Världens blickar riktas mot Burma eller, som det officiellt heter, Myanmar. Situationen för den muslimska minoriteten rohingya är förfärlig. Människorättsorganisationer och FN säger att en halv miljon människor har drivits på flykt. Många har tagit sig till grannlandet Bangladesh och det talas om systematisk etnisk resning. Militären i Myanmar har förvägrat rohingyer medborgarskap och medborgerliga rättigheter.
Myanmars mest kända representant är Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi som tidigare under många år hölls fången i sitt eget hus av militären. Hon har inte heller visat större engagemang för rohingyer. Man kan förvänta sig mer av den tidigare fredspristagaren.
Starka ord och fördömanden av FN:s generalsekreterare och MR-kommissarien är välkomna. Kravet som Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog framförde i säkerhetsrådet att den humanitära hjälpen måste nå de utsatta områdena måste hörsammas av regimen i den nya huvudstaden Naypyidaw. Att regimen inte släpper in internationella observatörer och humanitär hjälp bekräftar bilden av att militären inte skyddar sin befolkning som man påstår utan i stället ägnar sig åt grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Den etniska resningen måste upphöra.
Aleksander Gabelic
Ordförande
30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer