fbpx
4 april, 2022 / Blogg

FN:s dag mot minor

I år är det 30 år sedan folkrörelser världen över började uppmärksamma de fruktansvärda konsekvenserna av bruket av personminor i krig och konflikter världen över. ICBL, International Campaign to Ban Landmines, såg världens ljus 1992. Svenska FN-förbundet är den svenska organisation som för närvarande är mest aktiv i kampanjen.

På måndag, 4 april, uppmärksammar såväl ICBL som FN ”Mine Action Day”, FN:s årliga dag mot personminor. I år blir det ett firande mot en dyster fond sedan ICBL-medlemmen Human Rights Watch kunnat rapportera om ryskt bruk av såväl personminor som klustervapen i krigets Ukraina.

ICBL fick Nobels fredspris 1997 sedan kampanjen drivit fram tillkomsten av det avtal som kallas Ottawa-avtalet, Mine Ban Treaty, ett avtal som förbjuder tillverkning, användning, export och lagring av personminor. 

164 stater är parter till förbudet mot personminor. 33 medlemmar i FN står fortfarande utanför det. Dit hör bland annat Ryssland, Kina och USA. USA har dock på eget initiativ haft nationella begränsningar mot bruket av personminor. Men under Donald Trump ändrades detta och den amerikanska försvarsmakten fick åter använda personminor i internationella insatser. 

Detta kändes som ett stort bakslag då vi snarare hoppades att USA skulle ta nya steg in i avtalet i stället för att röra sig bort från det. Vi i Svenska FN-förbundet valde att samla in namn mot Donald Trump och till sist fick USA:s ambassad ta emot 4 618 svenskars protest mot detta. Sedan trodde vi det skulle lösa sig när Biden blev president, men än så länge är det Trumps dummare linje som gäller.

Med det nya ryska bruket av personminor i Ukraina vore det än mer angeläget att alla världens andra länder visade en än starkare moralisk överlägsenhet. Jag hoppas och tror att Bidenadministrationen inser detta och att ett nytt amerikanskt närmande till Ottawakonventionen vankas inom kort.

När vi själva på måndag uppmärksammar Mine Action Day med ett webbinarium så gästas det också av en representant för den amerikanska grenen av ICBL. Samt också den norska, som röjer minor i bl a Kambodja. Även svenska Utrikesdepartementet och Sida deltar i kvällseventet. Kanske också du? Webbinariet är gratis men föranmälan krävs och görs här.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer