fbpx
25 september, 2018 / Blogg

17 globala mål som ger hundratals idéer

Omkring 40 gymnasieelever är på plats just den här torsdagseftermiddagen. Eleverna har samlats för att få inspiration och verktyg för att engagera sig på sin skola och ort. Rummet är fullt av drivkraft och hopp. De som är här går på FN-skolor runt om i Sverige och är engagerade i elevföreningar. De ska göra projekt, bedriva kampanjer och engagera sina vänner. Vilka förändringsaktörer!

Jag lyssnade med spänning på elevernas diskussionerna om vilka globala mål som är viktigast på just deras ort. Och jag insåg att de belyste något viktigt – även om de globala målen är odelbara och hållbar utveckling är en global angelägenhet så har inte alla samma omedelbara behov lokalt. Eleverna från Sundsvall menade att ett av de viktigaste målen för dem är mål 15 om ekosystem och biologisk mångfald, bland annat på grund av sommarens skogsbränder. Eleverna från Mora tryckte på mål 9 och behovet av bättre infrastruktur för att minska sårbarheten för små samhällen. Eleverna från Trollhättan förklarade att de kommer från Sveriges mest segregerade stad och därför är mål 16 om fredliga och inkluderande samhällen är extra viktigt för dem.

Rummet flödade av idéer. Eleverna funderade över hur de kan minska matsvinnet på skolan, hur gemensamma temadagar kan skapa inkludering samt hur alla kan bidra till jämställdhet och minskad ojämlikhet i sin vardag genom att visa respekt för sina medmänniskor. Som sagt, vilka förändringsaktörer!

Det är en häftig känsla att kliva in i ett rum med så många unga som brinner för att göra sin skola, sin ort, Sverige och världen till en bättre plats. För tre år sedan antogs de 17 globala målen för hållbar utveckling av världens länder. Människor på alla nivåer runt om i världen är och måste vara en del av förändringen. Eleverna inspirerade mig att tänka mer på hur jag kan bli bättre på att få in de globala målen i min egen vardag. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Med 17 globala mål kan alla hitta något att brinna för – vilket mål är viktigast för dig?

Malin Persson
Projektledare kommunikation och digitala kanaler Agenda 2030

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer