fbpx
4 april, 2022 / Blogg

FN:s dag mot minor

I år är det 30 år sedan folkrörelser världen över började uppmärksamma de fruktansvärda konsekvenserna av bruket av personminor i krig och konflikter världen över. ICBL, International Campaign to Ban Landmines, såg världens ljus 1992. Svenska FN-förbundet är den svenska organisation som för närvarande är mest aktiv i kampanjen.

På måndag, 4 april, uppmärksammar såväl ICBL som FN ”Mine Action Day”, FN:s årliga dag mot personminor. I år blir det ett firande mot en dyster fond sedan ICBL-medlemmen Human Rights Watch kunnat rapportera om ryskt bruk av såväl personminor som klustervapen i krigets Ukraina.

ICBL fick Nobels fredspris 1997 sedan kampanjen drivit fram tillkomsten av det avtal som kallas Ottawa-avtalet, Mine Ban Treaty, ett avtal som förbjuder tillverkning, användning, export och lagring av personminor. 

164 stater är parter till förbudet mot personminor. 33 medlemmar i FN står fortfarande utanför det. Dit hör bland annat Ryssland, Kina och USA. USA har dock på eget initiativ haft nationella begränsningar mot bruket av personminor. Men under Donald Trump ändrades detta och den amerikanska försvarsmakten fick åter använda personminor i internationella insatser. 

Detta kändes som ett stort bakslag då vi snarare hoppades att USA skulle ta nya steg in i avtalet i stället för att röra sig bort från det. Vi i Svenska FN-förbundet valde att samla in namn mot Donald Trump och till sist fick USA:s ambassad ta emot 4 618 svenskars protest mot detta. Sedan trodde vi det skulle lösa sig när Biden blev president, men än så länge är det Trumps dummare linje som gäller.

Med det nya ryska bruket av personminor i Ukraina vore det än mer angeläget att alla världens andra länder visade en än starkare moralisk överlägsenhet. Jag hoppas och tror att Bidenadministrationen inser detta och att ett nytt amerikanskt närmande till Ottawakonventionen vankas inom kort.

När vi själva på måndag uppmärksammar Mine Action Day med ett webbinarium så gästas det också av en representant för den amerikanska grenen av ICBL. Samt också den norska, som röjer minor i bl a Kambodja. Även svenska Utrikesdepartementet och Sida deltar i kvällseventet. Kanske också du? Webbinariet är gratis men föranmälan krävs och görs här.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer