4 april, 2022 / Blogg

FN:s dag mot minor

I år är det 30 år sedan folkrörelser världen över började uppmärksamma de fruktansvärda konsekvenserna av bruket av personminor i krig och konflikter världen över. ICBL, International Campaign to Ban Landmines, såg världens ljus 1992. Svenska FN-förbundet är den svenska organisation som för närvarande är mest aktiv i kampanjen.

På måndag, 4 april, uppmärksammar såväl ICBL som FN ”Mine Action Day”, FN:s årliga dag mot personminor. I år blir det ett firande mot en dyster fond sedan ICBL-medlemmen Human Rights Watch kunnat rapportera om ryskt bruk av såväl personminor som klustervapen i krigets Ukraina.

ICBL fick Nobels fredspris 1997 sedan kampanjen drivit fram tillkomsten av det avtal som kallas Ottawa-avtalet, Mine Ban Treaty, ett avtal som förbjuder tillverkning, användning, export och lagring av personminor. 

164 stater är parter till förbudet mot personminor. 33 medlemmar i FN står fortfarande utanför det. Dit hör bland annat Ryssland, Kina och USA. USA har dock på eget initiativ haft nationella begränsningar mot bruket av personminor. Men under Donald Trump ändrades detta och den amerikanska försvarsmakten fick åter använda personminor i internationella insatser. 

Detta kändes som ett stort bakslag då vi snarare hoppades att USA skulle ta nya steg in i avtalet i stället för att röra sig bort från det. Vi i Svenska FN-förbundet valde att samla in namn mot Donald Trump och till sist fick USA:s ambassad ta emot 4 618 svenskars protest mot detta. Sedan trodde vi det skulle lösa sig när Biden blev president, men än så länge är det Trumps dummare linje som gäller.

Med det nya ryska bruket av personminor i Ukraina vore det än mer angeläget att alla världens andra länder visade en än starkare moralisk överlägsenhet. Jag hoppas och tror att Bidenadministrationen inser detta och att ett nytt amerikanskt närmande till Ottawakonventionen vankas inom kort.

När vi själva på måndag uppmärksammar Mine Action Day med ett webbinarium så gästas det också av en representant för den amerikanska grenen av ICBL. Samt också den norska, som röjer minor i bl a Kambodja. Även svenska Utrikesdepartementet och Sida deltar i kvällseventet. Kanske också du? Webbinariet är gratis men föranmälan krävs och görs här.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer