fbpx
Koll & kommentar
31 januari, 2018 / Blogg

Ett föredöme för Sverige

När det gäller mänskliga rättigheter ligger Norge steget före Sverige. Den norska regeringen har ratificerat ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter och stortinget har etablerat en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter som får högsta betyg av FN. För att få en närmare bild av de norska framgångarna besökte vi förra veckan vår systerorganisation i Norge. Vi träffade även MR-experten Petter Wille som efter karriär i norska UD nu är chef för den norska MR-institutionen.

Tidigare var den norska MR-institutionen knuten till Utbildningsdepartementet men den placerades efter rekommendationer från FN raskt under stortinget och inrättades som en helt egen myndighet med brett MR-mandat, stöd i lag, samarbete med civilsamhället och finansiering med statliga medel – helt enligt FN:s Parisprinciper från 1993.

Från FN-förbundets sida har vi under flera år förordat en svensk modell där en fristående MR-institution inrättas under riksdagen, precis som i Norge. När nu frågan skyfflats mellan regering och riksdag och tillbaka skulle en annan intressant lösning kunna vara att titta på de tyska och danska modellerna. Där har frågan om oberoendet hanterats genom inrättandet av en styrelse med samhällsaktörer som arbetar med mänskliga rättigheter. Hur det kan göras i Sverige förklarade vi tillsammans med andra organisationer i en artikel i Svenska Dagbladet nyligen.

Det är hög tid för Sverige att lägga in en högre växel om vi vill tillhöra de länder som likt Norge sätter mänskliga rättigheter högt på dagordningen.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer