Adelaide och Linn utanför UNA Tanzanias kontor. Foto: Fredrika Sweno
13 september, 2019 / Blogg

Första veckan i mitt nya land

Karibu sana, varmt välkomna! Det var orden jag och min praktikantkollega Fredrika möttes av på flygplatsen i Dar es Salaam, Tanzania. Det kryllade av människor och hettan var minst sagt påtaglig. Framför oss låg ett ännu okänt äventyr!

Jag heter Linn och jag är en av de internationella praktikanterna hos FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) i höst. I ungefär en vecka har jag befunnit mig i storstaden Dar es Salaam som har en befolkning på strax över fem miljoner. Jag och Fredrika har trevande försökt att navigera oss fram i vår nya hemstad, vilket till stor del handlar om att lära känna och anpassa sig till en ny kultur. Hittills har vi fått uppleva att äta utan bestick, bytt ut tunnelbanan mot den trehjuliga taxin bajaj och lärt oss att säga tack, hur mår du och vi ses imorgon på swahili.

Redan från start har vi träffat fantastiska människor som har hjälpt oss att komma tillrätta och undvika onödiga kulturkrockar. En av dem är Adelaide Mkwawa, som också gör praktik hos UNA Tanzania. Adelaide är 22 år gammal och född och uppvuxen i Dar es Salaam. Hon studerar datavetenskap på distans via ett amerikanskt universitet.

UNA Tanzania arbetar omfattande med implementeringen av de globala målen med fokus på fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Adelaides favorit bland de 17 målen är mål nummer fyra: God utbildning för alla. “Jag vill att alla barn i Afrika ska ha tillgång till en jämlik utbildning av god kvalité till ett skäligt pris”, säger Adelaide. Hon tycker också att mål nummer 13, att bekämpa klimatförändringarna, är avgörande för Tanzanias ekonomiska utveckling eftersom landets ekonomi är väldigt beroende av jordbruk.

Vår nya vän Adelaide vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare. “Tänk dig, första afrikanska kvinnan att leda FN! Det är mitt mål”. Att få jobba med inspirerande personer som Adelaide i höst känns otroligt spännande. Jag ser fram emot att fördjupa mig i arbetet med de globala målen och att lära känna Tanzania!

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikprogram.

Läs mer >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer