fbpx
Annelie Börjesson deltog i högnivåmötet 2019 om Agenda 2030 i FN-högkvarteret i New York.
19 september, 2023 / Blogg

De globala målen är vår kompass

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York.

Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i FN-högkvarteret i New York. På dagordningen står frågor som de globala målen, klimatet och utvecklingsfinansiering. Högnivåmötet om de globala målen rivstartade med antagandet av en politisk deklaration om behovet att skynda på arbetet med hållbarhetsfrågorna.

Sverige representeras i New York av en stark delegation där såväl statsminister Ulf Kristersson som utrikesminister Tobias Billström och utrikeshandels- och biståndsminister Johan Forsell ingår. De två sistnämnda samlade nyligen det svenska civilsamhället för att informera om de svenska prioriteringarna inför FN-veckan.

Billström konstaterande att världsläget är sällsynt utmanande och jag tror att alla som befann sig i rummet höll med. Huvudskälet är Rysslands olagliga och oprovocerade anfallskrig mot Ukraina. FN:s generalförsamling har fördömt invasionen i sex resolutioner. Sverige ska verka för fortsatt ansvarsutkrävande och starkt och långsiktigt stöd till Ukraina, enligt Billström som varnade för att Ryssland försöker skapa sprickor och polarisering i världssamfundet. Att motverka falska ryska narrativ är en uttalad uppgift för Sverige, sa utrikesministern.

Biståndsminister Forssell talade uttryckligen om Agenda 2030 och de globala målen, vilket regeringen sällan gör. Han uttalade också en förhoppning om att under SDG-toppmötet få en klar bild av var vi befinner oss. Jag tänker att vi redan vet tillräckligt för att konstatera det vi vet sedan länge: vi måste agera mer och vi måste agera fortare. Forssell pekade på utmaningen att mobilisera tillräckligt med resurser och investeringar. Biståndsministern framhöll som så många gånger förr att handel krävs för att länder ska kunna lämna fattigdom. Han underströk också att Sverige fortsatt ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämställdhet.

Andra diskussioner under högnivåveckan rör klimatförändringarna, global hälsa samt AI. Under veckan håller också Sverige enskilda möten med ledare från muslimska länder.

Utrikesminister Billström betonade att det finns höga förväntningar på transparens och effektivitet, samtidigt som Sverige månar om den regelbaserade världsordningen och multilateralismen. ”Sverige är en kritisk men konstruktiv vän till FN”, sammanfattade bistånds- och utrikeshandelsminister Forssell regeringens hållning.

Denna syn på FN måste gå hand i hand med genuint engagemang och politiskt stöd. Utmaningarna för världsorganisationen är många och stora, men en kompass finns i form av de globala målen. Jag hoppas att vår regering inser detta och agerar därefter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer