fbpx
Vår praktikant Orfeas i intervju med Imani Habitu på Policy Forum i Tanzania. Foto: Adelaide Mkwawa
15 maj, 2020 / Blogg

Fokus på familjeplanering undermineras av coronapandemin

Det är ingen nyhet att de senaste månaderna har inneburit en digital omställning för att vi ska kunna fortsätta arbeta under den pågående coronapandemin. Det har även inkluderat mig, som numera fortsätter min fältpraktik på distans från min hemort i vårvädrets Sverige, istället för i tropiska Tanzania. Sedan coronapandemin bröt ut har jag funderat över hur familjer hanterar krisen och hur pandemin påverkar dem. Innan jag återvände till Sverige träffade jag familjen Mkwawa, som består av fyra generationer kvinnor och som jag lärde känna när jag bodde i Tanzania. De berättade för mig varför familjen är så viktig för dem, framförallt i tider som präglas av ovisshet och orolighet.

Adelaide Mkwawa är 23 år gammal och den näst yngsta generationen av kvinnorna i familjen Mkwawa. ”Det är familjerna och specifikt föräldrarna som får bemöta och hantera kriser i form av att skydda sina familjemedlemmar från skada, ta hand om skolbarnen och samtidigt fortsätta sina arbetsuppgifter”, berättade Adelaide för mig när hon satt med sin familj hemma vid matbordet.

Jag tänker på familjen Mkwawa när jag idag tillsammans med Svenska och Tanzaniska FN-förbunden uppmärksammar att det är FN:s internationella familjedag. En dag som firas för att vi sedan 52 år tillbaka fick familjeplanering som en mänsklig rättighet. Under den internationella konferensen i Kairo år 1994 fastslogs att alla par och individer har en grundläggande rättighet att fritt bestämma hur många barn de vill ha vid vilken tidpunkt, och att de har rätt till information, utbildning och möjligheten att familjeplanera.

Men hur ser det ut i Tanzania och hur påverkar coronapandemin familjeplanering och kvinnors rätt att välja att bli föräldrar?

Innan min hemresa hann jag även prata med Imani Habitu på Policy Forum i Tanzania. Hon jobbar som Gender Focal Point och är själv mamma. Av nyfikenhet ringde jag henne från Sverige för att ställa några extra frågor om hennes syn på hur coronapandemin påverkat familjer i Tanzania. Hon berättar att coronaviruset har på olika sätt påverkat oss alla, men framförallt kvinnor och barn. ”Precis som i många andra länder så slår pandemin hårdast mot hälsosektorn vilket i sin tur påverkar familjeplanering”, säger Imani Habitu.

Hon fortsätter berätta att det finns exempel på kvinnor som avstår från att besöka hälsovårdsanläggningar på grund av rädsla för exponering av coronaviruset, vilket går även att läsa i en rapport av UNFPA. ”Behandling av personer som fått viruset har dessutom fått fokus och resurser från mödraklinikerna, vilket riskerar att underminera kvinnors möjlighet att få hjälp under födseln eller avbryta en graviditet”, avslutar Imani.

Efter intervjun kunde jag inte låta bli att tänka på Adelaides tidigare ord om hur viktig hennes familj är för henne. Det fick mig att tänka på hur viktig min egen familj också är för mig. Det jag har kommit till insikt om är att oavsett kultur och plats så har familjen en otroligt viktig social funktion i samhället. Det är oftast familjens betydelse som återspeglas i den nationella offentliga politiken, som barnbidrag och föräldraledighet, i syfte att förbättra levnadsstandarden för framtida generationer. Familjer och den nationella politiken spelar därför en viktig roll i nationella ansträngningar för att uppnå målen för hållbar utveckling.

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer