fbpx
Adelaide försöker skydda sig mot virus med hjälp av ett munskydd.
9 april, 2020 / Blogg

Coronakrisen drabbar Tanzanias fattiga hårdast

Det är ingen nyhet att covid-19 har spridit sig till alla världens hörn. Pandemin har hittills fått miljoner att insjukna och släckt tiotusentals liv. Det dröjde inte länge innan pandemin nådde mitt lilla distrikt i Dar es-Salaam, Masaki. Vanligtvis har Masaki ett stort nöjes- och kulturliv och det myllrar av människor på gatorna, men för att minska smittspridningen har butiker och restauranger stängt.

Även om Tanzania har färre bekräftade sjuka än Sverige har drastiska åtgärder vidtagits för att förhindra spridningen. Efter endast två bekräftade coronafall i Tanzania stängdes alla skolor och universitet. Det finns en stor oro i Tanzania, liksom i andra låginkomstländer där sjukvården har låg kapacitet att hantera en allmän smittspridning. Andra riskfaktorer som gör befolkningen i Tanzania mer utsatt är till exempel undernäring, hög befolkningstäthet och brist på tillgång till rinnande vatten. Det här är några av orsakerna till att smittspridningen och dödlighetsgraden kan öka snabbt. 

Coronakrisen drabbar de fattiga hårdast. Trots att fattigdomen långsamt minskar lever mer än hälften av Tanzanias befolkning under den internationella fattigdomsgränsen på 1,90 dollar per dag. Cirka 40 miljoner människor saknar tillgång till toalett, fungerande avlopp eller möjligheten att tvätta händerna och 25 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten.

Enligt det globala målet 3 – god hälsa och välbefinnande – är god hälsa en viktig förutsättning för att människor ska nå sin fulla potential och kunna bidra till samhällets utveckling. Men många, och särskilt de boende på landsbygden, har svårt att hålla en god hygien och stoppa smittspridningen.

FN-förbundets kontor i Tanzania har varit stängt men tack vare digitala verktyg har vi kunnat arbeta på distans. Denna möjlighet är det få som har i Tanzania. Framförallt är det svårt på landsbygden där elnätverken inte är fullt utvecklade. Min kollega Adelaide Mkwawa berättar att hennes vänner inte kan arbeta hemifrån och att regeringen i Tanzania inte ger ut någon ersättning som motsvarar det system vi har i Sverige i form av a-kassa.

Vi på FN-förbundet i Tanzania har genom våra digitala kanaler spridit kunskap om hur befolkningen kan skydda sig och förhindra att smitta andra. Det inkluderar social distansering, tvätta händerna och att sprida information om viruset utifrån bekräftade källor.

Att ha rinnande vatten för att kunna tvätta händerna, tillgång till sjukvård, sjukförsäkring eller möjlighet att arbeta hemifrån är ett privilegium. Min tid i Tanzania har fått mig att reflektera kring det faktum att vi lever i en värld där förutsättningarna skiljer sig oerhört mycket åt beroende på var i världen du föds. Jag tror att det är viktigare än någonsin att vi tillsammans visar solidaritet för våra medmänniskor och hjälps åt inom och mellan länder.

Det är också ett privilegium att kunna lämna en osäker situation och komma tillbaka till tryggheten i Sverige. Även om situationen är allvarlig även här så har vi bättre förutsättningar att klara av en kris. Med bakgrund av detta blev jag tvungen att avbryta min fältpraktik i Tanzania och fortsätta på distans från Sverige. Beskedet var väntat men att lämna Tanzania tyngde mig. Det är en plats som jag fort fattat tycke för, med underbar natur, nya kollegor och vänner. Även om jag nu befinner mig i vårens Sverige och fortsätter min praktik på hemmaplan med fokus på utvecklingsfrågor i Tanzania så vet jag att det inte var mitt sista besök i Tanzania. Därför säger jag: tutaonana tena, på återseende!  

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer