fbpx
11 oktober, 2017 / Blogg

Att köra på vänster sida

Efter ett par månader i Tanzania uppmärksammas jag fortfarande på skillnader och likheter mellan här och hemma i Sverige. De uppenbara skillnaderna slog mig direkt, som Tanzanias tidssystem eller att man i landet, som i andra tidigare engelska kolonier, kör bil på vänster sida av vägen. Och på vägen till centrum första veckan i Tanzania såg jag människor plocka vattenflaskor från ett gigantiskt sopberg på Dar es Salaams soptipp för att kunna försörja sig.

Med det är inte längre de stora och uppenbarligen skillnaderna jag tänker på, utan mer de små som jag stöter på i vardagen. Som när jag frågar efter vägen och inte bara blir pekad i rätt riktning, utan faktiskt guidad dit jag ska. Om personen som följer med mig har något ärende åt den riktningen spelar ingen roll, här hjälper man varandra. Det handlar om inställningen till livet. Jag tycker att folk i Tanzania har en mer positiv inställning till livet samt en vänlighet och en öppenhet att vilja hjälpa andra människor. Det är förmodligen det som gör att jag känner mig så välkommen.

Det som har varit svårast att vänja sig vid är tanzaniers inställningen till tid. Tanzanias tidssystem skiljer sig markant från det vi är vana med i Sverige. De använder ett slags tolvtimmarssystem, där både kl 06 och 18 egentligen är kl 12. Klockan 07 är därför klockan ett, kl 08 är två osv. Under Sidas förberedelsekurs i Härnösand tidigare i somras berättade vår kursledare om ett kongolesiskt ordspråk. ”God gave Europeans the watch, but Africans the time”. Under min första vecka på kontoret anordnade vi en workshop om ungdomars inflytande och hade olika föreningar på besök. Mötet var sagt att börja klockan 10. 9.59 stod jag redo vid dörren att hälsa alla välkomna, men det skulle dröja ytterligare en dryg timme innan alla var på plats och vi kunde påbörja mötet. Ett möte som börjar en timme sent i Tanzania är hamna shida, inga problem.

FN-förbundet i Tanzania arbetar intensivt med Agenda 2030, speciellt med att inkludera den civila sektorn i processen och att lyfta in sociala och ekologiska aspekter i utvecklingsarbetet. Det är nödvändigt eftersom regeringen mest fokuserar på ekonomisk tillväxt. Hittills har mina uppgifter på förbundet bestått av att utveckla nya projektidéer, skriva projektansökningar och rapporter, förbereda presentationer och gå på möten och workshops. Dessvärre var några av de första workshops jag gick på helt på swahili, men det löste jag genom att sätta mig bredvid notarien och live-läsa protokollet som skrevs på engelska. Numera börjar språket lossna för mig och jag kan prata om fotboll, musik och samhällsfrågor med de människor jag träffar.

 

Hannes Berggren
Internationell praktikant i Tanzania

Bildtext: På World Tourism Day klättrade jag (t.h) och UNA Tanzanias generalsekreterare Reynald Maeda (i mitten) Kilimanjaro tillsammans med medlemmar från FN-förbundet i  Tanzanias ungdomsorganisation, YUNA. Till vänster i bild syns Marx, en av arrangörerna från YUNA.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer