fbpx
28 maj, 2021 / Ambassadörernas blogg

Vi måste prata om mens!

Du sitter i klassrummet och känner hur det börjar värka i ländryggen. Du har varken binda eller tampong så vid lektionens slut tittar du ner på stolen, inga röda fläckar som tur är. Närmsta toalett ligger nära, du springer in och viker papper som du lägger i trosan i hopp om att du inte blöder igenom. Varje steg du tar oroar du dig för att prasslet ska höras.

Att inte behöva oroa sig för tillgång till sanitetsprodukter, rent vatten och tvål, och att få hjälp med besvär kopplade till mensen är ett privilegium inte alla har idag. Fem miljoner svenskar är kvinnor enligt SCB, trots detta är mens fortfarande ett känsligt ämne att tala. Många kvinnor bemöts fortfarande av skepsis i vården när de söker hjälp för mensvärk och besvär kopplade till kvinnohälsa. Varför?

Historiskt sett har männen varit norm inom den medicinska vetenskapen vilket resulterat i bristfällig hälso- och sjukvård för kvinnor, inte enbart när det kommer till reproduktiv hälsa. Inte förrän på senare tid har kvinnors hälsa fått högre prioritet. Förlossningsskador och mensvärk är exempel på problematik som funnits länge men som nu uppmärksammas inom den medicinska- samt forskarvärlden. Att vi går i en riktning som är en förutsättning för en jämlik sjukvård är självfallet glädjande men borde vara en självklarhet. Enligt de globala målens mål 5 ska jämställdhet vara uppnått till år 2030 men än har vi långt att gå.

Men vad kan du och jag göra? Vi kan hjälpas åt i normaliseringsprocessen!

  1. Ifrågasätt när du hör stereotypa förolämpningar om mens.
    ”Har du mens eller?’’ är ett uttryck som inte bara förnedrar utan även förminska kvinnors utrymme och rätt att säga ifrån, samtidigt som kvinnors åsikter och argumentation tas oseriöst.
  2. Prata med era barn/tonåringar om mens för att minska tabu! Det är viktigt med en välinformerad sexualundervisning i skolan och där mensen bör vara en självklar del. Men det är även viktigt att prata om mens hemma, för att normalisera en naturlig del av många individers liv.
  3. Ta ansvar som arbetsgivare! En av åtgärderna är att integrera ett mensperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet, vilka behov finns för menstruerande individer? Ett exempel på detta är IF-metalls initiativ ‘’Mens och arbetsmiljö’’ där 5 åtgärder för ett MENSkligare arbetsliv lanserades.

Gabriella Ek Hällzon
Ung ambassadör för de globala målen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer