fbpx
11 oktober, 2017 / Blogg

Att köra på vänster sida

Efter ett par månader i Tanzania uppmärksammas jag fortfarande på skillnader och likheter mellan här och hemma i Sverige. De uppenbara skillnaderna slog mig direkt, som Tanzanias tidssystem eller att man i landet, som i andra tidigare engelska kolonier, kör bil på vänster sida av vägen. Och på vägen till centrum första veckan i Tanzania såg jag människor plocka vattenflaskor från ett gigantiskt sopberg på Dar es Salaams soptipp för att kunna försörja sig.

Med det är inte längre de stora och uppenbarligen skillnaderna jag tänker på, utan mer de små som jag stöter på i vardagen. Som när jag frågar efter vägen och inte bara blir pekad i rätt riktning, utan faktiskt guidad dit jag ska. Om personen som följer med mig har något ärende åt den riktningen spelar ingen roll, här hjälper man varandra. Det handlar om inställningen till livet. Jag tycker att folk i Tanzania har en mer positiv inställning till livet samt en vänlighet och en öppenhet att vilja hjälpa andra människor. Det är förmodligen det som gör att jag känner mig så välkommen.

Det som har varit svårast att vänja sig vid är tanzaniers inställningen till tid. Tanzanias tidssystem skiljer sig markant från det vi är vana med i Sverige. De använder ett slags tolvtimmarssystem, där både kl 06 och 18 egentligen är kl 12. Klockan 07 är därför klockan ett, kl 08 är två osv. Under Sidas förberedelsekurs i Härnösand tidigare i somras berättade vår kursledare om ett kongolesiskt ordspråk. ”God gave Europeans the watch, but Africans the time”. Under min första vecka på kontoret anordnade vi en workshop om ungdomars inflytande och hade olika föreningar på besök. Mötet var sagt att börja klockan 10. 9.59 stod jag redo vid dörren att hälsa alla välkomna, men det skulle dröja ytterligare en dryg timme innan alla var på plats och vi kunde påbörja mötet. Ett möte som börjar en timme sent i Tanzania är hamna shida, inga problem.

FN-förbundet i Tanzania arbetar intensivt med Agenda 2030, speciellt med att inkludera den civila sektorn i processen och att lyfta in sociala och ekologiska aspekter i utvecklingsarbetet. Det är nödvändigt eftersom regeringen mest fokuserar på ekonomisk tillväxt. Hittills har mina uppgifter på förbundet bestått av att utveckla nya projektidéer, skriva projektansökningar och rapporter, förbereda presentationer och gå på möten och workshops. Dessvärre var några av de första workshops jag gick på helt på swahili, men det löste jag genom att sätta mig bredvid notarien och live-läsa protokollet som skrevs på engelska. Numera börjar språket lossna för mig och jag kan prata om fotboll, musik och samhällsfrågor med de människor jag träffar.

 

Hannes Berggren
Internationell praktikant i Tanzania

Bildtext: På World Tourism Day klättrade jag (t.h) och UNA Tanzanias generalsekreterare Reynald Maeda (i mitten) Kilimanjaro tillsammans med medlemmar från FN-förbundet i  Tanzanias ungdomsorganisation, YUNA. Till vänster i bild syns Marx, en av arrangörerna från YUNA.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer