utsågs hon nyligen till chef för Sveriges ständiga representation i FN i New York.

Läs mer

Folkvalda besökte FN i Köpenhamn

14 februari, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet och riksdagens FN-nätverk besökte nyligen en rad organisationer i FN-staden i Köpenhamn.

Läs mer

Internationella praktikanter i Georgien och Tanzania i vår

12 februari, 2020 / Nyheter

Årets internationella praktikanter spenderar våren i Georgien och Tanzania. De ska bidra till våra systerorganisationers arbete för bland annat demokrati och de globala målen.

Läs mer

35 686 namn mot kärnvapen till Ann Linde

11 februari, 2020 / Pressmeddelanden

Fem organisationer överlämnar på tisdagen 35 686 namnunderskrifter till stöd för FN-avtalet mot kärnvapen till utrikesminister Ann Linde. Överlämnandet sker vid ett möte på UD i Stockholm.

Läs mer

Könsstympning minskar i Afar

06 februari, 2020 / Nyheter

I Afarregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas eller gifts bort tidigt blir vilda. Att lokala ledare börjat ta avstånd från de grymma traditionerna har gjort att könsstympning och barnäktenskap nu minskar.

Läs mer

Just du kan vara en livlina

06 februari, 2020 / Blogg

Den 6 februari är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Vår ordförande Annelie Börjesson reflekterar över grymma traditioner som drabbar flickor.

Läs mer

Trump öppnar för att använda personminor

05 februari, 2020 / Nyheter

Nyligen meddelade president Donald Trump att han öppnar för att USA:s krigsmakt ska kunna använda personminor. Detta är ett bakslag för den positiva utvecklingen för ett totalförbud av personminor. Igår

Läs mer

”Hur staten hanterat samer är fruktansvärt dåligt”

05 februari, 2020 / Världshorisont

Den 6 februari är det samernas nationaldag. Sverige har länge fått kritik för att samernas rättigheter som urfolk inte respekteras fullt ut. Marie Persson Njajta är sydsame och har engagerat sig för samernas rättigheter sedan barnsben.

Läs mer