11 oktober, 2017 / Blogg

Att köra på vänster sida

Efter ett par månader i Tanzania uppmärksammas jag fortfarande på skillnader och likheter mellan här och hemma i Sverige. De uppenbara skillnaderna slog mig direkt, som Tanzanias tidssystem eller att man i landet, som i andra tidigare engelska kolonier, kör bil på vänster sida av vägen. Och på vägen till centrum första veckan i Tanzania såg jag människor plocka vattenflaskor från ett gigantiskt sopberg på Dar es Salaams soptipp för att kunna försörja sig.

Med det är inte längre de stora och uppenbarligen skillnaderna jag tänker på, utan mer de små som jag stöter på i vardagen. Som när jag frågar efter vägen och inte bara blir pekad i rätt riktning, utan faktiskt guidad dit jag ska. Om personen som följer med mig har något ärende åt den riktningen spelar ingen roll, här hjälper man varandra. Det handlar om inställningen till livet. Jag tycker att folk i Tanzania har en mer positiv inställning till livet samt en vänlighet och en öppenhet att vilja hjälpa andra människor. Det är förmodligen det som gör att jag känner mig så välkommen.

Det som har varit svårast att vänja sig vid är tanzaniers inställningen till tid. Tanzanias tidssystem skiljer sig markant från det vi är vana med i Sverige. De använder ett slags tolvtimmarssystem, där både kl 06 och 18 egentligen är kl 12. Klockan 07 är därför klockan ett, kl 08 är två osv. Under Sidas förberedelsekurs i Härnösand tidigare i somras berättade vår kursledare om ett kongolesiskt ordspråk. ”God gave Europeans the watch, but Africans the time”. Under min första vecka på kontoret anordnade vi en workshop om ungdomars inflytande och hade olika föreningar på besök. Mötet var sagt att börja klockan 10. 9.59 stod jag redo vid dörren att hälsa alla välkomna, men det skulle dröja ytterligare en dryg timme innan alla var på plats och vi kunde påbörja mötet. Ett möte som börjar en timme sent i Tanzania är hamna shida, inga problem.

FN-förbundet i Tanzania arbetar intensivt med Agenda 2030, speciellt med att inkludera den civila sektorn i processen och att lyfta in sociala och ekologiska aspekter i utvecklingsarbetet. Det är nödvändigt eftersom regeringen mest fokuserar på ekonomisk tillväxt. Hittills har mina uppgifter på förbundet bestått av att utveckla nya projektidéer, skriva projektansökningar och rapporter, förbereda presentationer och gå på möten och workshops. Dessvärre var några av de första workshops jag gick på helt på swahili, men det löste jag genom att sätta mig bredvid notarien och live-läsa protokollet som skrevs på engelska. Numera börjar språket lossna för mig och jag kan prata om fotboll, musik och samhällsfrågor med de människor jag träffar.

 

Hannes Berggren
Internationell praktikant i Tanzania

Bildtext: På World Tourism Day klättrade jag (t.h) och UNA Tanzanias generalsekreterare Reynald Maeda (i mitten) Kilimanjaro tillsammans med medlemmar från FN-förbundet i  Tanzanias ungdomsorganisation, YUNA. Till vänster i bild syns Marx, en av arrangörerna från YUNA.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer