Adelaide och Linn utanför UNA Tanzanias kontor. Foto: Fredrika Sweno
13 september, 2019 / Blogg

Första veckan i mitt nya land

Karibu sana, varmt välkomna! Det var orden jag och min praktikantkollega Fredrika möttes av på flygplatsen i Dar es Salaam, Tanzania. Det kryllade av människor och hettan var minst sagt påtaglig. Framför oss låg ett ännu okänt äventyr!

Jag heter Linn och jag är en av de internationella praktikanterna hos FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) i höst. I ungefär en vecka har jag befunnit mig i storstaden Dar es Salaam som har en befolkning på strax över fem miljoner. Jag och Fredrika har trevande försökt att navigera oss fram i vår nya hemstad, vilket till stor del handlar om att lära känna och anpassa sig till en ny kultur. Hittills har vi fått uppleva att äta utan bestick, bytt ut tunnelbanan mot den trehjuliga taxin bajaj och lärt oss att säga tack, hur mår du och vi ses imorgon på swahili.

Redan från start har vi träffat fantastiska människor som har hjälpt oss att komma tillrätta och undvika onödiga kulturkrockar. En av dem är Adelaide Mkwawa, som också gör praktik hos UNA Tanzania. Adelaide är 22 år gammal och född och uppvuxen i Dar es Salaam. Hon studerar datavetenskap på distans via ett amerikanskt universitet.

UNA Tanzania arbetar omfattande med implementeringen av de globala målen med fokus på fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Adelaides favorit bland de 17 målen är mål nummer fyra: God utbildning för alla. “Jag vill att alla barn i Afrika ska ha tillgång till en jämlik utbildning av god kvalité till ett skäligt pris”, säger Adelaide. Hon tycker också att mål nummer 13, att bekämpa klimatförändringarna, är avgörande för Tanzanias ekonomiska utveckling eftersom landets ekonomi är väldigt beroende av jordbruk.

Vår nya vän Adelaide vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare. “Tänk dig, första afrikanska kvinnan att leda FN! Det är mitt mål”. Att få jobba med inspirerande personer som Adelaide i höst känns otroligt spännande. Jag ser fram emot att fördjupa mig i arbetet med de globala målen och att lära känna Tanzania!

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikprogram.

Läs mer >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer