fbpx
Koll & kommentar
4 april, 2022 / Blogg

FN:s dag mot minor

I år är det 30 år sedan folkrörelser världen över började uppmärksamma de fruktansvärda konsekvenserna av bruket av personminor i krig och konflikter världen över. ICBL, International Campaign to Ban Landmines, såg världens ljus 1992. Svenska FN-förbundet är den svenska organisation som för närvarande är mest aktiv i kampanjen.

På måndag, 4 april, uppmärksammar såväl ICBL som FN ”Mine Action Day”, FN:s årliga dag mot personminor. I år blir det ett firande mot en dyster fond sedan ICBL-medlemmen Human Rights Watch kunnat rapportera om ryskt bruk av såväl personminor som klustervapen i krigets Ukraina.

ICBL fick Nobels fredspris 1997 sedan kampanjen drivit fram tillkomsten av det avtal som kallas Ottawa-avtalet, Mine Ban Treaty, ett avtal som förbjuder tillverkning, användning, export och lagring av personminor. 

164 stater är parter till förbudet mot personminor. 33 medlemmar i FN står fortfarande utanför det. Dit hör bland annat Ryssland, Kina och USA. USA har dock på eget initiativ haft nationella begränsningar mot bruket av personminor. Men under Donald Trump ändrades detta och den amerikanska försvarsmakten fick åter använda personminor i internationella insatser. 

Detta kändes som ett stort bakslag då vi snarare hoppades att USA skulle ta nya steg in i avtalet i stället för att röra sig bort från det. Vi i Svenska FN-förbundet valde att samla in namn mot Donald Trump och till sist fick USA:s ambassad ta emot 4 618 svenskars protest mot detta. Sedan trodde vi det skulle lösa sig när Biden blev president, men än så länge är det Trumps dummare linje som gäller.

Med det nya ryska bruket av personminor i Ukraina vore det än mer angeläget att alla världens andra länder visade en än starkare moralisk överlägsenhet. Jag hoppas och tror att Bidenadministrationen inser detta och att ett nytt amerikanskt närmande till Ottawakonventionen vankas inom kort.

När vi själva på måndag uppmärksammar Mine Action Day med ett webbinarium så gästas det också av en representant för den amerikanska grenen av ICBL. Samt också den norska, som röjer minor i bl a Kambodja. Även svenska Utrikesdepartementet och Sida deltar i kvällseventet. Kanske också du? Webbinariet är gratis men föranmälan krävs och görs här.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer