fbpx
20 september, 2017 / Blogg

FN-förbundet i Armenien arbetar med jämställdhet och fredliga samhällen

Tre veckor har gått sedan jag anlände till Armeniens huvudstad Jerevan och intrycken av landet fortsätter att flöda. En av mina nya vänner, Arman, hintade tidigt om att min första ”kulturchock” skulle bli armeniernas gästvänlighet. Mycket riktigt kan jag konstatera att den öppenhet och värme jag möts av är av sällan skådat slag. Under mina introduktionsveckor som praktikant har jag hunnit bekanta mig med armeniska FN-förbundets (AUNA) arbete. Mål 5 och mål 16 i Agenda 2030, dvs. jämställdhet respektive fredliga och inkluderande samhällen, hör till Armeniens mest angelägna mål ur utvecklingssynpunkt. I egenskap av att vara en postsovjetisk republik präglas landet av en del typiska utvecklingshinder. Ojämlikheterna i landet är stora och många viktiga institutioner behöver fortfarande komma på plats. AUNA fokuserar på att stärka ungdomars deltagande och engagemang i civilsamhället genom att diskutera och utbilda i dessa frågor.

I Jerevan bedriver AUNA:s ungdomssektion utbildning och informationsarbete genom workshops och seminarier i frågor kring jämställdhet. Ute i landet stöttar AUNA civila aktionsgrupper genom att hjälpa till med planering och genomförande av projekt som faller inom ramen för mål 5 och 16. Sedan jag kom till Jerevan har jag bland annat hållit en presentation för ungdomssektionen där vi pratade om hur målen överlappar med Svenska FN-förbundet och Sveriges vision när det gäller bistånd och institutionsbyggande.

Förra veckan besökte vi UNHCR i Armenien för att prata om ett kommande integrationsprojekt för syriska armenier som kommit hit på grund av kriget. Under mötet berättade UNHCR:s External Relations Associate, Anahit Hayrapetyan, om de utmaningar nyanlända armenier möter. Trots att UNHCR och AUNA:s arbete skiljer sig åt arbetar de tillsamnans i Armenien för att fylla den kunskapslucka som finns om rättigheter och skyldigheter. UNHCR utbildar, medan AUNA inspirerar ungdomar att bli ”change makers” i samhället. Vid besöket beslutades det om att samarbete i ett framtida projekt som jag i denna skrivande stund arbetar med ett utkast på. Mina upplevelser såhär långt är fantastiska och jag ser fram emot att arbeta mer med unga för institutionell förändring.

 

Jack Thornberg
Internationell praktikant i Armenien

Foto: Armine Podosyan.

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer