Världens blickar riktas mot Burma eller, som det officiellt heter, Myanmar. Situationen för den muslimska minoriteten rohingya är förfärlig. Människorättsorganisationer och FN säger att en halv miljon människor har drivits på flykt. Många har tagit sig till grannlandet Bangladesh och det talas om systematisk etnisk resning. Militären i Myanmar har förvägrat rohingyer medborgarskap och medborgerliga rättigheter.
Myanmars mest kända representant är Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi som tidigare under många år hölls fången i sitt eget hus av militären. Hon har inte heller visat större engagemang för rohingyer. Man kan förvänta sig mer av den tidigare fredspristagaren.
Starka ord och fördömanden av FN:s generalsekreterare och MR-kommissarien är välkomna. Kravet som Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog framförde i säkerhetsrådet att den humanitära hjälpen måste nå de utsatta områdena måste hörsammas av regimen i den nya huvudstaden Naypyidaw. Att regimen inte släpper in internationella observatörer och humanitär hjälp bekräftar bilden av att militären inte skyddar sin befolkning som man påstår utan i stället ägnar sig åt grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Den etniska resningen måste upphöra.
Aleksander Gabelic
Ordförande
05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer02 juni, 2024 / Pressmeddelanden
Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.
Läs mer