fbpx
Annelie Börjesson deltog i högnivåmötet 2019 om Agenda 2030 i FN-högkvarteret i New York.
19 september, 2023 / Blogg

De globala målen är vår kompass

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York.

Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i FN-högkvarteret i New York. På dagordningen står frågor som de globala målen, klimatet och utvecklingsfinansiering. Högnivåmötet om de globala målen rivstartade med antagandet av en politisk deklaration om behovet att skynda på arbetet med hållbarhetsfrågorna.

Sverige representeras i New York av en stark delegation där såväl statsminister Ulf Kristersson som utrikesminister Tobias Billström och utrikeshandels- och biståndsminister Johan Forsell ingår. De två sistnämnda samlade nyligen det svenska civilsamhället för att informera om de svenska prioriteringarna inför FN-veckan.

Billström konstaterande att världsläget är sällsynt utmanande och jag tror att alla som befann sig i rummet höll med. Huvudskälet är Rysslands olagliga och oprovocerade anfallskrig mot Ukraina. FN:s generalförsamling har fördömt invasionen i sex resolutioner. Sverige ska verka för fortsatt ansvarsutkrävande och starkt och långsiktigt stöd till Ukraina, enligt Billström som varnade för att Ryssland försöker skapa sprickor och polarisering i världssamfundet. Att motverka falska ryska narrativ är en uttalad uppgift för Sverige, sa utrikesministern.

Biståndsminister Forssell talade uttryckligen om Agenda 2030 och de globala målen, vilket regeringen sällan gör. Han uttalade också en förhoppning om att under SDG-toppmötet få en klar bild av var vi befinner oss. Jag tänker att vi redan vet tillräckligt för att konstatera det vi vet sedan länge: vi måste agera mer och vi måste agera fortare. Forssell pekade på utmaningen att mobilisera tillräckligt med resurser och investeringar. Biståndsministern framhöll som så många gånger förr att handel krävs för att länder ska kunna lämna fattigdom. Han underströk också att Sverige fortsatt ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämställdhet.

Andra diskussioner under högnivåveckan rör klimatförändringarna, global hälsa samt AI. Under veckan håller också Sverige enskilda möten med ledare från muslimska länder.

Utrikesminister Billström betonade att det finns höga förväntningar på transparens och effektivitet, samtidigt som Sverige månar om den regelbaserade världsordningen och multilateralismen. ”Sverige är en kritisk men konstruktiv vän till FN”, sammanfattade bistånds- och utrikeshandelsminister Forssell regeringens hållning.

Denna syn på FN måste gå hand i hand med genuint engagemang och politiskt stöd. Utmaningarna för världsorganisationen är många och stora, men en kompass finns i form av de globala målen. Jag hoppas att vår regering inser detta och agerar därefter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer