Spanskt kärleksbudskap. Foto: MCML/Unsplash
20 juli, 2018 / Blogg

En förstagångsväljares funderingar

Det här året ska jag rösta för första gången. En vill ju ta ett påläst beslut, så jag har läst allt jag har kommit över. Det har också fått mig att blicka utåt, mot det politiska livet i övriga delar av Europa.

Världens ledare har kommit överens om 17 globala mål som ska genomföras före år 2030. Mål 10 och 16 handlar om fred och rättvisa, om att alla människor, oavsett sin förutsättning, ska bli inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet, och om att diskriminerande lagstiftning och politik ska avskaffas. Trots detta ökar stödet för högerextrema partier i ett flertal länder i Europa, Sverige är ett av dem. Jag vill veta, hur omfattande är det ökade stödet, och vad betyder det för mål 10 och mål 16?

Amanda Van Den Tempel Almaas

Amanda Van Den Tempel Almaas

Sedan det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna (SD) blev invalt i EU år 2014 ökade deras stöd markant i Sverige. I juni meddelade undersökningsföretaget Novus att partiet är det näst största i Sverige. SD:s kritiska syn på asylinvandring, ett mångkulturellt samhälle och adoption och giftermål för samkönade par går direkt emot det mål 10 och 16 vill uppnå. Utöver dess politik uttrycker sig partimedlemmar rasistiskt, homofobiskt och kvinnofientligt. Hur ska vi kunna upprätthålla fred om människor inte kan söka skydd i vårt land? Hur ska vi upprätthålla jämlikhet om samkönade par inte har samma rättigheter som olikkönade par? Hur ska vi kunna inkludera alla om andra kulturer och bakgrunder slopas? Att partimedlemmar dessutom uttrycker sig och agerar diskriminerande underlättar inte.

Samma år som SD fick mandat i EU fick även andra nationalistiska, högerextrema och högerpopulistiska partier i Europa mandat i EU. Nedan är en tabell över hur många mandat några av de större partierna fick, samt en tillhörande beskrivning med exempel på hur partiets medlemmar stridit mot mål 10 och mål 16.

Tabell över mandat för högerpopulistiska partier

Tabell sammanställd av Amanda Van Den Tempel Almaas, all statistik är hämtad från EU:s sida över valresultatet för år 2014.

Jag har nyligen kommit hem till Sverige efter att ha jobbat och bott i Spanien i sex månader. Där har jag sett en tendens som strider mot trenden resten av Europa upplever, Spanien saknar ett högerextremt politiskt parti. Enligt en studie från det spanska institutet Elcano beror detta mycket på Spaniens historia.

Francisco Franco regerade i hela 36 år, ända fram till mitten av 70-talet. Det är fortfarande ett öppet sår som spanjorerna sent kommer att glömma. Under diktaturen ökade också stoltheten i regionala nationaliteter som lever kvar än idag (katalonier t.ex.), landsnationalism lockar alltså inte. Under 60-talet hade Spanien en massmigration, vilket har bidragit till empati för invandring. Så när problem uppstår kring invandring har andra etniciteter inte blivit syndabockarna, utan politikerna ställs till svars. Spanien är på god väg att uppnå både mål 10 och mål 16, medan vi andra halkar efter.

Det finns alltså en ökande högerextremism inom politiken i Europa, vilket strider mot mål 10 och 16. Så vad kan vi göra? Jag tror att vi är på god väg att hitta en balans när vi börjar se oss omkring och analyserar vad våra grannar har gjort. Spaniens framgång har alltså uppnåtts av att minnas sin historia, värna om landets interna nationaliteter och att styra pekpinnen mot rätt personer. Vi behöver se oss omkring och lära oss av våra grannar. Det kan lätt bli en komplicerad fråga då yttrandefrihet är en självklar byggsten inom demokrati, men faktumet kvarstår att dessa högerextrema partier kränker särskilda gruppers integritet och ibland även deras rättigheter. Demokratin får inte kringgås i yttrandefrihetens namn.

Amanda Van Den Tempel Almaas
En av Svenska FN-förbundets ambassadörer för Agenda 2030

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer