fbpx
FN:s högkvarter i New York.
20 mars, 2019 / Blogg

Att tuta högst i New York

Så sitter jag här på flygplatsen. En liten stund för reflektion efter en intensiv vecka på FN:s kvinnokommission i New York. Kvinnokommissionen, på engelska förkortad CSW, är det största forumet som hålls i FN näst efter generalförsamlingens öppnande, en två veckor lång konferens med tusentals deltagare från världens alla hörn. Allehanda ämnen relaterade till flickors och kvinnors situation diskuteras. Över 4 000 seminarier hålls i såväl FN-högkvarteret som på andra platser på Manhattan.

För att ta mig till mitt hotell hade jag bokat plats i en pendelbuss. Jag satt fram bredvid föraren. Han demonstrerade stolt för mig att hade monterat en lastbilstuta i sin minibuss. Han hade kvar bilens vanliga tuta, vilken han också använde ibland, men för att få respekt och komma någonstans i New York använde han ofta lastbilstutan. Han hade gömt pedalen under sätet då han egentligen inte fick ha den, och jag förstår varför. Jädrar vilket tryck! Men den gav gott resultat.

Detta var mitt andra besök på CSW, och jag har inte ännu hunnit sortera alla mina intryck. Det är nästan som att försöka sammanställa alla tutande bilar jag hört dessa dagar. En del tutar kort och inte så högt, andra som min chaufför – rejält högt och länge. En av de starkaste tutningarna jag tar med mig från CSW kommer från Latinamerika. Det står klart att kvinnors och flickors situation i denna region förvärras. Barnäktenskapen ökar och med det tonårsgraviditeter och osäkra aborter. En orsak till att fler flickor gifts bort är att fattigdomen breder ut sig, det är svårt med förnödenheter och de mest basala varorna. Mensskydd har många inte längre råd att köpa och tvingas därför stanna hemma en vecka varje månad. Kvinnorättsförsvarare och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter hotas, förs bort, dödas. Men folket kämpar vidare.

Vi måste alla hjälpas åt för att se till att världens flickor och kvinnor får den lastbilstuta de behöver för att göra sig hörda – och få respekt och kunna åtnjuta sina rättigheter att ta sig fram.

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer