fbpx
9 augusti, 2019 / Blogg

FN-dagen för urfolk: Tusentals språk hotas

Runt om i världen finns uppskattningsvis 370 miljoner människor som tillhör ett urfolk. Dessa människor, som är spridda över 90 länder, uppmärksammar vi i dag. Den 9 augusti 1982 höll FN:s arbetsgrupp för urfolk sitt första möte i Genève. Dagen firas sedan dess som internationella dagen för världens urfolk.

Världens urfolk talar mer än hälften av världens uppskattningsvis 7 000 språk. En stor majoritet av dessa språk riskerar att försvinna. FN beräknar att ett urfolksspråk försvinner varannan vecka vilket hotar kultur och kunskap. Därför är det viktigt att bevara, vitalisera och främja dessa språk både nationellt och internationellt.

I Sverige erkändes samiskan år 2000 som ett av fem nationella minoritetsspråk. Samiskan, som har getts särskild ställning, är uppdelad på tre huvudsakliga språkområden: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Dessa språkområden är i sin tur uppdelade på ytterligare språk. Samiskan var länge undanträngd och först 1962 blev det möjligt att två timmar i veckan läsa samiska som modersmål i skolan. I dag talar uppskattningsvis 20 000 av de cirka 80 000 samer som lever i hela Sápmi något av de samiska språken.

Som en del av sitt arbete med mänskliga rättigheter verkar Svenska FN-förbundet för att samerna ska få sina rättigheter erkända och tillgodosedda. Förra året granskades Sverige och samernas situation i FN:s rasdiskrimineringskommitté i Genève. Frågan återkommer när FN:s råd för mänskliga rättigheter under hösten och våren granskar den allmänna situationen för mänskliga rättigheter i Sverige.

Årets dag för världens urbefolkningar handlar om just urfolkens språk. I FN-högkvarteret i New York uppmärksammas frågan under hela fredagen. Programmet kan följas på webben från kl 16.00 svensk tid. Mer finns att läsa på FN:s webbplats. Läs gärna också dagens budskap från FN-chefen António Guterres.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Foto: Marie Enoksson, Sametinget

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer