fbpx
Adelaide och Linn utanför UNA Tanzanias kontor. Foto: Fredrika Sweno
13 september, 2019 / Blogg

Första veckan i mitt nya land

Karibu sana, varmt välkomna! Det var orden jag och min praktikantkollega Fredrika möttes av på flygplatsen i Dar es Salaam, Tanzania. Det kryllade av människor och hettan var minst sagt påtaglig. Framför oss låg ett ännu okänt äventyr!

Jag heter Linn och jag är en av de internationella praktikanterna hos FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) i höst. I ungefär en vecka har jag befunnit mig i storstaden Dar es Salaam som har en befolkning på strax över fem miljoner. Jag och Fredrika har trevande försökt att navigera oss fram i vår nya hemstad, vilket till stor del handlar om att lära känna och anpassa sig till en ny kultur. Hittills har vi fått uppleva att äta utan bestick, bytt ut tunnelbanan mot den trehjuliga taxin bajaj och lärt oss att säga tack, hur mår du och vi ses imorgon på swahili.

Redan från start har vi träffat fantastiska människor som har hjälpt oss att komma tillrätta och undvika onödiga kulturkrockar. En av dem är Adelaide Mkwawa, som också gör praktik hos UNA Tanzania. Adelaide är 22 år gammal och född och uppvuxen i Dar es Salaam. Hon studerar datavetenskap på distans via ett amerikanskt universitet.

UNA Tanzania arbetar omfattande med implementeringen av de globala målen med fokus på fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Adelaides favorit bland de 17 målen är mål nummer fyra: God utbildning för alla. “Jag vill att alla barn i Afrika ska ha tillgång till en jämlik utbildning av god kvalité till ett skäligt pris”, säger Adelaide. Hon tycker också att mål nummer 13, att bekämpa klimatförändringarna, är avgörande för Tanzanias ekonomiska utveckling eftersom landets ekonomi är väldigt beroende av jordbruk.

Vår nya vän Adelaide vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare. “Tänk dig, första afrikanska kvinnan att leda FN! Det är mitt mål”. Att få jobba med inspirerande personer som Adelaide i höst känns otroligt spännande. Jag ser fram emot att fördjupa mig i arbetet med de globala målen och att lära känna Tanzania!

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikprogram.

Läs mer >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer