4 april, 2022 / Blogg

FN:s dag mot minor

I år är det 30 år sedan folkrörelser världen över började uppmärksamma de fruktansvärda konsekvenserna av bruket av personminor i krig och konflikter världen över. ICBL, International Campaign to Ban Landmines, såg världens ljus 1992. Svenska FN-förbundet är den svenska organisation som för närvarande är mest aktiv i kampanjen.

På måndag, 4 april, uppmärksammar såväl ICBL som FN ”Mine Action Day”, FN:s årliga dag mot personminor. I år blir det ett firande mot en dyster fond sedan ICBL-medlemmen Human Rights Watch kunnat rapportera om ryskt bruk av såväl personminor som klustervapen i krigets Ukraina.

ICBL fick Nobels fredspris 1997 sedan kampanjen drivit fram tillkomsten av det avtal som kallas Ottawa-avtalet, Mine Ban Treaty, ett avtal som förbjuder tillverkning, användning, export och lagring av personminor. 

164 stater är parter till förbudet mot personminor. 33 medlemmar i FN står fortfarande utanför det. Dit hör bland annat Ryssland, Kina och USA. USA har dock på eget initiativ haft nationella begränsningar mot bruket av personminor. Men under Donald Trump ändrades detta och den amerikanska försvarsmakten fick åter använda personminor i internationella insatser. 

Detta kändes som ett stort bakslag då vi snarare hoppades att USA skulle ta nya steg in i avtalet i stället för att röra sig bort från det. Vi i Svenska FN-förbundet valde att samla in namn mot Donald Trump och till sist fick USA:s ambassad ta emot 4 618 svenskars protest mot detta. Sedan trodde vi det skulle lösa sig när Biden blev president, men än så länge är det Trumps dummare linje som gäller.

Med det nya ryska bruket av personminor i Ukraina vore det än mer angeläget att alla världens andra länder visade en än starkare moralisk överlägsenhet. Jag hoppas och tror att Bidenadministrationen inser detta och att ett nytt amerikanskt närmande till Ottawakonventionen vankas inom kort.

När vi själva på måndag uppmärksammar Mine Action Day med ett webbinarium så gästas det också av en representant för den amerikanska grenen av ICBL. Samt också den norska, som röjer minor i bl a Kambodja. Även svenska Utrikesdepartementet och Sida deltar i kvällseventet. Kanske också du? Webbinariet är gratis men föranmälan krävs och görs här.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer