fbpx
20 september, 2018 / Blogg

Ett halvår efter revolutionen, vad händer nu?

Nu har det gått ungefär två veckor sedan jag landade i Armeniens huvudstad Jerevan. Under hösten praktiserar jag på Armeniska FN-förbundet (AUNA) vilket jag sett jättemycket fram emot!

Välkomnandet har varit så varmt och jag känner att jag kommer att trivas här. För att ge en bild av hur min vardag ser ut ber jag er att föreställa er vägar kantade av små dryckesfontäner med kallt och friskt vatten, frukt som getts en intensiv smak av den armeniska solen och trafik där det inte finns någon återhållsamhet på tutandet.

Armeniska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och ungdomars deltagande i beslutsfattande processer. Viktiga frågor som känns mer relevanta nu än någonsin då detta år har varit väldigt speciellt för Armenien.

I slutet av april samlades tusentals demonstranter i centrala delarna av Jerevan för att visa sitt missnöje med den politiska situationen. Denna fredliga proteströrelse, som kom att kallas Sammetsrevolutionen, ledde till ett maktskifte i Armenien.

Att vara här under en tid som denna får mig att reflektera över hur det faktiskt kan se ut när ett land påbörjar en demokratiseringsprocess. Det snackas mycket politik på kontoret och på gatorna. Vibbarna känns mycket hoppfulla men samtidigt gör det komplexa geopolitiska läget att det finns en osäkerhet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen nu när det riktiga arbetet är igång!

Kontoret för FN-förbundet ligger i centrala delarna av Jerevan och sorlet från stadens liv är ständigt närvarande. Under de veckor jag varit hos AUNA har jag varit med och planerat och genomfört en utbildning för ungdomar från olika regioner i Armenien. Under utbildningen fick ungdomarna, som arbetar i grupper kallade Civil Action Groups, verktyg och vägledning för att kunna förbättra projekt som de startat. Deras projekt har startats utifrån vad de själva anser att de behöver i sina lokalsamhällen. Det har varit allt ifrån att samla in skräp för återvinning till att starta förskolor för barnen. De berättade även att de har gått till sina lokala politiker för att kräva rättigheter för sig själva och sitt samhälle.

Under min tid här kommer jag tillsammans med AUNA besöka ungdomarna i de olika regionerna, fira Jerevans 2800-årsdag och mycket, mycket mer.
Spännande? Ja! Följ min resa här på bloggen, vi ses!

Nairi Moosakhanian 
Internationell praktikant i Armenien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer