fbpx
Adelaide och Linn utanför UNA Tanzanias kontor. Foto: Fredrika Sweno
13 september, 2019 / Blogg

Första veckan i mitt nya land

Karibu sana, varmt välkomna! Det var orden jag och min praktikantkollega Fredrika möttes av på flygplatsen i Dar es Salaam, Tanzania. Det kryllade av människor och hettan var minst sagt påtaglig. Framför oss låg ett ännu okänt äventyr!

Jag heter Linn och jag är en av de internationella praktikanterna hos FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) i höst. I ungefär en vecka har jag befunnit mig i storstaden Dar es Salaam som har en befolkning på strax över fem miljoner. Jag och Fredrika har trevande försökt att navigera oss fram i vår nya hemstad, vilket till stor del handlar om att lära känna och anpassa sig till en ny kultur. Hittills har vi fått uppleva att äta utan bestick, bytt ut tunnelbanan mot den trehjuliga taxin bajaj och lärt oss att säga tack, hur mår du och vi ses imorgon på swahili.

Redan från start har vi träffat fantastiska människor som har hjälpt oss att komma tillrätta och undvika onödiga kulturkrockar. En av dem är Adelaide Mkwawa, som också gör praktik hos UNA Tanzania. Adelaide är 22 år gammal och född och uppvuxen i Dar es Salaam. Hon studerar datavetenskap på distans via ett amerikanskt universitet.

UNA Tanzania arbetar omfattande med implementeringen av de globala målen med fokus på fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Adelaides favorit bland de 17 målen är mål nummer fyra: God utbildning för alla. “Jag vill att alla barn i Afrika ska ha tillgång till en jämlik utbildning av god kvalité till ett skäligt pris”, säger Adelaide. Hon tycker också att mål nummer 13, att bekämpa klimatförändringarna, är avgörande för Tanzanias ekonomiska utveckling eftersom landets ekonomi är väldigt beroende av jordbruk.

Vår nya vän Adelaide vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare. “Tänk dig, första afrikanska kvinnan att leda FN! Det är mitt mål”. Att få jobba med inspirerande personer som Adelaide i höst känns otroligt spännande. Jag ser fram emot att fördjupa mig i arbetet med de globala målen och att lära känna Tanzania!

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Läs mer om vårt internationella praktikprogram.

Läs mer >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer