fbpx
11 oktober, 2017 / Blogg

Att köra på vänster sida

Efter ett par månader i Tanzania uppmärksammas jag fortfarande på skillnader och likheter mellan här och hemma i Sverige. De uppenbara skillnaderna slog mig direkt, som Tanzanias tidssystem eller att man i landet, som i andra tidigare engelska kolonier, kör bil på vänster sida av vägen. Och på vägen till centrum första veckan i Tanzania såg jag människor plocka vattenflaskor från ett gigantiskt sopberg på Dar es Salaams soptipp för att kunna försörja sig.

Med det är inte längre de stora och uppenbarligen skillnaderna jag tänker på, utan mer de små som jag stöter på i vardagen. Som när jag frågar efter vägen och inte bara blir pekad i rätt riktning, utan faktiskt guidad dit jag ska. Om personen som följer med mig har något ärende åt den riktningen spelar ingen roll, här hjälper man varandra. Det handlar om inställningen till livet. Jag tycker att folk i Tanzania har en mer positiv inställning till livet samt en vänlighet och en öppenhet att vilja hjälpa andra människor. Det är förmodligen det som gör att jag känner mig så välkommen.

Det som har varit svårast att vänja sig vid är tanzaniers inställningen till tid. Tanzanias tidssystem skiljer sig markant från det vi är vana med i Sverige. De använder ett slags tolvtimmarssystem, där både kl 06 och 18 egentligen är kl 12. Klockan 07 är därför klockan ett, kl 08 är två osv. Under Sidas förberedelsekurs i Härnösand tidigare i somras berättade vår kursledare om ett kongolesiskt ordspråk. ”God gave Europeans the watch, but Africans the time”. Under min första vecka på kontoret anordnade vi en workshop om ungdomars inflytande och hade olika föreningar på besök. Mötet var sagt att börja klockan 10. 9.59 stod jag redo vid dörren att hälsa alla välkomna, men det skulle dröja ytterligare en dryg timme innan alla var på plats och vi kunde påbörja mötet. Ett möte som börjar en timme sent i Tanzania är hamna shida, inga problem.

FN-förbundet i Tanzania arbetar intensivt med Agenda 2030, speciellt med att inkludera den civila sektorn i processen och att lyfta in sociala och ekologiska aspekter i utvecklingsarbetet. Det är nödvändigt eftersom regeringen mest fokuserar på ekonomisk tillväxt. Hittills har mina uppgifter på förbundet bestått av att utveckla nya projektidéer, skriva projektansökningar och rapporter, förbereda presentationer och gå på möten och workshops. Dessvärre var några av de första workshops jag gick på helt på swahili, men det löste jag genom att sätta mig bredvid notarien och live-läsa protokollet som skrevs på engelska. Numera börjar språket lossna för mig och jag kan prata om fotboll, musik och samhällsfrågor med de människor jag träffar.

 

Hannes Berggren
Internationell praktikant i Tanzania

Bildtext: På World Tourism Day klättrade jag (t.h) och UNA Tanzanias generalsekreterare Reynald Maeda (i mitten) Kilimanjaro tillsammans med medlemmar från FN-förbundet i  Tanzanias ungdomsorganisation, YUNA. Till vänster i bild syns Marx, en av arrangörerna från YUNA.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer